Oppikirjan lukeminen 

Tämän verkkoaineiston lisäksi tarvitset kurssille oppikirjan. Opettajasi antaa ohjeita oppikirjan hankintaan. Eri tekijöiden kirjoissa painotetaan eri asioita. Jokaisessa kirjassa on omat hyvät puolensa. Voit lukea tämän kurssin tekijöiden arvioita tarjolla olevista filosofian oppikirjoista. Oman kurssikirjan rinnalla kannattaa selailla ja lukea muitakin kirjoja. Kirjaluettelosta löydät myös suosituksia sopivasta oheislukemistosta.

Jos et ole koskaan aiemmin tutustunut filosofiaan, oppikirjan tekstit ja muu aineisto saattavat vaikuttaa vaikeilta. Ota tämä myönteisenä haasteena vastaan. Askel askeleelta voit oppia ymmärtämään enemmän. Voit kysyä jatkuvasti miksi kysymyksiä. Voit väittää vastaan ja kyseenalaistaa. Mutta samalla kehotamme sinua kuuntelemaan, mitä kullakin filosofilla on sanottavanaan.

Hahmottele itsellesi aikataulu tämän kurssin opiskeluun. Saat myös opettajaltasi aikataulurungon opetuksesta. Pidä kiinni suunnitelmista. Älä missään tapauksessa jätä opiskelua pelkästään kurssikokeeseen lukemisen varaan. Etene askel kerrallaan. Filosofian opiskelu vaatii aikaa. Se on joskus hidasta kuin suossa tarpoisi. Toisinaan hitaus palkitaan löytämisen riemulla ja oivallusten valopilkuilla.

Muista, että filosofiaa ei voi oppia ulkoa. Voiko kukaan oppia ulkoa ajattelun taitoa? Valmiita ajatuksia kuunnellaan, niillä ravitaan omia ajatuksia, mutta sitten on ajateltava ihan itse. Siihen haluamme johdattaa tällä kurssilla.

Ensimmäinen viritys opiskelua ohjaavasta kurssimateriaalista. Palaute tervetullutta. Päivitetty 18.11.2003 / Anne Rongas

Annen kotisivuille | Palaute