Borsch-keitto


pari valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 porkkana
pienehkö pala juuriselleriä
isohko pala valkokaalia
klimppa voita
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
0,5 tl suolaa
10 valkopippuria
2 laakerinlehteä
1 rkl etikkaa (10%)
2-4 raakaa punajuurta

kiinalaista retiisiä (päältä valkoinen, sisältä punainen)

naudan etuselkää

härän häntiä
Poutun lenkkiä
Tarjoiluun smetanaa


1. Silppua valkosipuli, sipuli ja valkokaali, viipaloi porkkana, raasta juuriselleri ja (kuorittu) punajuuri.
2. Sulata voi kattilassa, kippaa sekaan sipulit ja kaali. Kuullota sipulia ja kaalia niin että ne ovat pehmeitä, lisää porkkanaviipaleet ja paista vielä hetki. Älä anna ruskistua liikaa. Pilko liha, ruskista etuselkä ja härän hännät
3. Kaada kattilaan vesi (mieluummin vedenkeittimellä esikiehautettuna).
4. Lisää lihaliemikuutio, mausteet (timjamia lukuunottamatta) ja juuriselleriraaste kun vesi alkaa kiehua.
5. Anna keiton kiehahtaa n. 5 min. Lisää sitten punajuuriraaste.
6. Keittele keittoa ainakin puoli tuntia hiljaisella lämmöllä. Mitä kauemmin hermosi (ja nälkäinen vatsasi) kestää keiton valmistelun odottelemista sen paremmaksi keitto tulee.
7. Lisää viipaloidut makkaranpalat ja timjami kiehumaan keittoon n. 15 minuutiksi.
8. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja tarjoile smetanan ja ruisleivän kanssa.



Keittokirja

Tommi 23.9.2002