Työ ja Raamattu – opetukset

 

 

 

 

 

On ehkä yllättävää, miten työmyönteinen Raamattu on. Aikana, jolloin Raamattu kirjoitettiin, työ oli tärkeää. Se ei ollut samanlaista kuin nykyään. Työ ei ollut niin pitkälle erikoistunutta ja en tiedä oliko sitä niin paljon kuin nykyään, mutta sitä oli silti jokaiselle ja riittävästi. He elivät paimentolaisina ja elämä oli kovaa. Pienikin ongelma saattoi olla kuolemanvakava. Ei ollut sosiaaliturvaa eikä antibiootteja. Mielenterveysongelma oli lähes katastrofi. Naisten tuli synnyttää paljon jälkeläisiä, joista vain osa säilyi hengissä. Synnytys oli vaarallinen.

 

Sananlaskuissa käsitellään joitakin työhön liittyviä ideoita. Ne eivät ole länsimaiselle ihmiselle mitenkään vaikeita ymmärtää. Katson, että katolinen kirkko on keskiajalla juurruttanut meihin nämä ajatukset ja ne elävät vahvoina yhteiskunnissamme.

 

Jaan artikkelin neljään osaan, jossa luokittelen Raamatusta löytyvää materiaalia.

 

 

 

Motivaatio

 

Tee kaikki, mitä voimallasi tehdyksi saat. Näin sanoo Raamattu. Kysyn, miksi pitäisi jäädä vanhuuseläkkeelle, jos on voimia ja kykyä tehdä työtä? Työn voi ymmärtää laajasti ja senkin tekemiseen tarvitaan taitoa ja kykyä työn tekoon. Nuori jaksaa useimmiten tehdä töitään ja saada hankkeensa valmiiksi. Vanhemmiten voimia on vähemmän ja aika ajaa ohitse, mutta silti on paljon tehtäviä, joissa vanhempikin kykenee tekemään jotain ja joissakin on jopa parempi kuin nuori. Kyllähän voi nostaa vanhuuseläkettä, mutta voi myös tehdä lisäksi jotain, missä on pätevä. Tarkoitus ei ole patistaa tekemään jotain, mitä ei pysty, vaan etsimään mahdollisuuksia palvella yhteisöä ja pitämään itsensä reippaana ja osallistuvana. Vapaaehtoistyö on hyvä idea. Voi toimia monenlaisissa järjestöissä ja tehdä itselleen sopivaa kutsumustehtävää.

 

Viisas kuuntelee ja omaksuu lisää opetusta ja ymmärtäväinen on se, joka hankkii taitavaa ohjausta. Eli oppiminen ja kehittyminen koko elämän jatkuvaksi päämääräksi. Ihminen oppii sitä, mitä hän tekee. Aktiivisen voimat kasvavat. Tekevä jaksaa koko ajan enemmän, sillä aina on otettava huomioon oppimis- ja kehittymisnäkökulma.

 

Mene muurahaisen luo laiskuri; katso sen teitä ja viisastu. Muurahainen on omassa tehtävässään etevä ja ahkera. Muurahainen on motivoitunut. Muurahainen on olemassa tehdäkseen yhteisölle jatkuvia palveluksia. Muurahainen on myös Raamatun antama esikuva. Ehkä ne eivät opi niin hyvin, mutta aikeet ovat lujat ja oikeat. Ne rakentavat pesää ja puolustavat sitä.

 

Jos sinulla on jotain, mitä muut tarvitsevat, niin älä pidä sitä itselläsi, vaan käy kauppaa.

 

Ahkeruus on kallisarvoista varallisuutta. Siihen voidaan laskea lisäksi kyky hankkia kontakteja ja informaatiota, oppia ja tehdä innovaatioita.

 

Maataan viljelevä saa itse kylliksi leipää. Vahvista itseäsi ja sen jälkeen auta vilpittömästi toisia. Elämän idea on se, että kun teet töitä, niin se näkyy ja kun autat toisia, niin saat myöhemmin itsellesi hyvää. Ole epäitsekäs, mutta jos olet itsekäs, niin muista, että auttaminen on hyvää bisnestä pitkän päälle. Maine kasvaa ja ihmiset muistavat hyvällä.

 

Turhuudesta saadut kalleudet vähenevät, mutta joka käsillään työtä tehden kokoaa, se saa karttumaan. Paras keino rappeuttaa ihminen on antaa paljon valtaa ja rahaa ansiotta. Tulokset ovat huonot. Hän, joka tekee kovaa työtä, hän arvostaa rikkauksiaan. Kova, vuosikymmenien työ, opettaa nöyryyttä ja arvostusta. Pöyhkeä on saanut helpolla ja häneltä puuttuvat arvostukset.

 

Laiskottele vielä vähän, niin omaisuutesi menetät. Joku osaa aina menestyä, jos se et ole sinä, niin se on joku toinen.

 

Kunniaa edeltää nöyryys. Jos teet työtäsi, olet vilpitön ja rakentava, joku, ehkä monikin hiljaa arvostaa sinua. Itse teet vain sen, minkä parhaaksi näet.

 

 

 

Menestys

 

Suo menestyä meidän kättemme työn. Pidän kiitoksena, jos joku sanoo minua filosofiksi. Poliitikon mainetta en halua, sillä vaikka työ sinällään onkin välttämätön, niin siihen liittyy sen kaltaista henkistä epähygieniaa, josta haluaisin pitäytyä erillään. Jos työ saa kiitoksen ja se tosiaan on kiitoksen arvoinen, sen tekijä voi olla itsestään ylpeä. Hyvää työtä tehdään ympäri maailmaa miljoonia kertoja päivittäin ja se on arvokasta.

 

Viisaiden kieli tekee hyvää tiedoillansa. Jokainen meistä on ääretön informaatiovarasto ja koko maailmankaikkeus sisältää informaatiota niin suuren määrän, että sille ei ole sanaa. Viisas kuuntelee, lukee, ymmärtää ja esittää toisille tietoa, jonka seuraukset ovat hyviä. Ehkä eri ihmiset mieltävät vähän eri tavoin, mikä on hyvää. Mutta jos kaksi viisasta kohtaavat, he pian tunnistavat toisensa.

 

Ymmärtäväinen sydän tietoa etsii. Eräs ihmistyyppi on tarkkailija-tyyppi. Hän etsii tosiaan tietoa ja hänellä on sitä valtaisa määrä. On muitakin tapoja etsiä tietoa, kuten päätteleminen ja vaistoaminen. Tieto auttaa ennalta suuntautumaan ja toimimaan oikein. Tiedon puute voi olla varsin vahingollista itselle ja toisille. Tiedon ja ymmärryksen etsiminen on vastuuntuntoista.

 

 

 

Asenne

 

Otsasi hiessä pitää sinun leipäsi ansaitseman. Nykyään työ on toisenlaista kuin ennen, mutta uskon, että useimpien työ käy hyvin siitä, mitä pidetään työnä. Tosiasiassa, jos työ on nautittavaa, siinä on jokin erikoinen piirre. Silti tekemisen kannattaisi olla nautittavaa. Olen itsekin tehnyt työtä, josta pidän. Työ väsyttää ja vaatii oppimaan. Oppimis- ja palautumiskyky ovat ahkeralle tarpeellisia ominaisuuksia.

 

Perheen pään tulee elättää perhe. Tämä on vanha, tuhansia vuosia vanha sanonta. Nykyään on kyse erimittaisista työsuhteista ja projekteista, jotka vuorottelevat opiskelun kanssa. Silti sanoisin, että keskeinen ajatus tässä on se, että perheessä vanhempien tulisi kantaa vastuuta. Vastuu on sana, jota kannattaa pohtia. Älä tyydy pikaisiin päätelmiin vastuusta, vaan mieti sitä vuosia ja vuosikymmeniä. Sisäistämällä vastuun saat maineen, joka kuuluu vain viisaimmille meistä.

 

 

 

Oppiminen

 

Jota Jumala rakastaa, sitä hän ojentaa. Älä vältä kärsimyksiä tai vaivannäköä, sillä ne laittavat kehityksen liikkeelle. Kestävyysjuoksija hengästyy ja väsyy, mutta hänestäpä tuleekin kovakuntoinen. Sama pätee henkisessä vaivannäössä. Työ antaa paljon. Ojennus on arvokasta, etsi itsellesi kritiikkiä, sillä jos joku kritisoi sinua, ole hänelle kiitollinen. Palaute on järjestelmän toiminnan kannalta täysin välttämätön osa.

 

Raamatun sananlaskuissa korostuu viisastumisen ohella ja siihen liittyen muutama muukin hyvä teema. Oikeamielisyys ja sen osat tekijöinä rehellisyys ja hyvyys. On tietenkin vaikea heti tajuta, mitä nämä sanat kaikessa laajuudessaan tarkoittavat. Onko hyvyys tärkeä asia? Eikö oma etu ole vastoin hyvää? Eikö rehellisyys tule taloudellisesti kalliiksi? Vastaisin tähän, että älä tavoittele korkeaa statusta, vaan anna toisillekin arvo. Rehellisyys on kunnioitusta, hyvyys on sosiaalista, toisten hyvä on sinunkin hyväsi. Oikeamielisyys sisältää arvostuksen, viisauden, kohtuullisuuden, rehellisyyden, hyvyyden ja useita muita asioita. Toisten etu on pitkällä aikavälillä sinunkin etusi. Viisaan maine on saavutettava pitkäaikaisilla ponnistuksilla. Se on arvokasta mainetta, silloin sinuun luotetaan ja aiheesta. Nujerra itsekkyytesi ja halpamaisuutesi, älä ole julma. Katso viisaita, he ovat yksinkertaisia ja käytännöllisiä ihmisiä. Joillakin on korkea koulutus, joillakin vähäisempi. Viisaan tunnistaa siitä, että hän antaa arvoa, mm. järjestykselle.

 

Ojenna viisasta, niin hän rakastaa sinua, sanoo Raamattu. Viisas tajuaa, että palaute on kultaakin arvokkaampaa. Hän rakastaa oppimista.

 

Vanhurskaan toiminta koituu elämäksi. Hän välttää virheitä, vaikka tekeekin niitä joskus. Hän pyrkii johonkin arvokkaaseen. Vanhurskaan vahingoittaminen koituu vahingoksi.

 

Kokematon uskoo joka sanan, mutta terävänäköinen harkitsee askeleitaan. Kritiikki kuuluu keskeisenä osana filosofiaan, mutta myös Raamattuun. Tarkastele, ajattele, ymmärrä ja uskalla sanoa. Jeesuskin ajatteli ja sanoi. Sokrates ajatteli ja sanoi. Molemmat tosin teloitettiin, mutta se vain kertoo siitä, että he olivat lujia ajattelijoita ja teräviä ja osuvia sanojia. Totuus ei kelpaa kaikille.

 

Laiskan tie on kuin okainen pensasaita. Ahkeruus sekä henkisesti että fyysisesti helpottaa kulkua. Jos laahaat jalkojasi, niin ne osuvat kynnykseen. Lujaa ja toimeliasta kunnioittavat kaikki. Valitse osasi, niin toimit jo ennakolta oikein. Kovalle tekijälle menestys on jotenkin itsestään selvää, sillä hän tietää saaneensa sen, minkä on ansainnutkin. Menestys ei tule sattumalta, vaan selvänä palkkana tehdystä työstä.

 

Vieritä työsi Jumalalle, niin suunnitelmasi vahvistuvat lujiksi. Eli keskity, rukoile, mieti ja lujita itsesi. Vahvoille on maailmassa paljon tarjolla ja monet muut menestyvät heidän jäljessään.

 

Etusivulle