Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Uskalla uuvistua

Rinnakkaisohjelmaa ei meillä kuunneltu miun lapsuuvessa. Sieltä tul enimmäkseen jotain vingutusta. Mut yleisratio ol aina päällä. Isomman pahvilaatikon kokosessa ratiossa näky vihriää valoa, kun kone lämpes. Myöhemmin opin, että se ol putkiratio. Kaisu Puuska-Joki ja kreivi Kaarl Eerik Kroits sielä kuuluttivat. Pimpampulla ol miun lemppari. Uutisiista talletin mieleen Pitsingin ja Liinamaan. Ja Raafael Paasion. Jahnukaisen levyraati ol melkein yhtä hyvä kun Tarvan aamukahvi.

Sit kun elin vanhemmaks tuli mullistus. Pelkkä lauantain toivotut, sävellahja ja puhelin langat laulaa ei enää kuitanneet yleisön toivomuksia. Tul kovan päivän ilta. Tul rokratio. Monet nuoret viritteli ratio luxemburgin aaltoja kuulumaan. Sieltä tul rokkia ja poppia solkenaan. Ensimmäinen kasettiratio ol maailman ihme. Meil ei ollu levysoitinta, mut kirjekaverilla ol. Se äänitti miulle kunnon musaa.

Sen ajan ratio ol täyellisest toiselta laijalta verrattuna tään päivän ratioon. Nyt yritetään miellyttää kaikkia niin paljon kun keritään. Mainosratioa kuulin ensimmäisen kerran 1982 Itävallassa. Kuulosti hullulta. Sit se tul Suomeen. Ja kuulosti ihan yhtä hullulta. Sen vielä ymmärs, että tul Helsinkiin Radio City. Sen ois suonnu kuuluvan koko maassa. Mut tää jälkikasvu on kuvottavaa. Novat, Kiss FM:ät ja Radio Suomipopit. Ylenanto tulee lähelle. Ja just näitä alkaa yle matkimaan. Että muka uskaltasa uuvistua.

Lässytys, hölötys ja pohjoiskymenlaaksolainen mitässiullenytkuuluu-soittelemeille saap lisää ohjelma-aikaa. Pinnallisuuvesta tulee hyve. Mitä halvempaa ohjelmaa, sen parempaa. Kirjottakaa nyt joukolla maakuntaration rakastajat yleisönosastoille ja hehkuttakaa iloa. Vanhan maailman ajattelussa jalostaminen ol se, mihin yritettiin. Nyt tavotellaan maatiaistamista. Mitä kehittymättömämpää sen halvempaa ja muutahan kukaan ei ratiolta kaipaakkaan, väittäävät pomot. Pimpampullalla pitäs lyyvä päihin niitä.

Paras ratio-ohjelma on kun käsityön helmi. Siinnä on koko ammattitaito mukana. Ajan kanssa ajatuksella valmistettu. Ilman, että käyttäjää tai vastaanottajaa ois vähätelty. Tavotteena ajallinen kestävyys. Tavotteena sielun sivistys. Hupi voip olla yhtä lailla sivistävää. Paras viihe vaati älyttömästi älliä. Niinkun alivaltiosihteerissä, Taanilan päiväkirjoissa tai knallissa ja sateenvarjossa. Kuuntelijoita olis. Onko tekijöitä?

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 28.4.2004