Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Ekalla

On tullu muisteltua menneitä kouluaikoja. Meijän koulu viettää 80-vuotisjuhlia. Virojoella oppikoulu eli lyseo eli ylä-aste- ja lukio ei noin kauvaa oo ollu. Juuret tai oikiastaan vanha kivijalka on rajan takana Koivistolla.

Läksin Virojoelle kouluun vuonna 1973. Vaalimalla meitä on vaan kuus samalla luokalla. Virojoella kaks rinnakkaisluokkaa ja yli 50 oppilasta. Kahen opettajan koulusta monen opettajan oppilaaks. Yhtään ei tullu ikävä entiseen kouluun. Virojoella ol kun suuressa maailmassa, mut ei liian vaikiassa tai pelottavassa.

Melkein ensimmäisiä koulupäiviä ol, kun seison Karhumäellä Pensolan Annua oottamassa. Joku nainen män ohi ja miä tietyst tervehin. Hään kysy, että ootkos ekalla. Miä että joo. Se nainen luul miun olevan kansakoulun ekalla. Kyllä harmitti. Miusta ol ihan ihmeellistä, että aikuinen ihminen pysty niin paljon erehtyyn. Ohan siinnä nyt iso ero, onk seittämän vai onk ykstoista. Nyt, kun oon ite erehtynny yhtä pahast, ymmärrän.

Sillon pit kaikki kirjat ostaa ite. Virojoella ol oikia kirjakauppa, missä hais kirjakaupalle. Aamulla vapaatunnilla kävin ostamassa Penolin tussia, jos ol rahaa. Irtotussia, erivärisiä.

Välitunnilla haettiin Sepän kaupasta possuja. Pitkä jono koululaisia vuoronperään kassalla ilmotti ”posso”. Osulaan asti ei välkällä kerinny mut linja-autoa ootettiin siellä. Vaateosaston nurkassa varkkuhyllyn takana istuttiin porukalla. Syötiin Suffelia. Rauhassa saatiin olla, eikä meistä haittaa ollu. Mitä nyt välillä vähä kikatettiin.

Ekaluokkalaisia ei siihen aikaan Virojoella erikseen kiusattu. Ainakaan miä en sellasta kuullu. Eri luokkalaiset ol omiissa porukoissa. Vuotta vanhemmat ol isoja. Melkein aikuisia.

Välillä tapeltiin omassa porukassa. Kerrankiin otin painit Tasan Kirsin kanssa. En kyllä muista, miks. No, senkiin jälkeen oltiin kaveria. Ripatin Jaska opetti pelaamaan penniä – muistaspas vielä, miten se män. Aika vähä ol muuten poikiin kans yhteistä juonta. Sit vasta myöhemmin. Se ol sellasta huoletonta jännää, niinkun ekaluokkalaisella pitääkin olla.

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 27.4.2004