Linux

Linux.Org

Sisällysluettelo:


Top

Mikä on Linux?

Linux on tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Sitä voi pitää yhtenä Unix-käyttöjärjestelmänä, muista voisi mainita vaikka SunOS, Solaris, HP-UX jne. Linux on sikäli harvinainen, että se on alkujaan kotoisin Suomesta, sen ydin on alkujaan suomalaisen Linus Torvaldsin kirjoittama. Nykyisin toiminta Linuxin ympärillä on siirtynyt suurelta osin Yhdysvaltoihin, Linus on kuitenkin edelleen aktiivisesti mukana.

Merkittävä erityispiirre Linuxissa on ilmaisuus. Suuri osa Linuxin softista jaellaan ns. GNU-järjestelmän mukaan lisensioituna, mikä käytännössä tarkoittaa täysin tai lähes maksutonta jakelua. Kuitenkin jakelu aiheuttaa jonkin verran kustannuksia, joten Linuxia hankkiessaan kannattaa varautua muutaman kymmenen euron kustannuksiin.

Itse Linux on itse asiassa vain käyttöjärjestelmän ydin. Käytännössä Linux hankitaan yleensä jakelupakettina, johon joku alan firma on kasannut ytimestä ja lisäohjelmista koostuvan mielestään järkevän ja hyvin toimivan kokoonpanon. Jakeluyhtiöitä on monta, katso linkeistä lisätietoja.

Erilaisten jakeluiden olemassaolo voi vaikuttaa hämäävältä, mutta periaatteessa on kysymys saman ytimen ympärille kasatuista vähän erilaisista kokoelmista. Itselläni on runsaasti kokemusta Red Hat:stä, joka on alan markkinajohtaja. Vuonna 2003 rupesin käyttämään saksalaista SuSE:a. Osittain syynä on vaihtelunhalukin, mutta suuri syy on Red Hat:in tuotteissa tapahtuva muutos. Red Hat on lopettamassa vanhan perustuotteensa "Red Hat Linux" ylläpitoa korvaten sen raskaalla, kalliilla ja konservatiivisella yritysversiolla sekä kokeellisella Fedora:lla.

Valmistajan vaihdoksen yhteydessä tuli todettua että yhteensopivuus on varsin hyvä. Hyvin moni asia toimii samalla tavalla ja moni vanhempikin softa siirtyi asentamisen vaivalla koneesta toiseen. Molemmat käyttävät myös samaa RPM-softapakettimanageria, mikä helpottaa softien asennusta ja ylläpitoa.


Top Omat kokemukset

Omat kokemukset

Omat kokemukset -sivulla on juttua kokemuksistani Linuxin parissa.


Top Työpöytä

Työpöytä

Työpöytä-sivulla kerron Linuxiin saatavista graafisista käyttöliittymistä.


Top Kalut & Pelit

Kalut & Pelit

Kalut & Pelit -sivulla kerron Linuxiin saatavista hyöty- ja hupiohjelmista.


Top Linkit

Linkit

Linkit-sivulla on joitakin linkkejä Linux-aiheisille weppisivuille.