SRAL Field Day 2006


ETUSIVU


OH4MFA/P Ei savua ilman tulta
by OH4MFA

Taas oltiin liikenteessä tutulla tiimillä: Jouni OH4KZM, oma XYL Ning ja Jukka, OH4MFA.

Viikolla haettiin kerhon Spiderbeamin osia eri puolilta Pieksämäkeä. Saatiin palaset kasaan ja yläbandien antenni oli ratkaistu. Alabandeille päätettiin tehdä 40 m dipoli ja 80/160 vertikaali. Antennit olivat enemmän tai vähemmän puolivalmiita tai vanhoista jämistä jalostettuja perjantain ja lauantain aikana. 40 dipoli tehtiin viime vuoden kaksielementtisen tähteistä. Tällä kertaa oli kaapeliksi laittaa K9AY rojektiin varattu RG58. Jouni taas heitteli virvelillä siimat ja narut puihin ja dipoli saatiinkin mukavasti lähelle puolta aaltoa. Vertikaalin tarpeiksi oli 50 megan biimin puomista modifioitu alaosa, jota jatkettiin Spiderbeamin 12 m vavalla. Tähän teipattiin vanhan 80 m dipolin toinen viiksi säteilijäksi. Toinen viiksi jäi radiaaliksi ja lisättiin vielä toinenkin radiaali. Syöttöpiste oli noin kahdessa metrissä. Syöttöön rakennettiin lauantai aamuna vanhasta poliisivirittimestä sovituspiiri. 80:llä homma oli vireessä ilman mitään lisäosia, mutta 160:lle se saatiin vireeseen lisäämällä kela alapäähän. Eli perinteinen baseloading. Perjantai-iltana ainoastaan 40 dipoli oli toimintakunnossa. Sillä taisi tulla pari koekusoa. Vertikaali saatiin pystyyn helposti, kun kävi vieraita ja porukalla tuupattiin se pystyyn ja tuettiin paikoilleen. Heitettiin yksi naru puuhun, jotta vavan yli menevä langan osa saatiin nousemaan ylöspäin. Vertikaali olikin lähinnä ylösalasin olevan Jiin näköinen. Tuo vapa on aika rento vaikka onkin tuhtia tekoa. Lauantaina ryhdyttiin kasaamaan Spiderbeamia. Homma ottikin helposti pari tuntia. Aikamoinen väsääminen siinä oli. Kerran olin ollut sitä kasaamassa pari vuotta aiemmin. Biimi nousi noin kuuden metrin korkeuteen ja kiinteästi Eurooppaa kohti. Ei oikein ollut tilaa pyöritellä.

Perjatai-iltana saunottiin ja paistettiin makkaraa. Uni tuli helposti. Aamulla seitsemän aikaan nousin ylös ja ryhdyin rakentamaan yllämainittua viritystä. XYL hoiti onneksi meidän ruokahuollon, joka olisi muutoin saattanut olla aika nestepitoista. Toki nestetankkauksestakin täytyy huolehtia näin radiourheilussa. Saunottiin. Syötiin tuhti annos pastaa ennen kuin kello tuli kuusi illalla.

Kisa alkaa ja kaikki antennit ovat kerrankin vireessä, ei tarvita tuneria! Mukana ollut virityslaite saakin toimia antennikytkimenä. Sami OH4KLU ja Mika OH4KPN tarkastavat aseman. N1MM lokisofta temppuilee. Taisi olla buginen päivitys? Esc ei lopeta avainnusta kuin satunnaisesti. Muutakin omituisuutta sen kanssa. Aloitellaan verkkaisesti ja Jouni jää ensimmäisenä iltahukiin. Herätti seuraavaan vuoroon vasta neljältä aamulla. Siitä jatkoin sitten jonnekin lähemmäs puolta päivää. Kävin viemässä XYL:n kotiin ja noudin samalla lisää bensaa aggregaatille. Jouni ryhtyi aamupalalle ja siirryin workkimaan. Kahdellakympillä alkoi tulla jo kusojakin mukavaan tahtiin. Silloin tulikin yllättävä käänne. Kova sadekuuro, josta johtuen tai siitäkin huolimatta jotain tapahtui ja rigi alkoi kummasti temppuilemaan. Pientä käryäkin sieltä peltien raosta tuntui tulevan nenään. Olisiko sade vaikuttanut antennin viritykseen ja rigi ei siitä tykännyt? Kun on jo hieman kerennyt tutustua vastaaviin ongelmiin, niin ilmeisesti alkoi pääteaste värähtelemään. Rigi otti virtaa 20-30 A ja näytössä luki "Hi refl" korkean SWR:n merkiksi. Tehoa ei kyllä lähtenyt mitään. Eli kisa jäi sitten siihen. Availtiin laatikoiden kansia ja tutkailtiin tummuneita osia. Silmillä ei vikaa löytynyt.

Saatiin kasaan reilu neljäsataa kusoa. Viime vuoden tulos jää sitten varmaan saavuttamatta. Neljälläkympillä tuntui olevan hyvin keliä. Tuli jopa jenkkejä vastaamaan kutsuun. Nyt saatiin kusoja topbandillakin. Yläbandit olivat hyvin auki kymppiä myöten lauantaina. Toisaalta nyt saattaa olla kertoimia enemmän koska 10 ja 160 saatiin enempi aikaan. Tulos selviää myöhemmin. Antennit pelasivat ja ukot olisivat jaksaneet, mutta tekniikka petti. Seuraavalla kerralla uudestaan. Aseman rakentaminen tuntuu omalla kohdalla olevan enemmän lähellä sydäntä kuin se itse workkiminen :)

Kuvia pedikseltä

Eväät ja ruokahuoltopäällikkö verannalla perjantai-iltana. Kohta alkaa antenniasennus.

Ensin nousi 80&160 vertikaali. 18,2 m korkea alumiini / Spiderbeam vapa viritys. Noin 20 metriä pitkä säteilijälanka vedetty narulla läheiseen puuhun yläviistoon.

80&160 vertikaalin syöttö asennettiin vasta lauantaina. Vertikaali on alapäästä tuettu tikkaisiin klemmarilla ja jeesusteipillä. 80:llä hyppylanka suoraan kelan yläpäähän, 160:llä kelan alapäähän ja vot se oli vireessä topbandilla. Kaksi noin 20 m radiaalia.

Jouni suorittamassa narujen vetosiimojen heittelyä puuhun...

...ja siellä se sitten on. Neljänkympin dipoli lähes puolessa aallossa.

Spiderbeamin asennus käynnissä.

Spiderbeam valmiina ja hieman maasta ylöspäin nostettuna. Suunta olikin koko ajan samaan suuntaan...lounaaseen.

Voimalaitokselle tuli laitettua katos kevytpeitteestä, kun alkoi sataa vettä. Kehitystä viimevuodesta!

Jouni ottamassa löysiä pois ennen kisan alkua. Pöydällä PC, rigi ja tuneri. DC poweri tuolilla. Lisäksi varasähköt: akku, invertteri ja lattialla pakki, jossa pieni akku K2:ta varten.

Tankkausta ennen kisan alkua. Emäntä oli laittanut spagettia ja soossia, hiilihydraattia urheilusuoritusta varten.

Manageri puikoissa kisan alulla.

Välillä saattoi aurinkokin häikäistä. Huomaa kuinka hyvin huolto toimii.


Päivitetty: 24-01-2012

2000-2012 Jukka Tarvainen

 Worldwide HAM Radio QSL Website