Akvaario: Kirjakaappi

Sisällysluettelo:


Olen alla esitellyt ja vähän arvostellutkin sitä akvaariokirjallisuutta, jota hyllystäni löytyy. Osaa voi olla mahdoton hankkia, vaikka kiinnostaisikin, koska mukana on myös hyvin vanhoja teoksia, mutta seasta löytyy myös vähän tuoreempaakin kotimaista kirjallisuutta.

Akvaariotietoa hakeville voisi mainita vinkkinä, että akvaarioliikkeissä on usein jaossa hyvinkin käytännöllisiä ilmaisia kirjasia eri akvaarioaiheista. Ne ovat tarvikevalmistajien mainosmateriaalia, mutta silti niissä on usein paljon hyödyllistäkin. Tietenkin lukiessa on syytä harjoittaa "mediakritiikkiä" ja muistaa mahdollisesti kaupalliset motiivit.


Top

Akvaario-CD

Nimi: Akvaario-CD Kirjan kuva
Tekijä: Markku Varjo, Jukka Järvi ja Juha Järvi
Kustantaja: AquaGeo
Vuosi: 1998
Kieli: Suomi
Tyyppi: Romppu
Koko: 1 CD / 358024 kb
Lajit: Yli 400 kalalajia ja yli 100 kasvilajia
Lyhyesti: Laaja akvaariotietopaketti hankalasti rompulla

Koska kyseessä on romppu, tuntuu perustellulta jakaa esittely kahteen osaan, sisältöön ja tekniseen toteutukseen.

Sisältö

Takakannen tekstin mukaan Akvaario-CD pyrkii käsittelemääm "kattavasti kaikki harrastuksen osa-alueet". Edelleen kyseessä sanotaan olevan "laajin suomenkielinen akvaarioteos". Näille aika koville väitteille tuntuukin löytyvän jonkin verran katetta! En ole kuitenkaan lukenut kaikkia suomenkielisiä akvaarioteoksia, joten en voi mennä asiasta valalle.

Paras puoli rompussa tuntuu olevan ehkä juuri tuo osa-alueiden laaja kattaminen. Yksittäisiin aiheisiin tutustuttaessa asiaa tuntuu löytyvän vähintään yhtä laajasti kuin muista teoksista, ja vastaan tulee myös minulle uutta - etenkin kirjoissa uutta - tietoa. Tämä tuntunee erityisen miellyttävältä pitkään harrastaneesta, koska perusasiat ovat tällaiselle lukijalle jo vanhastaan tuttuja, ja sitä paitsi moneen kertaan eri yleisteoksista luettuja. Akvaarioalan julkaisutoiminta Suomessa kun on takavuosina keskittynyt lähinnä yhä uusien toisiaan muistuttavien yleisteosten tuottamiseen.

Erityisen kovat odotukset kohdistuvat sairauksia ja niiden hoitoa koskeviin tietoihin, onhan teosta tekemässä ollut asiantuntevaa väkeä. Rompulla onkin hypertekstiä hyväksi käyttäviä diagnoositaulukoita yms.

Kalojen rakennetta ja historiaa käsittelevät osuudet tuntuivat minusta myös aika mielenkiintoisilta, vaikka aivan käytännöllisimpiä akvaarioharrastajia eivät välttämättä hirveästi kiinnostaisikaan.

Kirjapuolella melko uusi asia on laaja tuote- ja liiketiedon esittely, eli mainokset. Etenkin aloittelijalle on varmaan hyvä nähdä millaisia vitkuttimia ja vatkuttimia on kaupan, ja saattaa sieltä löytyä kokeneellekin sellaista katsottavaa, mitä ei löydy lähikaupan hyllyltä. Tämä materiaali tietenkin myös vanhenee nopeammin kuin akvaariotieto yleensä.

Kalalajeja käsittelevänä kuvateoksena Akvaario-CD sen sijaan ei ole mitenkään poikkeuksellisen laajan oloinen. Suurempiakin lajimääriä on esiintynyt jopa suomenkielisessä kirjallisuudessa, ja lajien esittely ei ole aina kovin laajaa. Lisäksi kuvamateriaali on välillä aika vaatimatonta, jopa mustavalkopiirroksia esiintyy jonkinverran, eivätkä kaikki valokuvatkaan ole selkeimmästä päästä.

Kun kyseessä on romppu, syntyy helposti mielleyhtymiä "multimediaan", ääniin ja videoihin jne. Tämä romppu toimii kuitenkin sentään valtaosin perinteisesti tekstin varassa, mikä saattaa olla monelle helpotuskin. Ääni ja video ovat suorastaan etsimisen takana, pieniä animaatioita kuten hiiren aktivoimia nuoliosoittimia on sitten enemmän.

Tekninen toteutus

Koska rompunteko on aika uusi taiteenlaji ja tekijöiden käytettävissä olleet voimavarat varmastikin aika rajoitetut, ja rompun julkaisu myöhästyikin vielä roimasti, ennakko-odotukseni olivat aika varovaiset. Ensikokemus olikin todella karmaiseva, romppu toimi todella kieroutuneella tavalla päin honkia!

Onneksi tämä sotku selveni nopeasti, kun pääsin lukemaan rompun päähakemistosta löytyvää lueminut-tiedostoa. Siellä - ja huomatakseni vain siellä - oli mainittu, että Windowsissa pitää asettaa käyttöön pienet fontit ja 800*600 näyttötila, jotta romppua voisi lukea järkevästi. Tätä oleellista tietoa ei oltu kerrottu rompun kansipapereihin painetuissa asennusohjeissa, eikä ohjelma itse myöskään tuntunut kertovan tästä yhteensopivuusongelmasta mitään. Sanoisinkin, että tälläisen vaatimuksen asettamisesta ja sen piilottamisesta lueminuun tekijät ansaitsevat pitkän ja paksun miinuksen! Epäteknisille käyttäjille suunnattua kaupallista romppua pitäisi kyllä nykypäivänä pystyä käyttelemään ilman lueminujakin...

Käyttö muilla käyttöjärjestelmillä kuin Windowsissa on tekijöiden mukaan mahdotonta. Huono juttu tämäkin.

Kunhan Bill Gates on saanut siivunsa ja asetukset on ruuvattu kohdalleen, romppu alkaa toki toimia aivan kohtuullisesti.

Varsinaisia teknisiä vikoja on, mutta ei kovin paljoa. Silloin tällöin putkahtaa esiin jokin "File not found" -tyyppinen herjalappu. Myös kieli on enimmäkeen kunnollista suomea, eikä kirjoitusvirheitä ole kiusallisia määriä.

Makuasioista sen kummemmin kiistelemättä sanoisin, että rompun yleinen ulkoasu on pikkuisen kukertava, mielikuvaksi värimaailmasta jäi keltainen teksti violetin pohjakuvan päällä. Käytetty kirjasin on kuitenkin yleensä varsin suuri ja muodoltaan selkeä, joten tekstistä saa yleensä selvää, mistä on nykypäivänä syytä olla syvästi kiitollinen.

Tekstipohjan päällä vilisee jatkuvasti pieniä kuplia. Olisi todella kivaa, jos tämä häiriötekijä olisi poistettavissa asetuksia muuttamalla, kuplat-pois -nappia en ole kuitenkaan vielä löytänyt.

Alkuhankaluuksien jälkeen pääasialliseksi ongelmaksi muodostui rompulla suunnistaminen. Ohjelma tarjoaa joitakin työkaluja sekä hiukan raskassoutuiset käyttöohjeet avuksi, mutta toistaiseksi vähänkin monimutkaisenpi sivuhyppäys jonkin hyperlinkin perään tuntuu johtavan eksymiseen. Toivoisinkin mahdollisuutta kirjanmerkkien laittoon sekä istunnon selailuhistorian tallennusta, jotta palaa-napilla voisi palata kauemmaksikin taaksepäin kuin edelliselle sivulle.

Mukava piirre rompussa on se, ettei se vaadi raskasta asennusta eikä suurta levytilaa. Omassa mikrossani Windows95:n toimiessa se käynnistyy heti sisäänsyötettäessä. Vastineeksi lienee syntynyt pieniä puutteita nopeudessa ja toiminnoissa.

Yleisesti ottaen tekniikka tekee kuitenkin tehtävänsä ja tarjoaa sisällön esille.

Lopullinen tuomio

Vuosia tämän rompun omistettuani minulle on syntynyt luonnollisesti kuva siitä kuinka hyödyllinen ja käyttökelpoinen tämä teos on. Ainakin minun osaltani voin sanoa että se on ollut täysin hyödytön. En ole ottanut sitä hyllystä vuosikausiin. Alkututustumisen jälkeen sitä ei yksinkertaisesti ole tullut käytettyä lainkaan. Pääsyy tähän on rompun tekninen rajoittuneisuus ja riippuvuus tietystä käyttöympäristöstä. Uskallan väittää, että asiat olisivat toisin jos romppu olisi luettavissa kaikissa tavallisissa tietokoneissa kuten esimerkiksi WWW-sivusto.


Top

Panssarimonnit

Nimi: Panssarimonnit Kirjan kuva
Tekijä: Pertti Rassi
Kustantaja: PR-Biodiversity Oy
Vuosi: 1997
Kieli: Suomi
Tyyppi: Kovakantinen kirja
Koko: 150 sivua (15 cm * 21 cm)
Lajit: Yli 100 kalalajia
Lyhyesti: Kaikki mahdollinen panssarimonneista

Kirjassa on pystytty mielestäni erinomaisella tavalla rakentamaan mielekäs kokonaisuus, jossa samaa asiaa on tarkasteltu useammalta eri taholta, taksonomisista hienouksista ympäristövaikutuksiin. Kalojen sukulaisuussuhteet ja suvuille tunnusomaiset piirteet tuodaan esille, temppu joka ei ole aina onnistunut kaavoihin kangistuneemmissa tietosanakirjamaisemmissa formaateissa.

Kun melko "suppealta" alueelta on koottu näin paljon tietoa yksiin kansiin, niin voinee perustellusti olettaa, että lukija saa aiheesta kyllä sen verran infoa kun pystyy omaksumaan. Lisäetuna oli WWW-tuki, joka kylläkin vaikuttaa kadonneen myöhemmin. Tiedon päivitys verkon kautta antaa onnistuessaan teokselle merkittävästi lisäarvoa. Kirjailijan kanssa on ollut myös mahdollista vaihtaa ajatuksia keskusteluryhmässä.

Kirjan lajikohtaisessa osassa pannaan suuri paino eri lajien tunnistamiselle ja sukulaisuussuhteille. Yleistieto esim. lisääntymisestä on sijoitettu erilleen lähinnä kirjan alkuosaan.

Kirjassa on erilaisia liitteitä kuten nimi- ja kirjallisuusluetteloita ja jopa valokuvausohjeita. Kirjan valmistusvaiheessa joidenkin kuvien värit pääsivät kärsimään, joten kirjan mukana tulee jopa ihan fyysisesti eri paperilla oleva liite, juliste joka sisältää parempia versioita kärsineistä kuvista. Kaikista kuvista saa kyllä hyvin selvää.


Top

Ripsi- ja imumonnit

Nimi: Ripsi- ja imumonnit Kirjan kuva
Tekijä: Pertti Rassi
Kustantaja: Karprint Ky
Vuosi: 1993
Kieli: Suomi
Tyyppi: Kovakantinen kirja
Koko: 90 sivua (15 cm * 21 cm)
Lajit: Yli 80 kalalajia
Lyhyesti: Kotimainen monnikirja

Tuomalla lajikuvausten lisäksi mukaan myös yleistä tietoa monneista on pystytty luomaan mielekäs ja yhtenäinen kokonaisuus. Kalojen sukulaisuussuhteet ja suvuille tunnusomaiset piirteet tuodaan esille, temppu joka ei ole aina onnistunut kaavoihin kangistuneemmissa tietosanakirjamaisemmissa formaateissa.

Kun melko "suppealta" alueelta on koottu näin paljon tietoa yksiin kansiin, niin voinee perustellusti olettaa, että lukija saa aiheesta kyllä sen verran infoa kun pystyy omaksumaan. Tämän alueen tietouden määrässä ei kuitenkaan taida olla minkäänlaista rajaa, pelkkä imumonnien nimeäminenkin kun tuntuu olevan ylivoimainen tehtävä maailman tiedeyhteisölle. Lisäetuna oli WWW-tuki, joka kylläkin vaikuttaa kadonneen myöhemmin. Tiedon päivitys verkon kautta antaa onnistuessaan teokselle merkittävästi lisäarvoa. Kirjailijan kanssa on ollut myös mahdollista vaihtaa ajatuksia keskusteluryhmässä.

Kirjassa käsitellyt kalaryhmät ovat muuten harvinaisen mielenkiintoisia.


Top

100 akvaariokasvia

Nimi: 100 akvaariokasvia Kirjan kuva
Tekijä: Markku Varjo
Kustantaja: Karprint Ky
Vuosi: 1994
Kieli: Suomi
Tyyppi: Kovakantinen kirja
Koko: 90 sivua (15 cm * 21 cm)
Lajit: 100 kasvilajia
Lyhyesti: Kotimainen kasvikirja

Kasvit tahtovat yleensä jäädä lapsipuolen asemaan päämielenkiinnon kohdistuessa kaloihin. Kuitenkin kasvit ovat näkyvin osa monessa akvaariossa. Tämän ristiriidan vuoksi tälle kirjalle onkin mielestäni selvä "sosiaalinen tilaus".

Kirjassa esitellään kasvitiedettä sopivasti akvaariokirjan normaaliannosta tuhdimmin, ja myös kasvilajeja on mukana reilusti. Eikä olla liian teoreettisia. Mukava lisä yleissivistykseenkin.


Top

Akvaarion ensiapuopas

Nimi: Akvaarion ensiapuopas Kirjan kuva
Tekijä: Markku Varjo
Kustantaja: WSOY
Vuosi: 1995
Kieli: Suomi
Tyyppi: Kovakantinen kirja
Koko: 160 sivua (12 cm * 18 cm)
Lajit: -
Lyhyesti: Neuvoja ongelmiin, tietoa sairauksista yms.

Tämä mainio pikku teos kertoo juuri sen, minkä muut kirjat jättävät sujuvasti kertomatta tai ohittavat pintahipaisulla. Hyvä kirja omistaa silloin, kun asiat alkavat mennä pieleen. Ei luulotautisille!

Kirja kattaa tautien ja levien lisäksi myös kaikenlaista muuta ekosysteemitasosta teknisiin ongelmiin.


Top

500 akvaariokalaa

Nimi: 500 akvaariokalaa Kirjan kuva
Tekijä: Klaus Paysan
Kustantaja: WSOY
Vuosi: 1980
Kieli: Suomi
Tyyppi: Kovakantinen kirja
Koko: 200 sivua (15 cm * 21 cm)
Lajit: 500 kalalajia
Lyhyesti: Vähän asiaa monesta kalalajista

Harvoin näkee pienempiä kalankuvia kuin tässä kirjassa. Myös lajiselostukset on pakattu kuvista erilleen tiuhaan (10 riviä / kala). Erikoisuutena kirjassa on tunnistamisopas, jossa piirroksien ja erikoistuntomerkkien avulla opastetaan lukija kädestä pitäen oikeaan lopputulokseen.

Vähän paljosta, paino tunnistuksessa.


Top

Akvaariokalat

Nimi: Akvaariokalat Kirjan kuva
Tekijä: Gwynne Vevers
Kustantaja: Weilin+Göös
Vuosi: 1981
Kieli: Suomi
Tyyppi: Muovikantinen taskukirja
Koko: 180 sivua (9 cm * 19 cm)
Lajit: Yli 300 kalalajia
Lyhyesti: Taskutietopaketti

Taskuun tehty pikkukirja, jossa hyviä kuvia. Tehty ilmeisesti kuljetettavaksi kauppareissuilla povitaskussa. Koska mukaan on otettu jopa merikaloja, kattavuus ja tiedon syvyys jäävät vähäisiksi.


Top

Exotic tropical fishes

Nimi: Exotic tropical fishes (Expanded edition) Kirjan kuva
Tekijät: H. Axelrod, Emmens, Burgess, Pronek, G. Axelrod
Kustantaja: T.F.H.
Vuosi: 1980
Kieli: Englanti
Tyyppi: Kovakantinen kirja
Koko: 1300 sivua (14 cm * 21 cm)
Lajit: Noin 800 kalalajia ja kasveja
Lyhyesti: Iso, vanha ja amerikkalainen

Iso möhkäle, jolla on vaikeuksia kestää omaa painoaan. Kirja, jossa on 1000 kalankuvaa, ei voi olla läpikotaisin paha...

Kirjassa on hyvin paljon materiaalia, lajikohtaisen kalaosaston lisäksi on lajikohtainen kasviosasto ja monta jo sinänsä kohtalaisen laajaa eri aloja koskevaa artikkelia.

Käytettävyyttä heikentää lajikohtaisen osan kaavoihin kangistuminen. Minkäänlaista johdonmukaisuutta ei ole, vaan kalat on lätkitty määrämittaiseen tilaan peräkkäin aakkosjärjestyksessä tieteellisen nimen mukaan. Ja jenkkilän vanhat tieteelliset nimet 20 vuoden takaa ovat välillä aika eksoottisia... Rakenne tuntuu ainakin nykysuomalaisen silmin melko typerältä.


Top

Breeding behaviour of aquarium fishes

Nimi: Breeding behaviour of aquarium fishes Kirjan kuva
Tekijä: Wolfgang Wickler
Kustantaja: T.F.H.
Vuosi: 1973
Kieli: Englanti
Tyyppi: Pehmeäkantinen kirja
Koko: 190 sivua (14 cm * 20 cm)
Lajit: -
Lyhyesti: Tutkielma kalojen lisääntymistavoista

Tämä on erilainen akvaariokirja, kokonaisesitys kalojen lisääntymiskäyttäytymisestä. Mikäli odottaa otsikon perusteella "keittokirjaa" kalojen kudettamisesta, pettyy (nähty läheltä muttei peilistä). Kohtalainen kuvamateriaali ja esimerkit piristävät ehkä hiukan tieteellisen kuivakkaasti etenevää teosta. Englanninkielinen käännös saksalaisesta alkuteoksesta.


Top

Akvaario värikuvina

Nimi: Akvaario värikuvina Kirjan kuva
Tekijä: E. Siltamaa
Kustantaja: WSOY
Vuosi: 1958
Kieli: Suomi
Tyyppi: Kovakantinen kirja
Koko: 230 sivua (12 cm * 18 cm)
Lajit: 190 kalalajia ja 50 kasvilajia
Lyhyesti: Klassikko

Tämä on todellinen kotimainen klassikko, ja samalla hyvä esimerkki siitä, kuinka hyvin tehty akvaariokirjallisuus voi olla aivan hyödyllistä tavaraa vielä kymmenien vuosien päästä. Jos haluan tietää metyleenisiniannostuksen mätihomeeseen, katson sen tästä.

Nykylukijasta voivat esimerkiksi kaloja valokuvien sijasta esittävät hienot väripiirrokset tuntua aika eksoottisilta. Nostalgiaa... Mahtoi olla hirveä homma tuollaisten teosten teko. Piirrokset ovat esipuheen mukaan alunperin Tanskasta ja valokuvia on Norjasta. Käytännön pohjoismaista yhteistyötä.


Top

Akvaariovuosikirja (vuosijulkaisu)

Nimi: Akvaariovuosikirja 1997 Kirjan kuva
Tekijä: useita
Kustantaja: AquaGeo
Vuosi: 1997
Kieli: Suomi
Tyyppi: Pehmeäkantinen kirja
Koko: 80 sivua (21 cm * 28 cm)
Lajit: -
Lyhyesti: Lehdennäköinen kirja / kirjannäköinen lehti

Kokenut porukka (mm. Varjo) on lähtenyt tässä kokeilemaan uudenlaista mallia, joka voi olla hyväkin idea Suomen pienillä markkinoilla. Tulos näyttää vähän siltä, kuin jonkin akvaariolehden vuosikerran parhaat artikkelit olisi painettu yhteen parin lehden kokoiseksi jumbolehdeksi. Tulosta myydään sitten kuin kirjaa. Jatkoa pitäisi ilmeisesti seurata vuosittain. Seuraavaa osaa ei kuitenkaan ole näkynyt.

Malli '97 on ainakin näyttävän ja asiallisen näköinen kokonaisuus. Kuvissa on menty näyttävyydessä vähän liioittelunkin puolelle.


Top

Akvaariomaailma (lehti)

Nimi: Akvaariomaailma (os. Akvaariolehti) Kirjan kuva
Tekijä: useita
Kustantaja: Karprint Ky
Vuosi: -
Kieli: Suomi
Tyyppi: Aikakauslehti
Koko: 52 sivua (22 cm * 30 cm) (4/97)
Lajit: -
Lyhyesti: Kotimainen akvaariolehti

Allaoleva arvostelu on kirjoitettu pääosin vuonna 1997.

Akvaariomaailma näyttää tänään olevan ehkä pulskemmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Lehteä on kehitetty näyttävän kuvalehden suuntaan. Myös ajoittain lehteä vaivanneet laatuongelmat seonneine kuvineen ja puuttuvien oikolukuineen tuntuvat hellittävän. Lukijalle syvimpinä lamavuosina välittynyt mielikuva aivan oven takana odottavasta konkurssista on nousukauden viemää.

Kestotilaajana vuodesta 1979 minulla on ollut tilaisuus saada jonkinlainen käsitys lehden linjasta. Vaikka ehkä jokaisen yksittäisen numeron sisältöä voi pitää perusteltuna aivan jotain harvinaista limboilua (esim. papukaijanumero) lukuunottamatta, joitakin puutteita lehden juttujakaumassa voi huomata. Erityisesti alan tarvikkeiden (suodattimet, pumput jne.) saama osuus tuntuu pieneltä. Kaksi puuttuvaa juttutyyppiä ovatkin "koekäyttö" ja "vertailutesti". Vaikkei kovin monimutkaiseen tieteeseen pienen lehden resurssit luonnollisestikaan riitä, niin rannekellolla, litranmitalla ja taskulaskimella päässee paljon realistisempaan tulokseen jostakin pumpputehosta tms. kuin tavailemalla mainoslauseita laatikon kyljestä. Julkisista keskusteluista päätellen nämä asiat kiinnostavat monia, ja laitteiden suurehkon hinnan takia niillä on myös taloudellista merkitystä.

Erityisen outona vertailutestien puuttuminen tuntuu, kun vertailee tilannetta muihin erikoislehtiin. Monestihan juuri vertailutestit ovat niitä ykkösluokan kansikuvajuttuja, joilla lehtiä myydään ja joista ne tunnetaan. Pitää muistaa myös se, että muutakin kuin teknisiä vempaimia voi vertailla, voisihan vaikka kalajuttuja tehdä vertailutestin tyyliin, ja mielenkiintoista olisi varmaan nähdä akvaarioliikevertailu, jossa tuntematon harrastaja kävisi liikkeissä kysymässä neuvoja pariin tavalliseen pulmaan.

Mutta yleisesti ottaen lehti on onnistunut pysymään hyvin tai jopa kiitettävästi aihepiirinsä sisäpuolella, joskin muitakin mielikuvia saattaa lyhyen aikavälin tarkastelussa syntyä. Toimitukseen tuntuu myös löytyvän akvaarioalaa tuntevaa ja ajantasalla pysyvää porukkaa.

Paljon juttujakautuman puutteita oudompi asia on puutteiden selitys! Toimituksen jäsen mm. ilmoitti suoraan, että niin kauan kuin se hänestä riippuu, lehti ei mm. julkaise rakenteluohjeita, koska tämä aiheuttaisi ilmoitusasiakkaiden suorittamia taloudellisia kostotoimenpiteitä, jotka taas saisivat lehden "pienenemään puolta pienemmäksi"! Ilmeisesti sama ilmiö selittää myös yllämainittua vertailujen puutetta, lehdessä esiintynyttä ajoittain nuivaa ja sensurointihaluista asennetta alan laadunparannusehdotuksia kohtaan jne.

Onko tämän oudon selityksen syynä toimituksen virheiden peittely hätävalheella, väärään paikkaan eksyneen yli-innokkaan markkinointimiehen päässä syntynyt kuvitelma vai vaikuttaako suomalaisessa akvaarioharrastuksessa todellakin jokin "kauppiasmafia", joka jatkuvasti ohjailee taloudellisen painostuksen avulla lehden juttuvalikoimaa ja mielipiteitä akvaarioharrastajia vahingoittavaan suuntaan? Siinäpä vasta kysymys, mutta tosiasiahan on, että tälle todelliselle ilmiölle on varmasti myös todellinen selitys, mikä se sitten lieneekin.

Oli miten oli, tätä vastenmieliseltä ja moraalittomalta tuntuvaa sensurointipolitiikkaa ei välttämättä voi pitää mielekkäänäkään. Suomi ei ole (toivottavasti) mikään brezhneviläinen kirgisistani, vaan EU:n jäsen ja yksi maailman kehittyneimmistä tietotekniikkavaltioista. Pitäisin melko todennäköisenä, että henkilö, joka haluaa vaikkapa jotakin rakennusohjeita ja pystyy niitä hyödyntämään, myös niitä melko vaivatta saa, jossei suoraan Internetistä, niin sitten kavereilta tai kerhojen välityksellä. Sen sijaan tuntuisi järkevältä, että uusien tekniikoiden esittely lehdessä aikaansaisi nykyistä useammassa ihmisessä halun hankkia ko. vempain - tavalla tai toisella.

Joka tapauksessa lehden toimituksen selkeästi esiintulleiden sympatioiden vuoksi lukijan kannattaa mielestäni harkita aina, voiko Akvaariomaailmaa pitää puolueettomana ja luotettavana tiedonlähteenä, kun puheena ovat seikat, joissa voi nähdä mahdollista ristiriitaa harrastajan ja kauppiaan etujen välillä.

Paha ja outo puute on takavuosista ja muistakin erikoislehdistä tutun vuosittaisen sisällysluettelon puute. Tämä puute heikentää lehden käytettävyyttä selvästi, koska vanhemman tiedon haku on niin vaikeaa, ettei aina viitsi yrittääkään.

Oikeastaan ainoana todellisena suomalaisena alan lehtenä Akvaariomaailma on paljosta vastuussa, onhan se pitkällä aikavälillä merkittävin alan paperimedia sekä kotimaisen akvaarioharrastuksen tukijalka. Lehti onkin ottanut kantaa ajoittain vaikeisiinkin ongelmiin. Keskustelukanavana se, lähinnä kai käytännön syistä, on kuitenkin jäänyt pääkirjoittelijan julistusalustaksi. Kuukausien viiveet puheenvuorojen välillä kun eivät anna mahdollisuutta kovin luistavaan keskusteluun.

Toivottavasti lehden toimituksessa keskitytään tulevaisuudessa sensuroinnin sijasta sisällöltään täysipainoisen akvaariolehden tekemiseen.

PS: Tämä kirjoitus julkaistiin Akvaariomaailma-lehdessä toimituksen pyynnöstä numerossa 6/1997. Julkaistusta versiosta oli näköjään sensuroitu pois sanat '"kauppiasmafia", joka jatkuvasti ohjailee'! Liekö sitten puukkoa pidellyt jokin kauppiasmafian kätyri...

PS2001: Peruin vuodesta 1979 jokseenkin keskeytyksettä jatkuneen akvaariolehtitilaukseni vuoden 2001 alussa. Ensisijainen syy oli aika selkeä: minulla oli jo pitkään ollut suunnilleen yksi vuosikerta lukemattomien pinossa odottamassa sopivaa lukutilaisuutta. Ei oikein kannata tilata lehteä jota ei viitsi lukea.


Top

Akvaristi (lehti)

Nimi: Akvaristi
Tekijä: useita
Kustantaja: Akvaristi-lehti
Vuosi: -
Kieli: Suomi
Tyyppi: Aikakauslehti
Koko: 52 sivua (21 cm * 27 cm) (1/05)
Lajit: -
Lyhyesti: Kotimainen akvaariolehti

Arvostelu perustuu numeroon 1/2005 sekä siinä olevaan vuoden 2004 sisällysluetteloon.

Ensimmäiseksi Akvaristi-lehteä selatessa ainakin minun huomioni kiinnitti lehden varsin komea ulkoasu. Lehti on painettu hyvälle paperille ja melko näyttäviä kuvia on paljon. Viimeistely on hyvää ja lehti näyttää täysin ammattilaistason tuotteelta.

Erityistä kiitosta ansaitsee lehdessä julkaistu varsin pätevän näköinen edellisen vuosikerran sisällysluettelo ja hakemisto. Sellainen lisää lehden arvoa hakuteoksena merkittävästi, ainakin kestotilaajalle.

Hyvästä ammattitaidosta kertoo myös toinen asia johon tulin kiinnittäneeksi huomiota. Lehden tekijät näyttävät olevan suureksi osaksi vanhastaan tuttuja suomalaisen akvaarioharrastuksen alalta. Näyttää siis todennäköiseltä että asiantuntemusta ja rutiinia löytyy. Artikkelien lukeminen ei täysin muuta tätä mielikuvaa, vaan taso jutuissa tuntuu yleisesti ottaen ihan hyvältä, ja kovan luokan asiantuntemustakin on tarjolla.

Kolikon toinen puoli tulee sitten vastaan aihevalinnoissa. Kun pitkälle edenneet asiantuntijat kirjoittelevat itseään kiinnostavista aiheista, aihevalikoima luisuu helposti tavallista harrastajaa hyödyttämättömän snobbailun puolelle. Tällaisesta ilmiöstä löytyy valitettavasti selviä merkkejä.

Ko. numero vaikuttaa artikkeliensa puolesta jokseenkin vähähyötyiselle perusharrastajaa ajatellen. Edellisen vuosikerran sisällysluettelosta näkee että tarjonta ei ole aivan yksipuolista, mutta esimerkiksi tekniikan, tarvikkeiden ja kemian sekä hoito-ohjeiden osuus näyttää perin vähäiseltä. Kauppatietous eli akvaarioliikkeiden esittelyt ja vertailut näyttävät puuttuvan perinteiseen tapaan kokonaan. Sen sijaan heikkotasoinen turistireissumuistelu näyttää saavan tilaa, herättäen kaukaisia muistoja menneiltä ajoilta, jolloin oli turhankin yleisenä tapana kiduttaa vieraita laittamalla diaprojektori päälle ja esittämällä pimennetyssä huonessa suuri määrä toinen toistaan tylsempiä matkakuvia milloin minkäkin palmun edessä pönöttävistä punakoista ihmisistä.