LuLu ja Ystävien logo

Jutut


Alkuun

<---

Keskisuomalainen 24.8.1997
©
Mikko Voutilainen
Kuvat: Heli Saarela

Kulkuripoikien kootut laulut

Lulu kertoo ensimmäisen haitarin hankinnastaan. Lastenhaitari, hinta 50 mk, sillä tavoin sopivan hintainen, että rahaa jäi vielä ginipulloon. Kotiin kokeilemaan ja yhdellä istumalla uuden pelin seurassa syntyi kolme uutta piisiä.

- Kappaleen tekeminen? Eihän siihen mene kuin viisi minuuttia, Lulu Virtanen sanoo vailla itsekehun häivää. Lauluja vain tulee. Eikä niiden tarvitse maailmaa mullistaa.

- En minä piisiä tehdessä mieti, millaisia niistä pitäisi tulla tai meneekö se läpi kuuntelijoille vai ei. Siitä tulee sen näköinen kuin tulee.

Jyväskyläläinen Lulu Virtanen on saanut valmiiksi - ystäviensä avustuksella - ensimmäisen cd:nsä Luma. Ystävistä tärkein on Mari Selin (kitara, viulu, laulu), jonka kanssa Lulu on soitellut tiiviisti reilut kaksi vuotta. Kaksikko on kiertänyt pienimuotoisia festivaaleja (Tukkirock, Herrasmiesrock, Läsnärock), kuppiloita, kotibileitä.

- Oikeastaan me lähdetään soittamaan minne vaan missä on omasta mielestä hauskaa. Noi piisit sopii pikkupaikkoihin, oikeastaan paremmin nuotiolle kuin lavalle. Nuotiolla on mukava soittaa, koska silloin saa paremman kontaktin ihmisiin - se on mulle tärkeää.


LuLu ja Mari
Lulu Virtanen ja ystävänsä Mari Selin.

Lulu Virtanen kokee itsensä soittajana ennen muuta fiilisten lähettäjäksi, tunnelmien siirtäjäksi. Piisit syntyvät Lululta nopeasti. Mutta tuskin koskaan ne ovat vastasyntyneinä "valmiita".

- Ne elää ja kehittyy, kasvaa ihan niin kuin ihmiset.

Lulun kappaleet, ne ovat jollakin tapaa kuin soittajan mukana kiertävä kulkuripoikien sakki, joka tykkää hoilotuksista ja karheista tarinoista. Lulun "lapset" ovat ilmaisussaan aika yksinkertaisia mutta samalla myös ehdottoman aitoja ja vapaudestaan kiinni pitäviä.

Lulun virittämä mielikuvien ja tunnelmien maailma on omintakeinen. Miljöönä voi olla yhtä hyvin oluthuuruine kapakka (Hei elämä) kuin rapistuva tupa jumalan selän takana (Haitari ja kukka) tai myyttinen korpi (Koti, Susimetsään).

Luman sisäkansi
Lulu ja ystävät -yhtyeen cd:n kannet ideoi Kimmo Schroderus.

Peikkoihin ja metsänhenkiin törmää harvemmin?

- Miten mä sanoisin sen... ettei menis ufoiluks. Kivet, puut, henget, jumalat, ehkä ne toimii omilla herziluvuilla. Toiset ihmiset kokee ne, toiset ei, Lulu Virtanen selvittää.

- Itse olen yrittänyt säilyttää sen, että näkis mahdollisimman paljon, sellaistakin mikä ei ole pakosta totta.

Lulu ja ystävät -cd:n kansi kuuluu sarjaan "upea oivallus". Se on nahkaa, käsityönä tehty ja muistuttaa äkkiseltään epäkäytännöllisen isoa lompakkoa. Idean isä on - voisi sanoa luonnollisesti - taiteilija Kimmo Schroderus, joka on niittänyt mainetta juuri "pehmeillä" kirjoillaan ja esineillään.


<---