kilju, kiljanderi, kilmo, kimmo,poika

BACK

Wäinölä HC Club

Sinä olet kostean elämän lähteelle saapunut.     

Kiljutietous

Kilju itsessään on kinkereiden ilopilleri, ja yleinen keskustelunaihe. Siis todellinen seurustelujuoma. Isännän tulee aina tarjota kilju. Kiljusta ei pidä periä maksua ainakaan rahana, kenties luonnossa. Kilju tuntuu sopivan myös naisille miehekkäästä maustaan huolimatta, varsinkin jos on kokenut ja osaa drinkkejen sekoituksen jalon taidon.

Kilju on usein hieman vikkelähkön makuinen juoma nautittavaksi sellaisenaan. Kilju kannattaa jäähdyttää. muovisessa törpössä joka laitetaan pakkaseen ajansäästämiseksi. Kiljun alkoholihtava maku tulee paremmin esille mitä kylmempänä kilju juodaan. Varoitus kilju jäätyy, joten kiljun pitkäaikainen säilyttäminen pakkasessa tai pakastinlokerossa ei ole suotavaa, mutta jäähileiseksi jäähdytettynä kilju on mainio drinkki aihio. Kilju drinkki tehdään mahdollisimman vahvoilla makuainetiivisteillä, jotta saadaan makuaineen juomaa jatkava ominaisuus minimoiduksi. Kiljua ei pidä säilöä pitkiä aikoja valmistusastian ja mahalaukun välillä. Lyhyt aikaiseen säilöntään 0-7vrk sopii 1,5litran muovinen mehutörppö. Mikäli kilju on lapottu edes jonkinnäköistä puhtautta silmälläpitäen ja hiivan on jo valmiiksi annettu lasehtua käymisastian pohjalle, saattaa kilju säilyä pitkiäkin aikoja juomakelpoisena. (kokemus 3kk:n ajanjaksosta parvekkeella syksyiseen aikaan) Mehutyrpöt on yleisesti varustettu kantokahvalla ja kierrekorkilla. Muovinen törppö ei helposti rikkoudu ja sitä voit uudelleenkäyttää lukuisia kertoja.

 

Drinkkejä:

 1. Kiljuvavesseli: kaakaojauhetta ja kiljua, tarjoillaan lautaselta keksin kera.
 2. Sameaunelma: appelsiinimehua ja nuorehkoa kiljua
 3. Cool Alien: päärynämehutiivistettä ja kiljua
 4. Red Paron: sekamehutiivistettä tilkkanen ja kiljua
 5. Ruccian: Sweppes Rucciania ja kiljua
 6. Epätoivo: huoneenlämmintä kiljua

Kaikki drinkit nautitaan n. 0,5l vetoisista astioista. (lasiset hillo ja kurkkupurkit, muovituopit jne.) Jääpalat sopivat hyvin kiljudrinkkeihin, koska kilju tulisi nauttia mahdollisimman viileänä. Sitruunat sun muut tilpehöörit on syytä jättää toisiin drinkkeihin. Kiljuun ei sovi myöskään mehupillit!

Resepti:

 

 • 5-7kg taloussokeria
 • 25-30l vettä
 • pussi pikahiivaa
 • paljon rakkautta

Kilju viihtyy käydessään huoneenlämmössä. Käymisastiaan kaadetaan noin 10l kuumaa vettä, johon kaadetaan sokeri ja hetken hämmentelyn jälkeen lisätään vettä. Lopputuloksena käymiastiaasta on noin 7/8 vettä ja sokerinseosta. Seoksen täytyy olla noin 25 asteista, jotta hiiva voidaan lisätä. Viileään veteen lisättynä käyminen alkaa hitaammin, kun taas kuuma vesi tappaa hiivasienen. Pullahiivan käyttöä tulisi välttää. Mestarin Turbo-hiiva kuulostaa jo huomattavasti paremmalta. Riippuen olosuhteista, ja aineiden määrästä kilju käy n. 3-6 päivää. On suositeltavaa antaa kiljun olla käymisen päätyttyä muutama päivä rauhassa. viikko kirkastaa kiljua jo erittäin paljon. On kirkasteita sun muuta, mutta kiljun ollessa kyseessä aika korvaa rahan ja vaivan. Hienopoika on kellertävänkirkasta ja alkoholipitoisuudeltaan n.17%. Hiivasieni kuolee yli 17% alkoholipitoisuuksista, mutta ehkä jalostus tuo myös tähän pelivaraa. Myös sitruunaa omenaa ja muita hedelmiä sekä marjoja voi lisätä käymisastiaan makua tuomaan. Ainakin sokerittomista mehutiivisteistä on syytä pysyä erossa, koska kiljun tuoksu saattaa muuttua löyhkäksi.

 On myös lappalaisten juoma, jota usein kutsutaan nimellä jääkilju. Jääkiljun valmistuksen saloihin en kuitenkaan paneudu. Kenties tulevaisuudessa.

 

Suositeltavat tarvikkeet:

 • lappo (ohut letkunpätkä käy)
 • käymisastia
 • vesilukko 
 • alkoholimittari (panija mestareille turha)

huom. ilman vesilukkoa muodostuu myös viinietikkaa joka saa kiljun maistumaan likaviemärivedeltä

Wäinölä© page was made by Jarno Ellonen. No rights reserved.

Päivitetty 24.02.2000