PERHOVAPA BAMBUSTA Bambuvavan rakentajan tietopankki © Tapani Salmi 2001-04

MITÄ TAITOJA JA EDELLYTYKSIÄ BAMBUVAVAN RAKENTAMINEN VAATII?

Jos olet rakentanut hiili- tai lasikuituisen perhovavan vapa-aihiosta (blank) tai rakennussarjasta (kit), olet jo hyvässä alussa. Jos olet harrastanut puutöitä, askartelua, lennokinrakentelua jne, olet jo pitkälllä. Jos olet puuhaillut sorvin tai jyrsimen kanssa, olet itse asiassa jo pidemmällä kuin minä!

Tarvitset työtilan (höyläpenkin tms) ja työkaluja, joista osan tulet rakentamaan itse. Perustyökaluluettelo ja työvaiheet on lueteltu näillä sivuilla. Osa materiaalin hankinnasta voi olla ongelmallista. Pienen porukan yhteisharrastuksena asiat sujuvat luontevammin. Nyt v 2003 on Nettiin ilmaantunut Bamburakentaja -sivut ja Fisubitti nettimyymälä, joiden tarkoitus on edistää bambuvaparakentamista. Apua saat myös suomalaisilta rakentajilta näiden sivujen kautta. Kaikki ovat aloittaneet alusta ja tehneet virheitä, ja neuvoja siis löytyy. Aikaa menee työkalujen valmistamiseen, työtapojen oppimiseen, tarvikkeiden hankkimiseen ja itse rakentamiseenkin, aikaa ei kannata tässä tapauksessa laskea liian tarkkaan!

Mm. Tanskasta tai Englannista voi tilata bambuvapa-aihion tai rakennussarjan. Tanskalainen Carsten Jörgensen tekee vapoja traditionaaliseen tapaan käsin höyläämällä, hän myy myös todella korkealuokkaisia aihioita. ! http://www.daniaflyrods.com .
Fisubitti /HiLevel välittää myös aihioita ja ehkäpä suomalaisiakin: Fisubitti / HiLevel .
Hyvälaatuisiksi on kehuttu myös Chapman Brosin aihioita, jotka valmistetaan koneellisemmin www.chapmanblanks.co.uk .
Edullisia rakennussarjojakin löytyy ainakin firmasta Norman-Agutters (laatu ilmeisesi huonompi) www.norman-agutters.co.uk/index.htm . Näistä voi rakentaa vavan ilman halkaisu-, höyläys- ja liimausvaiheita, mutta tämä ei tietenkään ole bambuvavan rakentamista vaan kokoamista.

ALKUSIVULLE
Miksi ihmeessä rakentaa bambuvapa?
Mistä saat lisätietoja?
Työkalut, työvaiheet ja rakentaminen