Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Sälli

Montkytä vuotta on jo siitä, kun ensimmäisen kerran luin Mara Jarin kirjotusta. Kirjasta. Ihan säväkkä nuoriin kirja. Tyyli on säilynny. Lukukorvaan on tarttunnu viime aikoin Kymppärin pakinoista yks sana. Mata Jari näyttää mielellään kirjottavan vosuista. Oisko vähä sällin elkeitä. Esittää rehvakkaa. Mahtaa kyllä enemmän vosuista tietääkin, kun meikäläinen. Mut miun mieleen juolaht miettiä, että mites myö naiseläjät sit miehenpuolia nimitellään. Vosulle ei oo miespuolista vastinetta, mut muita sanaherkkuja löytyy.

Jos pien poika on sälli, niin se on vaan omapäinen venkoilija ja pienellä ojennuksella hoijjettu. Mut jos isompaa miestä tituleerataan saamarin sälliks, niin silloin ei oo äijä kasvannu miehen mittoihin. On jäänny vähä lapselliseks. Ei ota vastuuta. No jos vähä lempiämmällä äänellä motkottaa niinkun miä tuossa eellä Mata Jarille sällin elkeistä, niin se ei oo niin vakavaa. Mitä nyt vähä toinen leukailee ja esittää. Sellasta ei vaan ota oikein vakavast. Sälli on vähä samanlainen kun huithapeli.

Sähväri on ihan huvittava tyyppi, jos ikää on alle seittämän. Pien sähväri. Murrosikänen sähväri huitelee teillä tietymättömiillä eikä korvaa lotkauta kotiväen haastamisiille. Vähä sellanen jässikkä. Ei sano päivää vanhempiille ihmisiille. Poraa mopon sylinteriä muttei osaa taivuttaa olla-verpiä englanniks. Siitä kasvaa kuitenkin kunnon mies, kuhan mänee armeijjaan.

Vikittelijä on sellanen naimaikänen mies, kuka luulee olevans kiinnostava, mut ketä vikiteltävät yleensä ei ota toesta. Kelpaa kuskiks ja tarjoamaan virvoketta. Mut vikittelijän kanssa ei helpolla kukaan ala seurustelemaan. Vikittelijä on kuitenkiin harmittomamp ja hauskemp, kun sen kaveri rehvastelija. Rehvastelijalle tytöt on mielellään ilkeitä ja sille on ihan oikein tehä oharit. Häh häh, siitäs sai. Vokottelija on vielä ärsyttävämp ja jotenkin epäluotettava yleensä vokoteltavaa huomattavast vanhempi. Vokottelija ei oo reilun pelin miehiä.

Ukonkörmy ei ole niin paha kuin ketku, retku ja renttu. Eikä mikään näistä nimityksiistä ole paha, jos ne rakkauvella sanotaan sopivassa paikassa. Solvata voip kukkaiskielelläkiin. Äänenväri ja asiayhteys sen vasta paljastaa, mikä sana halventaa.

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 28.4.2004