SRAL Field Day 2008


ETUSIVU


OH4AB/P

Pieksämäen radioamatöörit OH4AB osallistui Field Day CW osaan puheenjohtaja Jounin anopin mökiltä Ruokojärven rannalla.

Valmistelut olivat alkaneet jo viikolla, kun haimme kerhon alumiiniteleskooppimaston OH4R asemalta ja huolsimme sitä Jounin pihamaalla. Koepystytyskin tehtiin ja masto saatiin vinssattua yläasentoon. Perjantaina alkoi sitten varsinainen kenttäpäiväaseman rakentaminen. Roudasimme pari peräkärrykuormaa tavaraa ja lisäksi autot olivat varsin täyteen pakattuina. Kerholta olimme lainanneet jääkaapin viikolla ja sen olimme vieneet mökille jo aikaisemmin, jotta se ennättää asettumaan ennen käynnistystä. Aluksi laitoimme Mitsun generaattorin käyntiin, jotta saatiin sähköt ja jääkaappi kylmenemään, ennenkuin sinne lastattaisiin eväät. Bensiiniä oli varattuna 40 litraa ja haimme vielä lauantaina 10 litraa lisää. Eipä sitä mennyt kuin vajaa kaksi jerrykannua eli nelisenkymmentä litraa. Aggregaatti pyöri lähes taukoamatta koko operaation ajan perjantaista sunnuntai-iltaan, joten polttoaineen kulutus ei ollut huimaa.

Ensimmäisenä oli ripiitteriasema valmiina ja huhuiltiinkin toistimella, mutta eipä kuulunut ketään. Aloittelimme antennien asennusta 40:n four squaren pystytyksellä. Jukka ja Sami kasailivat elementtejä vapoihin ja pystyttivät ne metsään kaapelin sallimalle etäisyydelle. Jouni aloitteli Spiderin kasausta. Syötiin välillä ja paistettiin makkaraa sekä Jounin naamakarvoja. Illan mittaan saapui lisää porukkaa, joten pääsimme tosissaan isotöisimmän eli viiden bandin Spiderbeamin kimppuun. Pystytimme ensin alumiiniteleskoopin ja teimme koenoston ja saimme samalla harukset viriteltyä sopivaksi. Seuraavaksi olikin varsinainen antennin kasaus ja siihen meni taas jonkin aikaa, kun oli vuosi kulunut viimekerrasta. Tällä kertaa meillä oli myös kerhon pieni kääntäjä varattuna, joten saisimme biimailtua suoraan shakista. Luksusta luvassa. Illan hämärtyessä saimme biimin nostettua maston nokkaan Jounin keikkuessa huojuvassa mastossa. Kun masto saatiin lähes ylös huomattiin ettei se pääse nousemaan, kun antennin ja kääntäjän paino yhdessä painoivat teleskooppia himan vinoon. Jouduimme säätämään haruksia lyhyemmiksi ja masto jäin noin metrin alemmas kuin aiemmin. Spaideri pyöri kuitenkin korkeammalla kuin koskaan meidän peditioilla. Ilta oli jo niin pimeä, että päätimme jatkaa antennihommia lauantaiaamuna. Ilta menikin mukavasti syödessä ja saunoessa. Siinä sivussa viriteltiin asemia asuntovaunuun. Rigit ja tietokoneet olivat varsin nopeasti kunnossa, mutta pc-verkon kanssa oli enemmän painimista. Se ei vielä perjantai-iltana toiminut halutulla tavalla.

Lauantaiaamuna Jukka heräili ensimmäisenä ja verrytteli TV antennin kimpussa. Tosiaan Jouni oli tuonut telsun ja digiboksin ja Jukka vanhan logiksen. Logikseen reilu siivu kaapelia valmiiksi ja siitä jatkamaan muita antennihommia. Illalla oli tosiaan vielä viskelty virvelillä vetonaruja puihin. Se oli muuten haastavaa puuhaa etsiä pimeässä metsikössä siiman päätä. Oli kuitenkin saatu 160:n T-vertikaalin toisen pään ja 80:n inv-L narut puihin. Aluksi piti laittaa 40:n antenni toimintaa ja paria elementtiä täytyi himan virittää. Kun tunaukset oli tehty piti kytkeä syöttöjohdot ja vaiheituslaatikko sekä vetää vielä ohjauskaapeli. Jouni laitteli 80:n lankavertikaalin vapaan ja veti pystylangan puuhun narulla. Pari radiaalia oli kolmessa metrissä. Jukka asenteli 160:n vertikaalia ja heiteltiin vielä yksi naru puihin, jotta saatiin tämäkin antenni ylös. Tähän laitettiin kaksi radiaalia maata pitkin. Antennin sovituslaatikko piti vielä säätää sopivaksi ja kas kummaa antenni meni vireeseen aika vaivattomasti. Tässä vaiheessa meillä olikin jo antennit valmiina. Jouni asensi TV antenninkin puukepin varaan tikkaisiin ja saatiin kuvakin näkymään. Eli ei tulisi aika pitkäksi, vaikka ei sopisi workkimaan. Potkupallon EM kisatkin olivat alkamassa. Sunnuntaina lisättiin vielä 20:n pystydipoli antenniarsenaaliin, kun 15 m oli keliä ja spideri oli siellä käytössä. PC-verkko saatiin juuri ennen lähtölaukausta toimimaan.

Siitä sitten naputtelmaan kusoja aloitimme 40 ja 20. Keli ei ollut mikään erikoisen hyvä ja 20 tuntui tosi huonolta. Kusoja ei tuolla bandilla tullut sunnuntaiaamuun mennessä kuin muutamakymmentä. Tavallisestihan 20 on se bandi jolla kusoja tulee. Nyt oli 40 huomattavasti parempi alkuun. Workittiin, syötiin ja saunottiin. Kahdella asemalla on se etu, että aina pääsee workkimaan, kun on intoa. Ei tarvitse odottaa vuoroaan, useampikin operaattori olisi hyvin voinut olla asemissa. Laitettiin kerhon rigikin mökkiin monitoroimaan asemia, josko olisi ollut tonessa valittamista. Siinä oli mukava lekotella teeveen ääressä ja kuunnella pileupin pyörimistä. La-su yönä ajettiin 160-20 m qsoja. Tällä kertaa topband oli iso parannus vanhaan, kun saatiin viitisenkymmenä kusoa tavanomaisten kahden asemasta. Eli oikean 160:n antennin asennus kannatti. Aamun valjettua 80 ja 160 tietenkin hiipuivat eikä siellä enää montaa kusoa tullut. Sunnuntaina 20 parani ja palattiin normaalitilaan eli eniten kusoja juuri kahdellakympillä, mutta 40 ei jäänyt kauaksi. Ukkonenkin keskeytti workkimisen hetkeksi sunnuntaina, mutta vain reilu puolentunnin tauko. Saatiin kasaan noin 700 yhteyttä.

Tiimi: Jouni OH4JT/OH4KZM, Sami OH4KLU, Juhani OH4KBC, Juha OH4HAX, Jukka OH4MFA ja muonituspäällikkö Ning OH4MFA/XYL.


Tavaraa jonkinlainen määrä.


Lisää tavaraa.


Mitsubishi kopissa.


Asuntovaunu toimi hamshakkina. Mökki jäi majoitus ja virkistyskäyttöön.


Kerhon alumiiniteleskooppimasto.


Ruokatauot kuuluvat olennaisesti Field Day tunnelmaan.


Jouni asentaa kääntäjää, Sami pitää mastoa pystyssä. Juha, Juhani ja Ning seuraavat kuinka käy.


Huitsin korkeella!


Antenni on noussut mastoon.


Siellä se on illan hämärtyessä!


Viihdytysosastolla...Kenwood ja digitv.


80:n inverted-L antenni.


80:n koaksiaalichoke.


160 metrin T-vertikaalin sovitusboksi.


Sama boksi eri kulmasta.


Yksi neljästä 40:n vertikaalista.


Jouni OH4JT/OH4KZM operoi.


IT-osaston päällikkö Sami OH4KLU voi jo keskittyä rentoutumiseen, kun PC-werkko toimii. Juhani OH4KBC ajaa kusoja 40:llä.


Ja taas ruokatauko.


Maistus varmaan sullekin...


Juhani jatkaa 40:llä.


Entertainment-osaston toinen antenni.


Päivitetty: 24-01-2012

© 2000-2012 Jukka Tarvainen

 Worldwide HAM Radio QSL Website