Kannanottoja

Suomi sotapolitiikan tiellä

Kuka vielä muistaa ajan, jolloin Suomen ulkopolitiikkaa johdettiin rauhantahtoisen puolueettomuuspolitiikan hengessä? Presidentti Kekkosella oli tapana muistuttaa, että sodan ja rauhan kysymyksissä Suomi ei ole puolueeton vaan olemme rauhan puolella sotaa vastaan. Siihen aikaan Suomi ei ollutkaan EU:n jäsen eikä mukana sotakabineteissa.

EU-jäsenyyden ja Nato-hankkeiden myötä Suomi on viety vaaralliselle ja tuomittavalle sotapolitiikan tielle. Suomalaiset joukot ovat useita vuosia avustaneet Yhdysvaltojen ja muiden Nato-maiden sotatoimia Afganistanissa. Yhä uusia sotatoimialueita löytyy eri puolilta maailmaa, uusimpana kohteena Libya Pohjois-Afrikassa.

Suomen ulkopoliittinen johto on antanut täyden poliittisen tuen länsivaltojen aloittamalle hyökkäykselle Libyaan. Ulkoministeri Stubb (kok.) on rennon letkeästi pohdiskellut julkisuudessa, pitäisikö Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjiä lähettää pommituslennolle Afrikkaan kansainvälisen kriisinhallinnan nimissä. Vielä ei aika liene kypsä, mutta varmaa on, että turhaan ei hävittäjiimme olla hankkimassa miljardeilla uusia hyökkäysaseita. Uusia kriisipesäkkeitä maailmalta kyllä löytyy jatkossakin.

Hyökkäystä Libyaan on perusteltu humanitaarisilla syillä. Entistä Jugoslaviaa pommitettiin ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Irakiin hyökättiin joukkotuhoaseiden hävittämiseksi. Afganistanissa torjutaan terrorismia. Länsivaltojen interventioille toisiin valtioihin löytyy tavan takaa yleviä joskin valheellisia perusteluja.

Libyan kuten muidenkin arabimaiden kansanliikkeiden vaatimukset demokratian laajentamiseksi ansaitsevat meidän kaikkien tuen. Arabikansojen on kuitenkin saatava itse ratkaista kohtalonsa ilman ulkovaltojen väkivaltaista puuttumista tapahtumien kulkuun. Yhdysvaltojen ja EU:n johtajien puheet ihmisoikeuksien puolustamisesta ovat kaksinaamaisia, ovathan länsivallat tukeneet vuosikymmeniä myös arabimaissa epädemokraattisia hallituksia. Öljy ja asekauppa ovat sivuuttaneet lännen politiikassa humanitaariset tekijät.

Kansainvälisiä tai kansakuntien sisäisiä ongelmia ei ratkaista sodan tai Naton keinoin. Suomen on palattava sotilaallisen liittoutumattomuuden ja rauhanpolitiikan tielle. Suomalaiset joukot on kotiutettava Afganistanista. Suomen ei pidä sekaantua sotilaallisesti Libyan sisällissotaan.

Vesa Lankinen
kansanedustajaehdokas (komm.)