LuLu ja Ystävien logo

Jutut


Alkuun

<---

Eno 7/2000
© Juha Mäkinen

Luma ja Puu vierekkäin


Puuta ja nahkaa

Jyväskyläläisen LuLu ja ystävät -orkesterin levyistä ei liene kirjoitettu yhtäkään arvostelua, joissa ei olisi ollut jotain mainintaa kansista. Ne kun ovat käsityönä tehtyjä, ja materiaalina on käytetty nahkaa (Luma, 1997) sekä puuta (Puu, 1999). Kannet on suunnitellut Kuvataideakatemiasta valmistunut Kimmo Schroderus.

LuLun ja Schroderuksen yhteistyö sai alkunsa vuonna 1992 tehdystä vinyyli-ep:stä, johon oli tarkoitus tehdä nahkainen levynkansi, mutta rahanpuutteen vuoksi päädyttiin säkkikankaaseen. Vuoden 1995 cd-ep:ssä oli tavalliset muoviin pakatut kannet, nekin Schroderuksen valokuvaamat.

"Yleensä taideteokseen käytettävä työmäärä, sekä se, että kyseessä on uniikkikappale, tekee siitä kalliin. Minua kiinnosti olla mukana tekemässä tällaista työtä, jota tuotetaan useampi sata, ja jonka ihmiset voivat ostaa itselleen muutamalla kympillä", kertoo Schroderus. "Sellaisen bändin, jonka levyjä tehdään tuhansia, ei taas olisi mahdollista tällaiseen ryhtyä."

Koska LuLun ja ystävien levyistäkin on tehty yli 700 kappaleen painokset, on niiden valmistaminen suoritettu talkootyönä isolla porukalla. Puun kansista Schroderus kertoo tehneensä tarkoituksella sen verran rujot, että puutöitä osaamaton talkoolainenkin saattoi niitä koota. Materiaalina puu on sen verran vekkuli, että pikavauhtia tehdyt arvostelukappaleet ovat sittemmin käyristyneet kriitikkojen hyllyissä reilummanlaisesti.

Kansien kanssa on sattunut myös kommelluksensa: "Yhtyeen nimi on niihin kansiin tehty polttoraudalla. Ja kummankin levyn kohdalla olen tehnyt saman mokan polttorautojen kanssa, eli kun tein mallikappaleen, niin kappas perkele - siinä luki 'tävätsy aj uLuL'!"

Seuraavan levyn kansimateriaaliksi Schroderus kertoo ajatelleensa terästä. Nahka, puu ja teräs muodostaisivat sitten oman trilogiansa.


<---