LuLu ja Ystävien logo

Jutut


Alkuun

<---

Sisä-Suomen Lehti 30.10.1997
© Issu Huovinen
Kuvat: Issu Huovinen

Mustahattuinen mies
saapuu Suolahteen

Lulu onkin mies. Lulu Virtanen, 32, herkuttaa aiheella aina kun on tilaisuus. Virtanen kysyy, kuinka monta Lulu-nimistä naista tiedän. Vastaan yhden. Ja kuinka monta miestä. Taas vastaan yhden. - Sittenhän pullat ovat tasan.

Jyväskylässä asuva, laajasti maailmassa vaikuttava mustahattuinen Lulu Virtanen
pukeutuu huopahattuun, koska Suomen sää on yleensä sateinen. Niin lumessa kuin vedessäkin huopahattu suojaa kasvot kostumiselta. Antaa miehen kävellä suhteellisen kuivana.

LuLu kahvipöydässä

Muusikolle lämpimät tilat ja kuivat olot ovat pitemmän päälle kysyttyjä olotiloja. Elämäntapaihmisenä Lulu Virtanen lämmittää puulla isoa vanhaa kartanoa Jyväskylän etelälaidalla. Puulämpö on oikeaa lämpöä joka kuivattaa myös maailmalla kostuneen huopahatun. Musiikissa toimitaan yhtä
luontevasti. Virtasen yhtye Lulu ja ystävät on tehnyt neljä itsekustannettua äänitettä.


Musiikki pitää yläosaston kunnossa

Kokonpano vaihtuu äänitteillä ja yhtyeen keikoilla sen mukaan, kuka pääsee lähtemään ja kenen elämäntilanne näyttää juuri sillä hetkellä samaan suuntaan kuin Virtasen.

- Jos täysillä eväillä lähtisi musiikkitouhuun, merkitsisi se yhteistyössä levy-yhtiöiden kanssa jatkuvasti kompromisseja. Meidän tekemisessä on nimikkeenä se, että teemme sen mitä haluamme.

- Musiikki on tapa pitää yläosasto kunnossa. Soittimet eteen ja soittamaan, mustahattuinen Virtanen julistaa.

Lulu Virtanen tekee tiivistä yhteistyötä klassisen musiikkikoulutuksen saaneen
Mari Selinin
kanssa. Kuitenkin pääosa viimeisimmästä levystä Luma on niin sävellyksiltään kuin sanoituksiltaan Lulu Virtasen omaa työtä.

- Meillä on tavoitteena tehdä oma levy kahden vuoden välein. Siinä vaiheessa kerätään uutta aineistoa. Tämä kerääminen tapahtuu kävelemällä, sitten istun alas ja
uusi biisi on purkissa viidessä minuutissa.

Kaipolan varjosta

Kaipolan tehtaan varjosta lähtöisin olevan Lulu Virtanen kertoo kappaleissaan tunteista ja mielikuvista. Virtasen musiikkia onkin sanottu mielikuvitusmusiikiksi. Itse tekijä kysyy mikä maailmassa on oikeasti mielikuvitusta ja mikä todellisuutta.

- Pikkujätkä minussa on täynnä mielikuvitusta ja ideoita. Ikävä kyllä se tuntuu nahjistuvan vuosien saatossa.

Ensilumi hätisti Luumäeltä

Virtasen ajattelua pohjaa myös voimakkaasti se, että nuorimies on asunut lukuisilla paikkakunnilla.

- Nuorempana jotenkin luulin, että huono päivä on paikkakunnan syy.Kun se tuli vastaan, lähdin. Asuin Kuusankoskella, Lappeenrannassa, Luumäellä...

-  Miten Luumäelle jouduit, oliko se joku nainen?

- Niin, no joo. Me vaan oltiin niin nuoria, etten minä niille voinut muuttaa. Asuin
teltassa ja lähdin pois kun ensilumi tuli. Rakkauskin väljeni siihen.

Suolahdessa Virtanen on ollut useaan otteeseen soittokavereiden vuoksi. Kaupungin tämä maailmankiertäjä kuittaa kolmella sanalla:

- Pimeä, piskuinen teollisuuskaupunki.

Nimi Lulu Virtaselle tulee siitä, että nassikkana Kaipolassa kaverin lempparibiisi
oli Honolulu baby. Siitä se jotenkin Virtasellekin lipsahti tuo Lulu.

Lulu ja Ystävät - Lulu Virtanen, Mari Selin, Paje Pasanen ja Janne Poikolainen - soittavat tänä perjantaina Urhon jalkapallojunnujen hyväksi pidettävässä musiikki-illassa Heikin Pubissa kello 21-03. Paikalla myös yhtyeet
Los Astronauts ja Hard Rock Resina.

LuLu kahvipöydässä
Mustahattuinen mies Lulu tekee omaa musiikkiaan tiiviissä yhteistyössä viulisti Mari Selinin kanssa - jälkimmäinen on nimestään huolimatta nainen. Lulu ja ystävät konsertoivat perjantaina Suolahdessa jalkapallojunnujen hyväksi.


<---