Henkilötietoja

Sisällysluettelo:


Top

Yleistä

Tässä lyhyt esitys aiheesta "mikä mies on Esa Laaksonen".


Top

Työ

Viimeisin työpaikkani on Stonesoft tai oikeastaan Forcepoint, jossa työskentelen ohjelmistotestaajana. Stonesoft oli tietoturva-alalla kansainvälisesti toimiva suomalainen yritys, jonka tuotteita ovat mm. palomuurit. Sen jälkeen kun aloitin siellä, yritys on ostettu pariin kertaan, joten olen vaihtamatta työpaikkaa ollut töissä myös McAfeella, Intelillä, Raytheon Websensellä ja Forcepointilla.

Testaajan työ vaatii monipuolista verkkotekniikoiden osaamista, eikä tietokonetekniikan ja ohjelmoinnin tuntemisestakaan olisi haittaa.

Aloitin Stonesoftissa kesällä 2010.

Työskentelin vuoteen 2009 asti pääkaupunkiseudulla Nokia-yhtymässä (lopuksi NSN:ssä) mm. ASIC/FPGA-suunnittelijana (ASIC = Application Specific Integrated Circuit, FPGA = Field Programmable Gate Array).

ASICit ovat lyhyesti sanoen mikropiirejä, joita firmat suunnitteluttavat omaan erityiseen käyttöönsä, eivät siis sinällään eteenpäin myytäviksi kuten vaikka Intel prosessoreitaan, vaan omien tuotteidensa osiksi. Suurissa ASICeissa saattaa olla nykyään monia miljoonia transistoreita, joista jokseenkin kaikki pitäisi saada oikeaan järjestykseen, jotta piirillä tekisi jotakin. FPGA taas on ohjelmoitava versio samasta asiasta. FPGA-piiriin on rakennettu valmiiksi suuri määrä yksinkertaisia logiikkapalikoita, jotka voi asetella haluttuun järjestykseen kirjoittamalla piirissä myös sisällä oleva konfigurointimuisti.

Koska pienenkin HW-muutoksen tekeminen mikropiiriin kestää kauan ja on kallista, ASIC-suunnittelun laatuvaatimukset ovat kovat. Puhumattakaan siitä, mitä seurauksia tuotteen myöhästymisellä tai viallisuudella voisi olla vaikkapa firman maineelle. Myös työkalujen täytyy olla järeimmästä päästä. FPGA-suunnittelu taas on selvästi helpompaa, koska virheet voi korjata ja puutteet paikata jälkeenpäin. Lisäksi FPGA-piirien valmistajat ovat huolehtineet valmiiksi joistakin perusasioista jotka ASIC-suunnittelijoiden täytyy erikseen hoitaa.

Kiinnostuneet saattavat nähdä lisää tietoa työhistoriastani LinkedIn sivuilta.

Jos haluat saada informaatiota insinöörin arkipäivästä, lue Dilbert.


Top

Vapaa-aika

Tuo vapaa-aika se vaan tuntuu kuluvan aina yhtä vauhdikkaasti... Arkirutiineihin pääasiassa!

Sitkein "oikea harrastus" minulla on ollut akvaariotouhu. Se ei ole päässyt koskaan oikein pahasti ryöstäytymään käsistä niinkuin joillakin ihmisparoilla, mutta on roikkunut sitkeästi mukana varhaisesta murrosiästä eli 70-luvulta lähtien.

Itselläni on yksi vähän yli 300 litran trooppinen makeanveden seura-akvaario, jossa uiskentelee runsaan kasvillisuuden seassa sekalainen kokoelma erilaisia kaloja. Tämän tapainen akvaario on ollut minulla vuodesta 1980. Se on tullut jo kerran vaihdettua uudempaan, 20 vuotta jatkuvaa käyttöä tuntui riittävän yhdelle altaalle. Sitä ennen minulla oli jo muutaman vuoden ajan pari pienempää akvaariota.

Enemmän akvaariojuttua ELaWebin akvaario-osuudessa.

Tietokoneiden kanssa olen joutunut tappelemaan työn puolesta jo monta vuotta. En ollut nuorempana PC-koneiden kanssa juuri lainkaan tekemisissä kun ei tullut hankittua kotikonetta kovinkaan aikaisin, vaan siirryin opiskelun ja työelämän ympyröissä Commodore 64 -maailmasta suoraan Aegis- ja UNIX-työasemiin. Päätin kuitenkin viimein 90-luvun puolivälin jälkeen laajentaa kokemuspiiriäni myös PC-puolelle ja hankin sellaisen kotiini vapaa-ajan kiusaksi. Se oli mielenkiintoinen kokemus, kun oli tottunut "oikeisiin tietokoneisiin". Hermot olivat välillä lujilla Windows 95:n kanssa, se tekele kun ei koskaan kokonaista tervettä päivää nähnyt.

Sen jälkeen ovat Windowsitkin vähän parantuneet ja yleistyneet työkäytössäkin, mutta kotona olen käyttänyt jo vuosia vain Linuxia. Kyllä sekin joskus saattaa vähän hermoille käydä, mutta ei ole sentään itsetuhoutuva.

HTML:n ja WWW:n kanssa on tullut pelailtua ensin harrastuksen vuoksi ja viime aikoina hiukan virankin puolesta oman osaston kotisivujen tehtailun merkeissä ja muissakin työasioissa. Vuosina 2009-1010 opettelin järjestelmällisesti WWW-ohjelmointia kurssien ja kirjojen tuella.

Enemmän nettijuttua löytyy ELaWebin WWW-osuudessa.

Luettua on tullut paljonkin, mutta kirjojen - etenkin kaunokirjallisuuden - lukeminen on kyllä kärsinyt vuosien varrella paljon. Aika tuntuu kuluvan muutenkin. Lehdet, internet ja TV syövät lukemiseen vapaata aikaa.

Yksi pitkäaikainen kiinnostuksen kohde minulla on ollut historia, etenkin antiikin Rooma on kiinnostanut viime vuosina. Käytännössä sen harrastaminen on jäänyt lukemisasteelle.