Meiän miä haastaa 

Miun pakinoita Kaakonkulmassa sillä puhekiellä, mitä ite haastan. 

Kylän silmässä

”Ei sitä kylän silmässä sovi laiskotella,” sano isoisä lapsiilleen aikonaan. Kylän silmässä ahkera ihminen ol se, joka mahollisimman aikasiin heräs askareelle. Muistanpas sen, miten mamma jekutti kylän silmää: veti kartaanit akkunasta siis verhot ikkunasta aikasiin ja kävi uuvestaan loikoon.

Miä en oo ikinä ymmärtänny aamuterroristiin oikiaoppisuutta. Miks ei voia jakaa ymmärrystä iltaihmisiille? Jokainen ihminen on tehokas suunnilleen saman verran vuorokauesta. Mut toisiilla se teho ajottuu eri viisiin kun toisiilla.

Ahkera on se, kuka viijeltä pistää pullataikinan ja viep matot ulos. Laiska on se, kuka iltakaheltatoista keksii uuven ratkasun visaseen pulmaan. Hurja urakka maalaisnaiselle on tää hyvän emännän rooli. Varsinkiin, jos sattuu olemaan kaikkia muuta, kun aamuihminen. Kylän silmä erittää paheksuntaa. Jos sattuu oleen ahkera silloin, kun enemmistö nukkuu, on laiska. Ehän se muuten voi olla.

Jos miun pitää herätä ennen ylösnousua (kaheksaa), ihan oikiast tuntuu, kun joku vetelis puukolla pitkin ihoa. Ei mitään väliä, mihin aikaan on nukkumaan käyty. Töitä voin tehä yöllä kahteen kolmeen keviäst. Mut aamut voisin ohittaa. Maalaisemäntänä miä oon kunnoton. Oikia mäntti. Laiska kun mato.

Miä uskon ite, että meillä ihmisiillä on sisäinen kello. Meijän lapsiista yks on oikein aamutyyppi ja yks kaikkia muuta. Semmosia ovat olleet synnytyslaitokselta asti. Onkos tuo nyt sitten niin, että toinen on laiska ja toinen ahkera? En ymmärrä.

Toinen asia onkiin sitten se, että jokaisen pitäs nukkua niin paljon, kun unta tarvii. Oon tässä syksyn katellu liian vähä nukkuneita lukiolaisia. Sääliks käyp. Ei tää meijän yhteiskunta oikein moniille anna mahollisuuksia rytmittää päiväänsä oman sisäsen kellon mukaan. Miks kirkkokiin vielä vaan siunaa aamuihmisiä? Rippikoululaisiin kuskina hartaasti huokaan armaina pyhäaamuina, että voi Herra autuas, lähetä illankukkujia palvelijoikses. Jos vaikka vasta yheltätoista. Oisko tuo sen kunnottomampaa? Kylän silmälle joustoa!

Sähköposti  |  Kotisivulle | Palaute | Pakinahakemisto

© Anne Rongas Päivitetty 27.4.2004