Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Ihmisiinsietokyky

Maalaisiista sanotaan aina, että ne on niin sosiaalisia. Kaupunkilaisethan ei ees seinän takana asuvaa tunne. Ovat melkosen itekeskeisiä ja epäystävällisiä. Miä oon sitä mieltä, että asia ei oo näin yksinkertanen.

Se on totta, että maalla ihmiset tuntee toisensa, tervehtii, auttaa toisiaan ja on ystävällisen vieraanvarasia. Ulkomaalaiset vieraatkiin aina tätä kiittelee. Mut maalla ihmisiillä on paljon tilaa olla omineen ja oman mielen mukaan. Jos ei huvita ihmisiin pölpötykset, voip kotiovelta suunnata saappaat mettään päin.

Miä oon sen verran joutunnu kaupungissa majailemaan, että oon kokemuksen pohjalta kääntänny eellä esitellyn niin päin, että kaupunkilaiset ne vasta sosiaalisia on. Maalla saap olla itellinen ja vaikka itekeskeinen, ihan miten huvittaa. Mut kaupungissa on pakko sopia jotenkiin olemaan toisiin kanssa.

Kaupungissaeläjä ei pääse eroon toisiista ihmisiistä. Aina on jaettava olotilaansa muijjen kanssa. Jos ei elä jossain kaupungin laitamilla omakotitalossa, niin aina on porukkaa ympärillä. Ei oo omaa pihaa, ei omaa tietä, ei omaa rantaa. Miä luulen, että se seinänaapurin tuntemattomuus on yks keino suojata ees pien hajurako toisiin.

Kaupungissa täytyy sietää sitä, että näkee jatkuvast vieraita ihmisiä. Kymmeniä ja satoja päivässä. Aina vaan vieraita ihmisiä. Sekin kuluttaa ihmisen sosiaalisuutta. Täällä maalla tietää, kuka män ohi, kehen voip luottaa ja ketä pitää väistää. Kaupungissa pitää aina olla vähä varuillaan.

Maalla saap kuunnella useimmiten vaan ite aiheutettuja ääniä. Kaupungissa ei oo paikkaa, missä pääsis hiljasuuteen, rauhaan muijen meteliltä. Kaupungista maalle muuttaneilla yks hankalin asia onkiin usiast hiljasuus. Täällä ei ääniistä voi tunteia, et joku ois lähellä.

Kaupunkilaisiilla on oltava paljon suuremp ihmisiinsietokyky kun maalaisiilla. Se on yhen lajin sosiaalisuutta. Kykyä elää tiiviissä laumassa. Maalla ihmisiinsietokykyä vaaitaan ehkä siinnä, että sietää, mitä toiset haastaa siusta. Mut täällä voip pistää korvat kiinni ja elää rauhassa paljon helpommin. Ressaa vähemmän.

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 27.4.2004