Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Se meijjän

Muistan, kun vuosia takaperin Helsingissä asuva eno kaivo puheenaiheeks korvaan tarttuneen ilmasun. Itestään selvää on, että täälläpäin on harvinaista haastaa kenestäkään, että hän. Ilman mitään vähättelyä ihmisiistäkiin sanotaan, että se. Enon korva erotti erikoisen kolmannen persoonan alalajin. Kun naiset haastaavat kolmannessa persoonassa omasta miehestään, niin sehän on se meijjän.

Kattelin tuossa lauvvantaiaamuna pyykkiä ripustaissa kahta miestä lapsensa kans pihapuuhiissa. Toinen ol tää meijjän ja toinen mökkiläinen. Tavallinen näky. Sellasiahan nää meijjän ovat. Lapsiin kans tehään kaikenlaista. Käyvään kalassa, haetaan halkoja, rassataan mopon kytkintä, etitään nauloja ja lauvan pätkiä.

Tämmönen yksinkertanen arki ei oo itestään selvää. Miulla ol muutama vuos sitten kaks saksalaista nuorta naista kylässä. Heijjän mielestä Suomessa ol yks asia ihan ihmeellinen. Suomalaiset miehet lapsiin kans. Olivat tavanneet yhen odottavan isän. Olivat katelleet vaunuja työntäviä miehiä. Olivat ihan äimänä.

Miun vieraat selittivät, että heijjän tuttavapiirissä ei löyvy miestä, joka olis innostunnu tai ees vähääkään kiinnostunnu perheestä ja lapsiista. Jos seurustelu meinaa männä vakavaks, mies pistää päks. Ei halua taloustaakkaa. Perhe on riesa. Ja jos lapsia tulee, niistä ei innota kelleen. Isyysloma olis sikäläiselle miehelle yhtä kun työtä vieroksuvan leima ottaan.

Niin paljon kun Suomen miehiä onkiin moitittu millon mistä, niin kyl välillä pitäs porukalla huomata, että paljon löytyy kehumisen arvosia isiä. Ne saksalaiset sano, että julkisiilla paikkoilla Suomessa näkee selväst, että Suomessa ei miehelle ole arvon alennus eikä häpiä hoitaa lapsia. Heijjän eksoottinen kokemus ol meijjän miehet. Meijjän isät. Tavalliset.

Usiast on tasa-arvosta mainittu, että se on sitä, kun naiset tulee yhtä koviiks kun miehet. Naiset alkaavat kilpailla kyynärpäätekniikalla työelämässä. Polttaavat enemmän tupakkaa, ryyppäävät ja puukottaavat. Voishan tuota tasa-arvokehitystä katella valosamminkiin. Miehen elämä rikastuu. Ei tuo lapsiin kans puuhailu mitään teeskentelyä oo tai naisiin pakotuksesta johtuvaa. Ihan huvikseen ja rakkavuesta nää meijjän pihoilla ja verstailla puuhaavat jälkikasvunsa kanssa.

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 27.4.2004