ROINILAN TILA

Heikki Manninen aloitti talonpidon 18-vuotiaana ja lunasti myöhemmin tilan itselleen isältä, äidiltä, sedältä ja sisaruksilta. Nykyisen mittapuun mukaan Roinila oli silloin lähes rappiotila.  

Alussa tilalla oli 6 lehmän "sekasontanavetta", jota on vuodesta 1969 lähtien remontoitu useasti. Lypsykarjasta ollaan siirrytty lihakarjan kasvatukseen. Nyt navetassa asustelee 200 eri-ikäistä nautaa.

Navetassa asustelee 200 eri ikäistä nautaa

Leikkimökistä suursikalaan

Sikatalous sai alkunsa Röhkö I -nimisestä siasta, joka asusteli leikkimökissä ja karkaili yhtenään rypemään läheisiin mutakuoppiin. Joka paikka haisi silloin sialle ja Heikki päättikin että "yhden sian takia ei viitsi paskanhajua haistella, niitä on oltava vähintään 300!".

Sikalassa on paikat yli 300 sialle

Sikala perustettiin vuonna 1980 ja siihen tehtiin tilat aiemman päätöksen mukaisesti 330 sialle. Vuonna 2002 valmistui sikalan laajennusosa, joka lisäsi sikamäärän yli tuhanteen. Porsaat hankitaan ristiinalaisesta emakkoyhtiösikalasta, Soimäen laatusaparosta, jonka osakas Roinilan tila on. 

Oma tilateurastamo

Pienimuotoista teurastustoimintaa on tapahtunut tilalla koko sikatalouden ajan. Lihan myynti kauppojen kautta toi tullessaan viralliset teurastamosysteemit ja omavalvontasuunnitelman, jonka avulla pidetään hygieniaa yllä. Nykyään suuri osa eläimistä teurastetaan omalla tilalla ja liha myydään suoraan asiakkaille Roinilan lihatilan liikkuvista lihatiskeistä.

Teurastus järjestetään kerran viikossa, mutta kiireisimpänä aikana joulun alla melkein joka päivä. Tilalla ei varastoida lihaa. Sonneja ja sikoja teurastetaan vain tilausten perusteella. Tämä takaa sen, että liha on aina tuoretta.

Roinilan Liikkuvat Lihatiskit

Roinilan lihatilalla on neljä liikkuvaksi liikehuoneistoksi hyväksyttyä niin sanottua liikkuvaa lihatiskiä, joiden kautta oman tilan tuotteita ja Roinilan Aromiliha Oy:n valmistamia lihajalosteita myydään suoraan kuluttajille. Lihatiskit liikkuvat noin 150 kilometrin säteellä Kangasniemeltä vieraillen eri paikkakuntien toreilla ja muilla vastaavilla myyntipaikoilla. Vierailusta ilmoitetaan aina paikkakunnan lehdessä. Tervetuloa ostoksille!