Kannanottoja
Maahanmuuttajat haluavat tehdä töitä

Olin panelistina maahanmuuttajapaneelissa ja kauhistuin Perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksia. Persujen mielestä on maahanmuuttajan oma vika, jos hän ei Suomessa työllisty ja meille ei saisi edes tulla, jos ei ole varma, että saa heti töitä. Ja jos mamu työllistyy, niin sekin on väärin, koska silloin hän vie tavalliselta suomalaiselta työn. Esimerkkinä persut mainitsevat puolaiset rakennusmiehet, jotka heidän mukaansa ovat syypäitä suomalaisten rakennusmiesten työttömyyteen.

Erittäin omituista on sekin, että pakolaisia ei nähdä suomalaisen yhteiskunnan rakentajina, vaan perusoletus on, että heidän ei ole tarkoituskaan työllistyä vaan he voivat olla Suomessa ainoastaan humanitaarisista syistä, minkä vuoksi pakolaiskiintiötä ei voida persujen logiikan mukaan yhtään kasvattaa.

SKP:n mielestä maailman työläisten ja vähävaraisten ihmisten edut eivät sodi toisiaan vastaan. Ei taatusti ole pakolaisten syy, että Suomessa on köyhyyttä, työttömyyttä ja sosiaaliturvaongelmia. Meillä on alle 200 000 maahanmuuttajaa, noin 3 % Suomen koko väestöstä ja valtaosa tästä porukasta on tullut Suomeen työn tai perhesuhteiden vuoksi.

Syypää työväestön heikkoon tilanteeseen on kapitalistinen talousjärjestelmä, joka polkee työvoiman hintaa kaikkialla maailmassa ja riistää voitontavoittelullaan ihmiskunnan enemmistöä. Tätä riistoahan suuryhtiöt harjoittavat myös Suomessa. Esimerkiksi kansainväliset siivousalan suuryritykset kiertävät Suomessa Palvelualojen ammattiliiton palkankorotukset siten, että ne lyhentävät tuntipalkkaisten työntekijöidensä työaikaa, jolloin työntekijät käytännössä tekevät entistä enemmän työtä entistä pienemmällä palkalla. Firmat eivät taatusti katso sitä, onko kaltoin kohdeltu työntekijä suomalainen vai ulkomaalainen.

Mitä tulee pakolaisuuteen, niin imperialistinen sodankäynti, ympäristötuhot ja äärimmäinen köyhyys ovat ne syyt, miksi ihmiset pakenevat kotimaastaan. Kyse on elämästä ja kuolemasta, koska Suomeen asti tullaan yleensä vasta viimeisessä hädässä, jo maantieteellisen sijainninkin vuoksi.

Tapaan työssäni paljon pakolaisia, varsinkin ikääntyviä naisia, ja poikkeuksetta kaikki sanovat, että he haluavat tehdä Suomessa työtä. Kohtuuttomien kielitaitovaatimusten vuoksi työnteko on heille nyt käytännössä mahdotonta, minkä seurauksena he masentuvat ja joutuvat turvautumaan lääkkeisiin ja hoitoihin. Väitän, että tämä käy yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi kuin heidän työllistämisensä.

Työ on kaikkien perusoikeus, niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin.

SATU KORTELAINEN
eduskuntavaaliehdokas (SKP)
Jyväskylä