Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Tonttuposti

On taas se aika vuojesta. Tontut liikkuu. Pimiän ikkunan takaa voip kurkistaa vikkelä ja tarkkasilmänen tonttu. Se kyl näkee, jos joku heittäip hankalaks ihan tahallaan. Tonttuin tärkein homma on viijä kirjeitä joulupukille. Miä en ymmärrä yhtään niitä markettipukin kopiopukin tilauskirjejuttuja. Että pitäs muka maksaa, että saap pukilta vastauksen kirjeeseen. Ehän pukki kirjottele. Se tuop lahjoja. Siin on pukin vastaus.

Silloin kun miä olin pien, myö laitettiin kuistin ikkunalauvvalle pukinkirjeet. Kyl ol jännää aamulla männä varpaan kippurassa kylmän eteisen kautta kattoon, onk kirje hävinny. Ei ne tontut joka yö käynny. Aika usiast kuitenkiin. Ja voi riemua, joskus olivat jättänny vielä lakupötkön kirjeen paikalle. Onneks miunkiin lapsiilla on käynny samat kiltit tontut. Ei oo tarvittu postimerkkiä eikä laskunmaksuja. Ihan ilmasiiks. Ja kaiken lisäks vielä silloin tällön ovat jättänny lakritsan tai tikkarin.

Silloin, kun miä olin pien, tontut ei enää aattona kerinny lapsiin luokse. Meijjän lapsiille ne on onneks aika monta kertaa jättänny aattoaamun puuhakassin. Mikä lie, etteivät aikuisia oo muistaneet yhtään. Tai oikiastaan. Ei kuulunnu kitinää ja nitinää, kun tontun lahjoin kanssa viihty monta tuntia. Tais olla äititontun keksintöä se aattoaamun kassi.

Tonttupostin nykyaikanen systeemi on yks esimerkki siitä, miten ilmaset asiat muuttuu maksullisiiks. Ihmettää, että eik ihmisiillä oo enää mielikuvitusta? Muutenkiin joulu on sellanen aika, että paraat jutut on ilmasia, ja niitä ilmasia asioita yritetään muuttaa myytäviiks. Tonttu tekee näkymätöntä hyvää työtä. Se on hyvä malli markkinahumun keskellä. Laitetaan punanen amerikan ostosmaailman pukkipullukka eläkkeelle ja otetaan takasiin vanha kunnon Korvatunturin pukki, puuhkalakki, karvanuttu, tonttuarmeijjan kanssa.

Jos mamma ja pappa asuuvat etäällä ja haluttaa lapsenlapsen joulumieltä kirkastaa, niin ennemmin miusta kannattas soittaa ja kertoa tarina vaikka omasta lapsuuven joulusta (ja tonttuin liikkeistä) tai sit kirjottaa omin käsin oikia kirje. Maksullisen pukin maksullinen kirje on moniste ja kaikkiille yhtä ja samaa. Anteeks vaan postin automaattitontut. En oikein usko teihiin. Ja lapset vois toivoa pukilta muutakiin kun tavaroita. Sitä vois yhessä miettiä, että jos ei tavaraa saa toivoa, niin mikä ois parasta.

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 28.4.2004