Riverside Jazzin logon on suunnitellut Jarmo Siivola

Riverside Jazz - Tornio

Etusivu - Webmaster

Taustatietoja Riverside Jazzin sivuista

Näitä Riverside Jazz-yhdistyksen sivuja ylläpitää ja suunnittelee Jukka Piiroinen.

Jukka Piiroinen

Tällä sivulla kerron hieman taustatietoja itsestäni ja näistä sivuista. Esittelysivun laatimiselle antoi idean Jakob Nielsen, internetin käytettävyyden puolestapuhuja ja guru. Hän pitää eräänä hyvin yleisena kotisivujen puutteena, etteivät ne kerro mitään sivujen takana olevista ihmisistä. Tällä sivulla koetan paikata hieman tätä puutetta.

Ammatiltani olen luokanopettaja. Jazz on siis minulle harrastus ja harrastan sitä kuuntelemalla sekä olemalla mukana yhdistystoiminnassa ja Kalottjazz & Blues-festivaalin järjestelyissä. Mitään instrumenttia en osaa soittaa. Web-sivujen tekeminen on huomattavasti jazzia tuoreempi harrastus, se on varsinaisesti alkanut vasta vuoden 2000 puolella.

Jazzharrastuksesta

Olen harrastanut jazzin kuuntelemista jo koulupojasta lähtien. Aluksi kuuntelin sitä radiosta, niitä vähiä jazzohjelmia, joita sieltä 1970-luvun lopulla tuli. Eipä silti, ei jazzin määrä radiossa ole vuosien varrella juuri lisääntynyt. Sitten mukaan alkoivat tulla levyjen hankkiminen ja mahdollisuuksien mukaan käynnit konserteissa ja festivaaleilla. Ensimmäinen jazzkonserttini oli muuten Tapiolan Yhteiskoulun big bandin konsertti Ilomantsin lukiossa joskus 1970-luvun puolivälin tienoilla.

Paljon myöhemmin, muutettuani 1980-luvun puolivälissä Tornioon, aloin toimia Kalottjazz & Blues-festivaalin järjestelyissä ja sittemmin perustetun Riverside Jazzin puheenjohtajana. Festivaalin ja konserttien järjestämisestä tuli pikkuhiljaa tärkeä osa harrastusta. Jäin pois Kalottjazz & Blues-festivaalin järjestelyistä kesän 2007 jälkeen ja Riverside Jazzin puheenjohtajan tehtävistä vuonna 2008.

Jazzin klassikot läheisiä

Jazzin alalla mielenkiintoni kohteet voi jakaa karkeasti kahteen osaan. Toisaalta olen kiinnostunut jazzin historiasta. Klassiset jazzhahmot Louis Armstrongista ja Lester Youngista alkaen ovat olleet tärkeitä. Jazzin suuruuksista kaikkein läheisin kuitenkin lienee Miles Davis, joka oli myös eräs ensimmäisistä suosikeistani. Klassista jazzia ovat tietenkin myös 1960-luvun modernistit, kuten Eric Dolphy, Charles Mingus, John Coltrane ja Ornette Coleman, joita kaikkia olen paljon kuunnellut.

Eurooppalainen nykyjazz kiinnostaa

Viime vuosina on klassikoiden ja ylipäänsä amerikkalaisen jazzin rinnalle noussut innostus uuteen eurooppalaiseen jazziin, joka monesti on kiinnostavampaa ja parempaa kuin jazzlehdissä pinnalla oleva amerikkalainen musiikki. Syynä tähän on kohdallani ollut varmasti se, että olen Kalottjazz & blues-festivaalien kautta oppinut arvostamaan sekä suomalaista että ruotsalaista jazzia. Mielestäni vaikkapa sellaiset eurooppalaiset muusikot kuin Louis Sclavis, Tomasz Stanko, Mats Gustafsson, Jarmo Savolainen ja Bobo Stenson soittavat kirkkaasti parempaa musiikkia kuin valtaosa tunnetuimmista amerikkalaisista virkaveljistään.

Koska en kuitenkaan ole mikään amerikkalaisen jazzin vihaaja, täytyy vielä mainita joukko myös amerikkalaisia nykyjazzmuusikoita, joiden musiikkiin olen koettanut perehtyä. Sellaisia ovat viime aikoina olleet esimerkiksi Dave Douglas, Ellery Eskelin, Matthew Shipp, Brad Mehldau ...

Pro Arte Lapponiae

Lapin taidetoimikunta myönsi minulle Pro Arte Lapponiae-mitalin no.11. Alun perin mitali piti luovuttaa Lapin läänin maaherran Hannele Pokan uuden vuoden juhlissa 1.1.2005, mutta juhlathan perutttiin tsunami-katastrofin takia. Mitali luovutettiin sitten maaherran kesäjuhlilla Simossa elokuussa 2005. Samassa tilaisuudessa vastaavanlaisen kuvanveistäjä Erkki Salmelan suunnittelema mitalin sai myös Peter von Bagh.

Palkintoa perusteltiin toimillani lappilaisen jazzin hyväksi Riverside Jazzin ja Kalottjazz & Blues-festivaalin riveissä. Myös jazzaiheinen kirjoitteluni ja nämä kotisivut luettiin ansioksi. Ehkäpä sitä tunnustuksen ansaitsee, kun kerran myöntäjät ovat sellaiseen ratkaisuun päätyneet. Eikä voi kieltää, etteikö tunnustus tunnu hyvältä.

Web-sivujen tekemisestä

Mielestäni internet-sivujen täytyy olla etupäässä yksinkertaisia, jotta sisältöön pääsee helposti käsiksi. Vaikka visuaalinen puoli on sekin tärkeä, se jää kuitenkin toiseksi käytettävyyden rinnalla. Näiden ajatusten jäljille olen päässyt vaikkapa Jukka Korpelan kirjoituksien tai alussa mainitun Jakob Nielsenin Alertbox-pakinoiden kautta. Siis mieluummin selkeät ja helposti käytettävät sivut kuin paljon hienouksia, jotka vain hidastavat sivujen latautumista.

Internetin hienoimpia ominaisuuksia on eri asioiden linkitettävyys. Niinpä olen liittänyt myös tälle sivulle linkkejä. Nämä linkit vievät eräille sivuille, jotka ovat minua auttaneet alkuun kotisivujen tekemisessä ja antaneet myös ajattelemisen aihetta.

Valid HTML 4.0! Valid CSS!
Suomijazz-pytty 1/2001
19.4.2008