Shake- rautalankafestivaalit 13.7.2013
Sumiainen, Äänekoski

ETUSIVU / JÄRJESTÄJÄLTÄ / INFO

Kaikukitaramusiikin 50-vuotisjuhla Sumiaisissa

50 vuotta sitten se tapahtui. Sähkökitarakuumeen saaneiden teinipoikien kitarabändit kipuavat kellareista lavoille. Nuoriso twistaa. Radiosta soi ihan uudenlainen musiikki, joka kantaa tähän päivään. Suomirockin alkusoitto on totta.

Sumiaisten Rautalankafestivaaleilla, äänekoskella juhlitaan lauantaina 13. heinäkuuta suomalaisen rautalankamusiikin 50-vuotispäivää kuuden kovan kotimaisen bändin voimin. Lavalle nousevat muun muassa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen luottobändi Marko Haavisto & Poutahaukat sekä 70-vuotisjuhlaansa viettävä kokkolalaislähtöinen kitaristilegenda Rami Hammar Moonstaryhtyeensä kanssa. Tunnelmaa ryydittää myös helsinkiläinen, Arto Pajukallion Ubangi Stomper - rootsryhmä.

Kaurismäen luottobändi tunnelmoi

Lahtelainen Marko Haavisto on tehnyt pitkän uran suomalaisessa populaarimusiikissa. Monet muistavat liehulettisen Markon perinnetietoisesta Badding Rockers-yhtyeestä. Badding Rockers tallasi menestyksellä Agents-yhtyeen jalanjälkiä kitaravetoisilla, rockahtavilla iskelmätulkinnoillaan. Vuosikaudet mies kulki keikoilla yhtä matkaa Topi Sorsakosken kanssa. Markon kaihomielistä musiikkia on kuultu Aki Kaurismäen elokuvissa ”Tulitikkutehtaan tyttö”, ”Kauas pilvet karkaavat” ja ”Mies vailla menneisyyttä”. Bändi on pääsyt itsekin mukaan valkokankaalle.
- Suuri osa ohjelmistostamme on minun kynästäni lähtöisin. Käännöskappaleissa on muun muassa Jerry Lee Lewisin ja Hank Williamsin musiikkia. Ei pidä myöskään vähätellä hyvän suomalaisen iskelmän merkitystä. Omia suosikkejani ovat aina olleet Elvis Presley ja Black Sabbath, kertoo Marko.
Viime vuosina Marko on esiintynyt myös lahtelaisen Loafers-yhtyeen vieraana. Saapa nähdä kuullaanko Sumiaisissa Loafersien takavuosien hitti ”Se jokin sinulla on”. Poutahaukkojen kitaravelhona toimii Sydän-Hämeen Setzer Jouni Saario.

70-vuotias 5 000 keikan mies

Kokkolalainen nuori mies Rami Hammar meni 1950- ja 1960-lukujen taitteessa töihin Etelä- Ruotsiin. Instrumentaalinen rockmusiikki rantautui tuolloin myrskyn lailla länsinaapuriin. Kokkolalaisnuori kävi katsomassa kaikki mahdolliset, ruotsalaisten ja ulkomaisten bändien konsertit. Kasattiin omakin bändi. Kun Rami Hammar vuonna 1964 palasi kotiseudulle, hän perusti Seppo Harjun kanssa Sailors-yhtyeen. Musiikista tuli miehen elinikäinen ammatti. Työtä on riittänyt muusikkona ja studioyrittäjänä. Viimeiset vuodet hän on toiminut kullankaivajana Ivalossa. Musiikkia hän ei ole koskaan jättänyt, vaan keikkailee edelleen.
- Kesällä minulle tulee 70 vuotta täyteen. Mitään juhlia ei aio järjestää, mutta juhlitaan nyt sitten musiikin merkeissä Sumiaisissa. Sumiainen on hienoa paikka ja siellä on hieno tunnelma. Eikös se sovi hyvin tällaisen epävirallisen juhlan paikaksi, pohtii Rami Hammar. - Olen päässyt laskuissani siihen, että olen soittanut elämäni aikana noin 5000 keikkaa. Monenlaistahan siihen on mahtunut, mutta kyllä rautalankamusiikki on pysynyt aina mukana.

Shadows-fani juurimusiikin kimpussa

Toimittaja, muusikko Arto Pajukallio tuo Helsingistä Sumiaisiin rockabillyn perinteitä kunnioittava Ubangi Stompers -ryhmän. Kurre Avaro, Harri Uljala ja Mikki Niinivaara muodostavat yhdessä jo pitkään toimineen arvostetun trion Rockin' Paradoxin. Läskibasson tontin hoitaa niin ikään monista genreyhtyeistä tunnettu monitoimimies Pete Kärhä. Ryhmää täydentää rockabillyseniorina Arto Pajukallio
- Tulemme esittämään genren ytimekästä alkuperäistä peruskauraa aina Johnny Burnettestä Carl Perkinsiin ja Ersel Hickeystä Warren Smithiin, lupaa Arto Pajukallio. Rootsryhmä tehnee ohjelmistossaan kumarruksen myös 50. vuottaan juhlivalle rautalankamusiikille.

50-vuotisjuhlien talonbändinä 50-vuotias bändi

Festivaalin talon bändinä suomalaisen rautalankamusiikin 50-vuotisjuhlaa soinnuttaa helsinkiläinen The Scaffolds, jonka riveissä nähdään kaksi alkuperäismuusikkoa, basson varressa Kicke Bergholm ja soolokitarassa hänen veljensä Harry Bergholm. Scaffolds on itseoikeutettu juhlavuoden esiintyjä sillä bändi on perustettu yli 50 vuotta sitten ja pääsi levyttämäänkin jo vuonna 1963.

Musiikki nimeä myöten

Tyylikästä, osin laulettua rautalankaa tarjoilee Henkka Karstenin luotsaama, helsinkiläinen Ironwire. Kaikukitaraorkesteri esittää lähinnä 60-luvun henkeen soitettua ja laulettua viihde- ja tanssimusiikkia. Tiedossa on rrrautalankaa, kotimaisia ja kansainvälisiä iskelmiä vuosien varrelta - Shadowsia, Beatlesia, Elvistä, twistia, beatia, rockia…

Kuivan rouheata instrua

Tony & The Twilight -kokoonpanon pomona häärii taidokas kitaristi Anthony Brantberg. Bändi soittaa kuivan rouheaa The Ventures -tyyppistä kitara instrumentaalimusiikkia, suoraan alkulähteiltä ammennettuna ja höystettynä 60's laulumelodioilla. This ain't no monkey business, this is truely rock'n roll!

Festivaalin hovijuontajana ahkeroi Holle Holopainen. Festaripaikalla on Goofin recordsin myyntiosasto.

Sumiaisten Rautalankafestivaali SHAKE*13 järjestetään lauantaina 13. heinäkuuta Sumiaisten koulun rannassa kello 18 alkaen. Kaikukitarat soivat Keiteleen rannalla jo yhdeksäntenä vuonna peräkkäin. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Lions Club Sumiainen ry talkoojoukkoineen. Ruokahuollon emännöi Lions Club Helmen naiset.