Linux: Kalut & Pelit

Sisällysluettelo:


Top

Yleistä

CD:llä levitettävien jakeluiden mukana tulee myös suuri joukko erilaisia hyöty- ja hupiohjelmia, joista osa on todella asiallisia, etten sanoisi rautaisia. Lisäksi Linux-ohjelmia on tarjolla pahvilaatikkoversioina alan liikkeissä. Internetistä löytyy luonnollisesti vaikka mitä.

Kuitenkin sanoisin Linuxin suurimman ongelman olevan edelleen hyvälaatuisten sovellusohjelmien puutteen. Kovin pahasta puutteesta ei itse asiassa enää ole kysymys, mutta Windowsin ohjelmamäärät ovat vielä kaukana. Tavallisen kotikäyttäjän ja monen yrityskäyttäjänkin tarpeet voidaan kyllä jo varmasti tyydyttää. Hyvän Linux-jakelun mukana tulee lisäksi valtaosa normaalisti tarpeellisista ohjelmista, eikä niitä siten tarvitse erikseen etsiä, asentaa ja päivittää.

Wine-projekti pyrkii ratkaisemaan tätä ongelmaa kehittämällä ohjelmaa, jonka avulla Windows-ohjelmia voitaisiin ajaa Linuxissa. Tuloksia onkin jo tullut, mutta täydellinen tuote taitaa olla vielä (tähtitieteellisen?) kaukana. Notepad on kyllä pyörinyt jo kauan...


Top

Hyötyohjelmat

Useimmat nettikäyttöön liittyvät tehtävät voi hoitaa jakeluiden mukana tulevien ohjelmien avulla. WWW, FTP, email ja newsgroupit hoitunevat tavalliselta käyttäjältä perin mallikkaasti.

Toimistotehtäviin ja vastaaviin tarvitaan toki toimistoohjelmapaketti tai vastaavia erillisohjelmia. Käytännössä nykyään tärkein toimistopaketti on OpenOffice. Muitakin vaihtoehtoja kyllä löytyy.

Linuxiin on tukea myös hyvinkin eksoottisiin tarpeisiin, kuten vaikka elektroniikan simulointiin. Erityisen hyvin hallussa ovat palvelimien softat. Linux sopii edullisena, muokattavana, luotettavan ja monipuolisena hyvin erilaisiin palvelikäyttöihin. Koska sille kelpaa tavallinen PC-pohjainen rauta, investoinnit voi pitää pieninä.


Top

Pelit

Runsasta ilmaista pelitarjontaa on ollut jo vuosia, mukaanluettuna sellaiset klassikot kuin Quake. Enimmäkseen tarjonta on ollut kuitenkin pienimuotoista ja epäkaupallista, enemmänkin virityksiä ja pasiansseja. Suuren luokan kaupalliset julkistukset puuttuivat pitkään.

Useita nykyaikaisten pelien pahvilaatikkoversioiden julkistuksia tuli vuosituhannen vaihteen paikkeilla. Esim. Loki tuotti Linux-versioita täysin kaupallisena toimintana, ensimmäisenä julkistuksena wanhan kunnon Civization:in uusin versio CTP. Valitettavasti tästä ei tainnut syntyä kunnollista bisnestä.

Pelien vaatima laitetuki on kehittynyt vuosien varrella mukavasti ja 3D pelaa monella tavallisella näytönohjaimella. Isoimmat näytönohjainpiirien tekijät kuten ATI ja NVIDIA ovat selvästi ymmärtäneet että Linuxinkin puolella liikkuu rahaa. Niiden halu suojella omaa tietotaitoaan tuottaa joskus kuitenkin hankaluuksia.

Romppukirjat tuntuvat olevan vielä hankalampi tapaus kuin pelit. Standardien WWW-tekniikoiden käyttö olisi suotavaa mutta saattaa olla turha toivo.