Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Niinhä sitä luulis

Mitäs luulet, onk se niin, että punasiista viinirypäleistä tehään punaviiniä ja vihreistä valkoviiniä? Näin se mänee ainakiin yhen yleisönosastokirjottajan mukaan. Hään yritti perustella sitä, ettei maataloustuotanto voi männä hetken muotioikkuin mukaan. Ettei viljelijäkään ihan ykskaks voi vaihtaa tuotantoa toiseen. Esimerkkinä nuo monivuotiset viiniköynnökset.

Myö ihmiset saatetaan olla monta kertaa oikialla asialla, mut väärillä perusteilla. Pitäs nähä vaivaa, ottaa selvää ja kyseenalastaa sitä, mitä pitää itestäänselvänä. Kaikki ei oo sitä, miltä se ens luulemalla näyttää. Ei noijjen viinirypäleijjenkään kanssa. Valkoviinin ja punaviinin ero on se, että punaviinin käymisvaiheessa kuoret on mukana ja valkoviiniä tehessä ei.

Yks Savossa asuva kaveri eros joku vuos sitten. Hänellä ol ikävä tilanne. Mies hakkas usiamman kerran, mut kun sitä ei kukaan ulkopuolinen tienny, niin hänestä tehtiin syyllinen ja huono ihminen. Eikä tää kaveri kyllä ole mikään pirttihirmu kotipiru; akka, joka lyöp kielen voimalla. Kaikkia muuta.

Kylhän nää parisuheasiat on sellasia, mistä varmast luulotellaan enemmän kun tiijetään. Jos tekee miel levittää tietoa toisen perhe-elämästä, niin paras ois ensin kysyä asianosasiilta, että onkos tää nyt tälleen? Harva kehtaa kysyä suoraan. Ei oo pokkaan kun selän takana. Miks sit niin moni kehtaa haastaa perättömiä tai väärinkäsityksiä totena eteenpäin? Omituista.

Kuulijallakiin on vastuu. Savossa varsinkin, mut sama juttu kaakonkulmiilla. Luulo ei oo tiion väärtti. Vanha kansa sen jo äkkäs. Miks puhutaan terveestä epäilystä? Mikä siinnä niin tervettä vois olla? Ihminen erehtyy. Ihmistä voijjaan tahallaankin harhauttaa. Jos kuulee jutusta puolet, sitä voip täyventää ihan väärin. Vaarallisimpia on ne luulot, mitkä näyttää ihan tosiilta. Punasiista viinirypäleistä punaviiniä. Johonmukaselta näyttää.

Nykyajan elämässä on vaikiaa aina varmistaa, että onk tää nyt näin vai ei. Jos asia on televisiossa, se on aika varmaa tietoa. Mut mitä historia meille opettaa? Mitä varmempana jotain asiaa on pijetty, sitä kovempaa vallankäyttöä asian takana on ollu. Jos epäileminen kielletään, hälyytyskellot soimaan. Totuuvventorvet soittaa usiast vääriistä nuottiista.

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 28.4.2004