ELaWebin käyttö

Käyttöliittymän perustana on sivuissa vakiona vasemmassa reunassa sijaitseva toimintopainikkeiden sarake eli navigaattori. Siinä ylimpänä on ELaWeb-logo, josta klikkaamalla pääsee ELaWebin kotisivulle. Sen alla on toimintopainikkeiden ryhmä, josta klikkaamalla pääsee pääaihesivuille. Ryhmän alla on palautenappi, jota klikkaamalla aukeaa postinlähetysikkuna, johon on valmiiksi esitäytetty otsikko ja osoite. Näin ainakin, jos järjestelmäsi sen sallii.

Perinteisen vasemman laidan navigaattorin lisäksi sivuilla on myös Navi-painike ikkunan oikeassa laidassa. Klikkaamalla sitä aukeaa linkki-ikkuna, jossa ovat samat linkit kuin vasemman laidan navigaattorissakin. Erikoisuutena tässä on kuitenkin se, että Navi-nappi pysyy paikallaan vaikka ikkunaa skrollaa. Tämän takia se on aina kätevästi esillä myös pitkillä sivuilla. Navi-nappi vaatii JavaScript-tuen ja perustuu CSS-määritykseen, jonka tuki saattaa olla puutteellista joissain selaimissa.

Palaute on tervetullutta, kerro ihmeessä!

Oikeassa yläkulmassa on kolme pientä teksti-ikkunaa, joita edeltää suurennuslasin kuva. Kyseessä on hakukoneliitäntä. Ylimmästä ikkunasta voi suorittaa yleistä WWW-hakua. Suurennuslasin alta löytyy Google. Keskimmäisestä ikkunasta haetaan vain suomenkielisiä sivuja sinisen suurennuslasin avulla. Alimmalla E-kirjaimella merkityllä haulla tehdään ELaWeb:in sisäisiä hakuja. Haut aktivoituvat klikkaamalla ao. suurennuslasia tai painamalla Enter-näppäintä teksti-ikkunan ollessa valittu.

Lisäksi sivun sisältösarakkeessa on yleensä hyperlinkkeihin perustuva järjestelmä vaivatonta liikkumista varten. Sivun yläosassa on sisällysluettelo, jonka kohtia klikkaamalla pääsee ao. alaotsikon kohdalle sivua. Alaotsikon oikealla puolella on nuoli, josta klikkaamalla pääsee takaisin sivun yläosaan sisällysluettelon luo. Paluuseen löytyy myös hyperlinkki sivun lopusta.

Sivun alussa ja lopussa keskellä on rivi ikoneita, joita klikkaamalla pääsee alakohtaille pääsivuille.

Sivun yläosassa olevan päivityspäivämäärän ohella tarkempaa versiohistoriatietoa saattaa löytää lukemalla sivun HTML-koodin alussa olevia kommentteja. Jos jotakuta kiinnostaa... Klikkaamalla päivitysmerkintää pääsee ElaWebin historiasivulle. Uusimmista muutoksista on lista ElaWebin pääsivulla.