Jokainen kunnon kalamies tekee vaappunsa tietenkin itse. Kaupan vaaput maksavat maltaita joten samalla säästät rahaa ja omalla vaapulla saatu kala on aina paljon parempi kuin ostetulla saatu. Ensimmäiset vaaput eivät varmasti ole mitään malli yksilöitä, mutta taidot karttuvat ajan myötä ja huomaat kuinka niistä tulee aina parempia ja parempia. Tällä sivulla kerron kaiken minkä itse tiedän vaapun valmistuksesta ja sinäkin voit oppia tekemään niitä.

 

Vaapun väsäys alkaa puuaihion muotoilusta. aihio voi olla joko balsaa joka on erittäin kevyttä ja helposti työstettävää tai apassia jota käytetään myös saunan lauteissa joka puolestaan on kestävää mutta vaikeammin työstettävää. Itse käytän balsaa sen helpon työstettävyyden takia mutta isoimmissa 15cm ja yli käytän apassia.

 

Piirrä puupalan kylkeen vaapun sivuprofiili pahvisella sapluunalla ja vuole puukolla sen mukaisesti.

 

Seuraavaksi runkolangalle täytyy sahata rautasahalla ura aihion vatsapuolelle. Yritä tehdä siitä mahdollisimman suora.

 

Sahauksen jälkeen Piirrä vatsapuolelle ylä profiili pahvisella sapluunalla, niin että sahausura on mahdollisimman keskellä sitä ja vuole puukolla sen mukaisesti.

 

 

Vuole aihion kulmat pyöreiksi ja hio sen jälkeen se mahdollisimman symmetriseksi karhealla hiomapaperilla (karheus 80-60), jonka jälkeen siirry hienompaan paperiin (100-120) jonka jäkeen voit vielä viimeistellä sen vesihiomapaperilla

 

Uraan jonka sahasit rautasahalla aiemmin liimataan runkolanka, se taivutellaan kestävästä ja ruostumattomasta 1mm-1,5mm paksuisesta rautalangasta riippuen vaapun koosta. Rautakaupan langat ovat liian löysiä, Simonkoukku niminen lanka on parasta, se maksaa kympin verran 0,5m kalastustarvike liikkeissä. Taivutteluun tarvitset tavalliset pihdit sekä pyöreäkärkiset pihdit. Muista ettet taivuttele lankaa paljon edestakaisin koska lanka heikkenee ja lopulta katkeaa.

 

Runkolanka liimataan aihioon kaksikomponenttiliimalla. Täytä ura ensin liimalla ja työnnä runkolanka sitten uraan, täytä loput urasta liimalla, lyijylevyllä ja balsa viilulla kuvan osoittamalla tavalla. Älä käytä pikaepoksia jotka kuivuvat jopa 90 sekunnissa koska et kerkeä liimata sitä ennen kuivumista.

Kun liima on tarpeeksi kuivaa veistä ylimääräinen lyijy ja viilu pois terävällä mattoveitsellä. Kun liima on kuivunut täysin kovaksi joka voi kestää parikin päivää hio pinta vielä tasaiseksi ja sileäksi.

 

Seuraava vaihe on pohjalakkaus joka suoritetaan kastamalla aihio lakkaan rautalangalla. Pohjalakkauksen voi tehdä CAB-uistin lakalla tai probionaatti (muovitus) aineella, josta kerron myöhemmin. Pohjalakkaus täytyy suorittaa niin monta kertaa kuin aihio on sileä, yleensa 3 kertaa riittää, mutta se riippuu siitä kuinka hyvin aihio on hiottu. seuraavaan vaiheeseen lakan olisi syytä kuivua pari päivää. Kun lakka on kuivunut niin suoritetaan pohjamaalaus valkoisella spray-maalila jotta se saa ennen varsinaista maalausta vaalean pinnan jonka jälkeen se lakataan vielä kertaalleen. CAB-uistin lakkaa ja probionaattia on myös täysin valkoisena ettei pohjamaalausta tarvitse suorittaa. Parhaan lopputuloksen saat kun annat vaapun kuivua päivän jokaisen lakkaus kerran jälkeen.

Ennen varsinaista maalausta lakan olisi hyvä kuivua pari päivää. Maalaus kannattaa suorittaa spraymaaleilla tai kynäruiskulla. maalin päälle tulee pintalakkaus joka tehdään CAB-uistinlakalla ja probionaatilla tai pelkällä CAB-lakalla. Jos maalaat vaapun alkydimaaleilla, maali ei kestä kumpaakaan lakoista vaan "kiehuu", sinun pitää välilakata vaappu maalauksen jälkeen OTTIVÄLINEVAAPPULAKALLA 2 kertaa ja antaa kuivua päivän ennen CAB-lakkaa tai probionaattia. Suosittelen että käytät akryylimaaleja jotka ovat kalliimpia kuin alkydimaalit mutta kestävät CAB-lakkaa, mutta eivät probionaattia, joten joudut käyttämään CAB-lakkaa välilakkaukseen jos haluat probionaatti pinnan. Jos käytät akryylimaalia muista antaa maalipinnan kuivua ainakin päivä ennen CAB-lakalla lakkausta koska muuten sekin saattaa "keittää". Pinta lakkaus olisi hyvä suorittaa ainakin 5 kertaa. Parhaan lopputuloksen saat kun annat vaapun kuivua päivän jokaisen lakkaus kerran jälkeen.

 

FOLIOT JA HOLOGRAMMITEIPIT

Vaapun pintaan voi myös liimata foliota tai vaikka hologrammiteippiä jotka antavat sille lisää kiiltoa. Jos käytät foliota vaappua ei tarvitse pohjamaalata. Folio ei ole tavallista talousfoliota vaan siinä on erityisiä kuvioita. Folio liimataan vaapun pintaan erityisellä 3M:n sprayliimalla joka sumutetaan folion pintaan ja painetaan mahdollisimman rypyttömäksi ja sileäksi myös folion sauma kohdista (molemmille puolille oma folio pala). Liimaa ei tarvitse sumuttaa kuin hyvin ohut kerros ettei se jää folion ja vaapun väliin lillumaan ja vaapun pinta jää pehmeäksi, anna kuivua pari päivää ja lakkaa 2 kertaa OTTIVÄLINE VAAPPULAKALLA jonka jälkeen maalataan vain vaapun vatsa ja selkä puolet ja jätetään folio paljaaksi. Samoten menetellään hologrammiteipin kanssa mutta siinä on jo liima valmiina eikä spreitä tarvita.

 

VAAPUN SILMÄT

 

Tarvitset kaksi eri paksuista pyöreää puutikkua, saat ne vaikka hiomalla kahden lyijykynän päät eri paksuisiksi.

 

Silmät täytyy tehdä vaappuun varsinaisen maalin päälle tai ensimmäisen pintalakkauksen tai välilakkauksen jälkeen. Silmiä on valmiina tarrasilminä tai voit tehdä ne itse kastamalla paksumman puutikun kärjen valkoiseen tai keltaiseen kynsilakkaan ja painamalla sen vaappuun. Anna kuivua hyvin ja sen jälkeen kastat ohuemman tikun kärjen mustassa kynsilakassa ja painat valkoisen/keltaisen päälle. (ps. harjoittele silmien tekoa tavalliselle paperille ennen kuin teet sen vaappuun, jotta osaat laittaa tikkuun juuri oikean määrän kynsilakkaa.)

 

PROBIONAATTIRAE

Probionaattirae on muovi rakeita joista saa lakkaa liuottamalla se asetoniin tai tinneriin. Tinnerillä maali ei "kiehu" niin helposti kuin asetonilla ja asetoni reagoi kosteuden kanssa helpommin eli vaapun pinnasta voi tulla valkoinen jonka saa kylläkin kirkkaaksi upottamalla se kuivana asetoni purkkiin.

UINTILEVYT

Uintilevyjä on kahdenlaisia, porrasmallisia ja "tavallisia". Ne liimataan vaappuun kun kaikki pintalakkaukset on suoritettu.

 

Porrasmallinen uintilevy on tällainen. Vaapun aihioon täytyy sahata ura ennen kuin runkolanka on liimattu paikoilleen. Levy liimataan paikoilleen vasta kun vaappu on lakattu viimeisen kerran ja ura on puhdistettu lakasta mattoveitsellä.

 

Tässä on "tavallinen" uintilevy jonka uraa ei tarvitse sahata kuin vasta viimeisen lakkauksen jälkeen. Jos haluat vaapun uivan pinnassa asenna levy suurempaan kulmaan ja jos syvemmälle asenna se pienempään kulmaan kuvan osoittamalla tavalla. Kuvan levy on litteä, mutta niitä on myös kuperia jotka antavat vaapulle paremman uinnin jos se on huono uimaan.

Kaiken mitä vaapun teossa tarvitset lukuunottamatta työkaluja saat mm. Pellossa sijaitsevasta Ottiväline liikkeestä joka on auki joka päivä klo. 10-17. Sieltä voit myös tilata vaapun teko ohjeen jossa on kaikki mitä tässäkin, ehkä enemmänkin jonka mukana tulee sabluunat. Puh. 016-514200