Sinä filosofian opiskelijana ?

Paluu hakemistosivulle  |  Linkit  |  Sähköpostia opettajalle

Mikä sinun lähtökohtasi on filosofian opiskelussa? Onko filosofia jotain aivan uutta ja outoa vai oletko jo kenties aiemmin tutustunut filosofiaan? Kurssin johdanto-osuudessa kerron filosofian opiskelusta ja lukiokurssin kannalta keskeisistä asioista. Peilaa kertomaani omiin ajatuksiisi. Millaiseksi filosofian harjoittajaksi sinä haluat? Vai haluatko välttää filosofian harjoittamisen?

Filosofian harjoittaminen voi olla monenlaista. Elämänfilosofia ja modaalilogiikka näyttävät ja kuulostavat hyvin erilaisilta. Sekä humanisti että luonnontieteilijä voivat viehättyä filosofiasta. Niin uskovainen, ateisti kuin epäilijäkin voivat harjoittaa filosofiaa. Filosofia on tieteiden äiti, jolla on laaja syli. Ja kuten useilla äideillä, hiukan torailevat lapset.

Sinun ei siis tarvitse kuulua mihinkään erityiseen ryhmään, että olisit sopiva filosofian opiskelija. Voit säilyttää oman näkökulmasi ja saat tilaisuuksia testata sitä toisten näkökulmia vasten. Filosofian opiskelussa on eduksi, jos olet valmis ottamaan vastaan heittoja mistä tahansa suunnasta. Kokeile, miltä tuntuisi ajatella asioista niin tai näin. Eihän ajatusten kokeilu kovin vaarallista ole.

Filosofian opiskelun alkuvaiheissa on tapana muistuttaa, että oppiaine ei ole kenellekään täysin tuntematon, vaikka ei aiemmin olisikaan lukenut yhtään ainutta filosofian kirjaa tai kuullut ainuttakaan filosofista esitystä. Suomen kielessä on ilmaus ’korpifilosofi’ – mieti, miten ymmärrät sen. Havukka-ahon ajattelija on monille suomalaisille tuttu korpifilosofi. Hän ei varmasti ollut koskaan opiskellut filosofiaa. Mutta kukaan tuskin kieltää hänen filosofisia ansioitaan.

Saksalainen Hans-Ludwig Freese on kirjoittanut kirjan Lapset ovat filosofeja. Niin aikuiset yksityisajattelijat, nuo korpifilosofit, kuin toista kyselykauttaan elävät miksi-miksi-lapset, esittävät filosofisia kysymyksiä. Aristoteles, antiikin suuri filosofi, korosti sitä, että filosofia alkaa ihmetyksestä. Ihmetys on jokaiselle ihmiselle, varmasti myös sinulle, tuttua. Elämä aiheuttaa meille jatkuvasti ihmetystä. Mitä elämä on? Mikä on tämä maailma, jossa elämme? Mitä kaikki ne ilmiöt, jotka kuuluvat elämään ja maailmaan? Sitä kysyy lapsi ja sitä samaa kysyy filosofian harjoittaja tänään ja sitä on kysytty kautta filosofian historian.

Saksalainen filosofi Martin Heidegger puhuu siitä, että kaikki arkipäivään kuuluva materiaalinen häly, jos näin voisi asiaa yksinkertaistaa, peittää aisteltamme jotain tärkeää ja johdattaa meidät unohtamaan kysymyksen olevaisen todellisesta luonteesta.  Kuten hän filosofian kielellä ilmaisee: onttinen eli olevainen peittää ontologisen eli olemassa olon. Puut peittävät metsän.

Muistatko lapsuusaikojen ihmetyksiä? Pysähdytkö koskaan miettimään elämän suuria kysymyksiä? Jos elämä tuntuu joskus arjelta eikä ole varaa maailmanympärimatkaan, suosittelen hyppyä filosofian siiville. Ajatus voi viedä sinut seikkailuretkille halvalla ja kauas. Sillä matkalla voi käydä jopa samoin kuin Juice Leskiselle: ”Menin tarpeeksi kauas – itseni nähdä sain.”

päivitetty 23.2.2003


Paluu hakemistosivulle  |  Linkit  |  Sähköpostia opettajalle  © Anne Rongas


aikuislukio  etälukio  iltalukio  iltalinja