Kerron omakohtaisia havaintojani kodeiinipitoisista lääkkeistä. Älkää ottako tätä faktana tai edes fiktiona. Meitä koukkuun jääneitä on paljon. Osa sen tunnustaa, osa ei edes tiedä sitä.

Mitä se on ?
Panacod / Ardinex /Kodeiini (Metyylimorfiini)

Panacod sisältää parasetamolin ohella opiaattia eli tässä tapauksessa kodeiinia. Muita opiaatteja ovat mm. morfiini ja tramadololi. Opiaattien yleisimpiä haittavaikutuksia ovat väsymys, ummetus, pahoinvointi, muut suolisto oireet, suun ja limakalvojen kuivuminen, huimaus jne. Pitkään käytettynä opiaatit (kyllä, jopa turvallisimpana pidetty kodeiini) voivat aiheuttaa riippuvuutta. Joka napissa on 30 mg kodeiinia. Turruttava ja onnenvaikutus alkaa 100 mg+ kerta-annoksen jälkeen.

Normaaliannokset ovat 1-2 nappia/vrk kahdesti. Viihdekäytössä nistit liottavat kodeiinin pois ja välttävät myrkyllisen parasetamolin. Kodeiini käykin sitten huumeesta.

Ihmetellä täytyy lääkäreiden vastuuttomuutta reseptien suhteen tämän lääkkeen kohdalla. Ei tarvitse edes lääkärissä käydä kun apteekki uusii reseptit. 100 kpl vaan kerralla. Koukkuun jää helposti muutaman kuukauden jälkeen. Itse käytin Panacodia muutaman vuoden joka päivä. Kierre alkoi migreenistä, jatkui selkäkivuilla ja sitten kipuihin lisättiin olkapää. Riippuvuutta on helppo perustella itsellensä kun koskee, niin otetaan lääkettä.

Pahimpana ongelmana särkylääkkeiden liiallisessa käytössä näkisin kuitenkin sen, että kun kipu jatkuvasti turrutetaan, jää todellinen vika selvittämättä ja se saattaa jopa pahentua ajan kuluessa. Esimerkkinä mm. rasituskipu, johon käytetään jatkuvasti kipulääkkeitä sen sijaan, että kivun syy tutkittaisiin ja hoidettaisiin esim. levolla tai leikkauksella - tuloksena voi pahimmillaan olla vakava rasitusmurtuma, nivelen pysyvä vaurioituminen tai ainakin vamma, jonka paraneminen kestää huomattavasti kauemmin kuin alkuperäisen olisi kestänyt. Toisena esimerkkinä sitten päänsärky, jota hoidetaan lääkkeillä, mutta jonka perimmäinen syy voi olla esim. Aneurysma eli verisuonen pullistuma (voinet kuvitella tulehduskipulääkkeiden vaikutuksen tilanteessa), kasvain tms. tai vaikkapa ihan niska-hartia jännitys, joka olisi helpohkosti hoidettavissa pois

Kodeiini pitkään käytettynä aiheuttaa fyysistä riippuvuutta.

Kodeiiniin voi muodostua opiaattiaddiktio.

Kodeiinin vaikutukset ovat hyvin samanlaiset morfiinin kanssa, sillä kodeiinin vaikutus syntyy, kun kodeiini metabolisoituu maksassa morfiiniksi. Kodeiinilla on pitkälti samat sivuvaikutukset kuin muillakin opiaateilla ja opioideilla, elikkä ne pääosin normaalissa käytössä rajoittuvat pahoinvointiin ja oksenteluun. Kuitenkin pitää huomioida, että kodeiinia voi myös nauttia liian suuria annoksia jolloin se voi viedä hengen. Kodeiini voi myös olla tappavaa alkoholin tai muiden keskushermostoa lamaavien aineiden kanssa jo pienemmillä annoksilla. On myös huomioitavaa, että saatavilla olevissa reseptivalmisteissa on muita haitallisia aineita

On myös mainittava seikka jota lääkeoppaat eivät kerro. Kodeiini toimiessaan kehossa tarvitsee tiettyä entsyymiä, jota erittyy vain sen verran vähän kerrallaan, että on otettava tarvittava annos lääkettä kerralla. Menee n. 6h ennen kuin entsyymiä on riittävästi kehossa pilkkomaan kodeiinia. On siis turha ottaa Panacodia tai vastaavaa uudelleen parin tunnin kuluttua.

Lisäksi tule muistaa seikka että Panacod sisältää parasetamolia. Se taas käy maksan päälle. Maksavaurion kliiniset oireet tulevat normaalisti esiin vasta muutaman päivän kuluttua. Myrkytysraja on aikuisella n. 4gr/vrk paikkeilla. Sairaalassa olen huomannut ihmeekseni kuinka helposti tätä ihmelääkettä (halpa) annetaan todella surutta parin napin laakeina pitkin päivää. Riittää kun vähän narisee jotta koskee.

Kuinka siitä pääsee eroon ?

Siinäpä vasta kysymys.

Tarvitset siinä ainakin apua. Joko lääkärin tai ystävän.

Hain lääkäriltä apua ilman tulosta. Sanoi vain että kyllä se kahdessa viikossa on kehosta haihtunut. Vaan entäs henkisesti ?

Hain sairaslomaa muusta syystä pari kuukautta ja vierottauduin omatoimisesti. Kyllä se mielessä pyöri pitkin päivää ja askel kävi kohti lääkekaappia monta kertaa. Pysyin päätöksessä.

Henkisesti se oli omalla tavallaan raskasta niin itselle kuin perheelle. Ärsyyntymiskynnys laski miinuksen puolelle. Fyysisiä oireita oli kivut joka paikassa. Etenkin jaloissa ja alaselässä. Jossain vaiheessa kutisin ja hikoilin. Fyysiset oireet helpottivat alle kahden viikon.

Tarkastutin veriarvoni etenkin maksan osalta ja kunnossa olivat. Ihme sinänsä.

Kannattiko vierottautua…kyllä kannatti.

Voit tehdä sen itse kuten minä tai joillain paikkakunnilla on mahdollisuus päästä vieroitushoitoon sairaalaan. Siellä saa tarvittavaa tukea ja lääkitystä vieroituskipuihin.

MUISTA: Käytön lopettaminen yhtäkkiä voi olla vaarallista. Annoksia on pienennettävä vähitellen. Jos olet käyttänyt lääkettä pitkään tai suurina annoksina, on varminta ensin puhua lääkärin kanssa.

Lähteet mm: Pharmaca Fennican lääkäriversio, DIHKAL