Kouvolan Kuulo Ry

Kuuloinfo 8.9.2016

Tapahtumia

Kuuloinfoa Kouvolassa

Kouvolan Kuulo Ry ja Kaakkois-Suomen Kuulopiiri järjestivät tapahtuman 8.9.2016 Kouvolan Seurakunnan Maria-salissa. Tilaisuuden avasi Kouvolan Kuulo Ry:n puheenjohtaja Raija Peuhu. Avaussanoissaan hän painotti vertaistuen ja kuulon lähipalvelun tärkeyttä yksilötasolla toimittaessa.

Kouvolan kaupungin tervehdyksen toi valtuutettu, lääkäri Jouko Leppänen. Hän kertoi selkeästi Ratamo-hankkeen syntyhistoriasta, suunnittelusta ja nykytilanteesta. Meneillään oleva sote- ja maakuntauudistus vaikuttaa nyt olennaisesti Ratamo-hankkeen toteuttamisaikatauluun.

Kuuloliiton tervehdyspuheen piti liiton vpj Antero Penttinen. Puheessaan hän kertoi liiton synnystä, toiminnasta, organisaatiosta ja palvelujen kilpailuttamisen negatiivisista vaikutuksista liiton kuntoutus- ja koulutustoimintaan. Tällä hetkellä näyttää, että tilanne on kääntynyt parempaan suuntaan ja voidaan suhtautua luottavaisesti tulevaisuuteen.

Kuuloauto asemissa klo 10 ja valmis aloittamaan tutkimukset
TakaisinPlaySeuraava

Ikäkuulo ja muut kuuloviat
Tästä aiheesta tilaisuudessa puhui korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Hannu Tapiovaara. Hän selvitteli korvan rakennetta ja äänen siirtymisen fysiikkaa sisäkorvan rakenneosissa. Vuosien kuluessa ihmisen kuulo yleensä huononee ja yli 75 vuotiailla on suurella osalla tuntuva kuulon aleneminen. Diagnoosin viivästyminen ja apuvälineiden käytön siirtyminen voi aiheuttaa ongelmia ihmissuhteissakin. Kuulon aleneminen johtuu yleensä ikääntymisestä johtuvista muutoksista. Äkilliset kuulon alenemiset ovat harvinaisempia. Jos kuulo puuttuu toisesta korvasta jo lapsesta lähtien, niin ihminen sopeutuu ja aivot oppivat olosuhteet. Jos aikuinen menettää kuulon toisesta korvasta, niin stereokuulo häviää ja potilas kokee tilanteensa hankalaksi. Eli aivot oppivat käsittelemään ja korvaamaan puutteita toinminnassaan ajan kanssa.

Nykyisin diagnostiikka, hoitoitomuodot ja laitteet ovat huimasti kehittyneet. Implantti on mahdollistanut kuulemisen monelle jo syntymästään asti olevalle kuulovammaiselle. Pääosin niitä on asennettu pienille lapsille, nuorille ja työikäisille, mutta nykyään myös yhä useampi ikäihminen on saanut kuuloimplantin. Aivan viimeaikoina on kokeiltu tekniikkaa siirtää kuuroutuneen korvan puolelta ääni kuulevaan korvaan.

Kysymyksenä ihmeteltiin, miksi kuulolaite asennetaan aina vain paremmin kuulevaan korvaan? Osanottajan mielestä se pitäisi olla myös huonossa korvassa. Hannu Tapiovaara vastasi humoristisesti, että kyllä lääkärilläkin järjen käyttö on sallittua. Esitys päättyi tyytyväisien osallistujien runsaisiin taputuksiin.

Kuulovammaisten kuntoutuspalvelut
Carean kuntoutusohjaaja Tuula Heikkinen kertoi, että kuulon aleneminen ilmenee usein yhdessä Menieren taudin kanssa. Silloin siihen liittyy myös ikäihmisillä kaatumisvaara samalla. Tauti-kohtaukset kestävät yleensä muutamia tunteja aiheuttaen huimausta ja pahoinvointia. Kuulo alenee hitaasti ajan myötä.

Kuntoutusohjaaja opastaa kuulolaitteen hankinnassa, päivittämisessä ja käyttöönotossa. Hän suorittaa huonokuuloisen kotona/työpaikalla olosuhdekartoituksen, jolla selvitetään mahdollisten apuvälineiden hankintatarve. Apuvälineitä ovat esm. induktiosilmukka, langattomat kuulokkeet (TV katselu), erilaiset täristys- ja vilkkuvalolaitteet (ovikello, palohälytin). Osanottajat antoivat raikuvat aploodit hyvästä selkeästä esityksestä.

Kuntoutusohjaajan yhteystiedot ovat KOKS:n nettisivuilla ja Kouvolan kuuloyhdistyksillä.

Päivä päättyi virkistävään Lauletaan Viittoen kuoron esitykseen.
Tilaisuuteen osallistui n. 200 henkilöä (
Teksti ja kuvat Pentti Roitto)