G5RV LIGHT


Etusivu


Kolmen ovikellojohdon antenni

Yleistä

Alkuperäiset G5RV:n mitat löytyvät täältä. Avolinjan pituus 34 jalkaa eli 10,36 m. Dipolin viikset 51 jalkaa eli 15,54 m.

Materiaalit

Ovikellojohto nro 1 Bauhausista. Leveys noin 6 mm pituutta 10 m. Hyllystä löytyy myös 25 m vyyhti. Tästä tuli G5RV:n syöttöjohto. Hieman lyhyempi kuin artikkelissa mainittu mitta.

G5RV:n syöttöjohto. Viikset ovat ovikellojohtoa nro 2, monisäikeistä ohutta kuparista parijohtoa, jonka revin halki. Piuhat menevät sokeripalan reijästä ja sitten ne kiinitetään liittimeen. Ei tarvinnut muuta vedonpoistoa.

1:4 balun kiinnitettynä UHF-runkoon. Rakennusohjeet löytyvät täältä. Käytin jemmassa ollutta T106-6 ohjeessa olevan T106-2 sijasta. Sovitus pelaa ainakin analysaattorin mukaan. 16 kierrosta Bauhausin yksijohtimista ovikellojohtoa nro 3. Ajoin porakoneella johtimet kierteelle ja käämin kelan toroidille. Pitäisi kestää 100 watin teho. Samaisella johdolla jatkettiin 10 metrisiä notkeita viiksiä. Nekin jäivät ulkomuistista lyhyiksi, viiteentoista metriin.

Ensimmäinen kerta

Antenni viritettiin narujen ja heittopainon (kiven) avulla puiden väliin siten, että syöttöpiste roikkui noin 5-6 metrin korkeudella. Viiksien päät hieman korkeammalla. QTH oli Turussa. Avolinja kulki maata myöten noin puoliksi, mutta sitten tarvittiinkin vain lyhyt koaksiaalin pätkä, jolla balun kytkettiin rigiin. Riginä oli Elecraft K2, jonka automaattinen virityslaite sovitti kaapelin perinteisille bandeille mukavasti. WARC-bandeilla sovitus olikin hankalampaa, kuten on tapana G5RV:llä. Alkuun workittiin kaksi ruotsalaista asemaa kahdeksankympin fonella SSA portabel testissä. Ko. kisan claimed scoret ja saapuneet lokit muuten päivittyvät netissä sitä mukaa kuin lokeja saapuu. Samana päivänä oli K. S. Sainion muistokilpailu, jossa pidettiin viitisenkymmentä puheyhteyttä eri puolille Suomea, pohjoisimmat olivat kaseissa. Käytettiin tehoa kymmenisen wattia. Ei ainakaan mitään hajonnut. Kuunneltiin DX:iä 20:llä ja kuultiinkin jokunen jenkki. Kusoja ei saatu tälläkertaa Ruotsia kauemmas.

Seuraavat kerrat

Seuraavaksi antennia testataan SRAL Field Day CW-osassa kakkosaseman antennina. Silloin ajellaan jo täydet sata wattia. Täytyy vain nuo viiksilangat jatkaa notkeammalla piuhalla ja laittaa se puuttuva puolimetrinenkin mukaan. Jos antenni läpäisee tämän testin, niin se pääsee kuntakumaukseen kesäkuun puolessavälissä Kuhankuonolle. Pääsee se kuitenkin, mutta saattaa vaatia korjailuja. Mahdollisesti käytän siellä 10 m onkivapaa johon kiinnitän syöttöpisteen jonnekin 8-9 metriin. Viikset sitten alaviistoon eli inv-V tyylisesti.


Updated: 24-01-2012

2000-2012 Jukka Tarvainen

 Worldwide HAM Radio QSL Website