Akvaario: Laskurit

Tilavuuslaskurilla voi laskea akvaarion tilavuuden, kalatilalaskurilla voi laskea arvion siitä, kuinka suuren akvaarion tietty määrä kaloja tarvitsee. Tämä sivu vaatii selaimelta JavaScript-tuen.

Tilavuuslaskuri

Syötä akvaarion muoto ja mitat allaolevalle lomakkeelle, ja paina sitten 'Laske'-nappia. Ota huomioon, että akvaarion myyjä saattaa ilmoittaa sen mitat jopa kehyksen ulkomittojen mukaan.

Akvaarion muoto
Akvaarion kuva
Suorakaide
Kulmamalli
Akvaarion mitat cm,   cm,   cm.

cm,   cm.
Akvaarion tilavuus   Muista painaa 'Laske'-nappia, jos muutat mittoja!  

Akvaarion vapaan vesitilan tilavuus on: ? litraa.

Akvaarion hiekan tilavuus on: ? litraa.

Akvaarion tilavuus on: ? litraa.

Kalatilalaskuri

Tämän laskurin avulla voit arvioida kuinka paljon kaloja voit sijoittaa akvaarioosi. Laskenta perustuu melko yksinkertaisiin nyrkkisääntöihin ja tulos on siten vain ohjeellinen, ja parhaimmillaankin vain yhtä luotettava kuin lomakkeelle syöttämäsi tiedot. Syötä kalaerä kerrallaan kalojen tiedot allaolevalle lomakkeelle, ja paina sitten 'Lisää kalaerä'-nappia. Tulos kertyy lomakkeen alaosaan ja on tyhjennettävissä 'Tyhjennä lomake'-napilla.

Kalaerän tiedot

cm


Tukeva
Normaali
Hoikka


Vilkas
Normaali
Rauhallinen


Herkkä
Normaali
Kestävä

kpl
Akvaarion tiedot

Huono hoito Hyvä hoito

Hoidon vaikutus: 0%
TuloksetKalaerät ja niiden tilavaatimukset:

Nro:Nimi:Lukumäärä / kpl:Tilavaatimus / litraa:
*Yhteensä:00

Tilavuuden laskukaavat

Tyypillisessä akvaariossa on suorat pystyseinät, jolloin tilavuuden V voi laskea kertomalla pohjan pinta-alan A altaan korkeudella h:

V = A * h

Tämän sivun laskurissa on kaksi tavallista vaihtoehto, suorakaiteen ja kolmion muotoiset pohjat. Suorakaiteen pinta-ala lasketaan kertomalla sen pituus ja leveys keskenään, kolmion pinta-ala on puolet pituuden ja leveyden tulosta.

Jos kolmio on suorakulmainen, pituutena ja leveytenä voi käyttää kahden lyhimmän sivun (kateetit) pituutta. Muuten voi käyttää etulasin pituutta ja leveytenä etulasin lyhintä etäisyyttä takakulmaan.

Kun lasketaan litroja (1 litra = 1 kuutiodesimetri), helppo tapa laskea tilavuus on jakaa sivujen senttimitat kymmenellä ennen kertolaskuja, jolloin ne ovat desimetreinä (1 desimetri = 10 senttimetriä). Näin tulos tulee suoraan litroina.

Muodoltaan monimutkaisemman (esim. erkkeriakvaario) akvaarion tilavuuden pystyy usein laskemaan jakamalla akvaario suorakaiteen ja kolmion muotoisiksi osiksi. Sitten lasketaan osien tilavuus yksitellen ja summataan osatulokset lopuksi yhteen.

Kalamäärän vaatiman vesitilan laskukaavat

Kalamäärän vaatiman vesitilan laskeminen lähtee peukalosäännöstä: Litra vettä senttiä kalanpituutta kohden. Tämä sääntö koskee tavallista peruskalaa, joka on kooltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ns. normaali.

Koska kalatkaan eivät ole aina ihan normaaleja eivätkä niiden vaatimuksetkaan ole aina samanlaisia, kalatilan laskin antaa mahdollisuuden tehdä korjauksia perussääntöihin. Allaolevat taulukot luetteloivat korjaukset ja niiden vaikutukset.

Laskenta on tehty niin että kalaerän muuten korjaamaton tilavaatimus lasketaan ensin pelkästään pituuden ja lukumäärän perusteella. Sen jälkeen muut korjaukset yhdistetään laskemalla niiden prosentit yhteen, ja näin saatu yhdistetty korjaus tehdään lopuksi.

Muista että laskenta perustuu melko yksinkertaisiin nyrkkisääntöihin ja tulos on siten vain ohjeellinen, ja parhaimmillaankin vain yhtä luotettava kuin lomakkeelle syöttämäsi tiedot. Mitä äärimmäisempiä ovat arvot, sitä vähemmän tuloksissa on tolkkua.

Jatkuvassa käytössä olevan akvaarion tulisi olla tilavuudeltaan ainakin 40 litraa.

Taulukko 1: Korjaukset tilavaatimuksiin.
Korjaus Vaikutus / % Selitys
Koko kts. taulukko 2 Kalan suuri koko lisää tilavaatimusta. Iso kala vaatii enemmän tilaa liikkua ja se on paksumpi kuin samanmuotoinen pieni kala.
Ruumiinrakenne -10 ... +10 Kalan ruumiinrakenne vaikuttaa sen kehon tilavuuteen ja sitä kautta sen vaikutukseen ympäristöönsä.
Käytös -15 ... +15 Vilkas ja nopea uimari tarvitsee enemmän tilaa kuin paikallaankököttäjä. Vilkkaus myös kiihdyttää elintoimintoja lisäten ympäristökuormitusta.
Herkkyys -10 ... +10 Herkkä kala hyötyy alhaisemmasta veden kuormituksesta.
Hoito -10 ... +10 Vedenvaihtojen runsaus ja suodatuksen teho vaikuttavat veden laatuun.

Taulukko 2: Korjaukset kalan pituuden mukaan.
Kalan pituus (x) / cm Vaikutus / %
50 < x+800
40 < x ≤ 50+400
30 < x ≤ 40+200
20 < x ≤ 30+100
15 < x ≤ 20+70
10 < x ≤ 15+30
5 < x ≤ 100
0 < x ≤ 5 -25
Anna poistettavan kalaerän numero (taulukon rivin ensimmäisestä kentästä)!