Enneagrammi – teoria ihmisistä

 

 

Pohjaan tekstini kirjaan, joka selkeästi käsittelee enneagrammia. Kirjan nimi on: Yhdeksän hyvää tyyppiä, Enneagrammi itsetuntemuksen ja kanssakäymisen oppaana, Atena, 1998. Suosittelen vilpittömästi perehtymään aiheeseen tämän tai jonkun muun soveltuvan teoksen kautta.

Tässä ajatusmallissa ihmiset jaetaan yhdeksään tyyppiin. Jokaisella on useamman ominaisuuksia, mutta pari niistä on hallitsevia. Lisäksi rentoutuessaan tai stressaantuessaan ihminen tukeutuu johonkin tukityyppiin. Enneagrammi tarjoaa hämmästyttävää selitysvoimaa. Testi löytyy mainitsemastani kirjasta ja siinä on 180 kysymystä.

Tein oman testini ja se osoitti seuraavaa:

Perfektionisti, vahva siipityyli Auttaja

Minä siis olen parhaimmillani luotettava, tuottelias, idealistinen ja järjestelmällinen. Pahimmillani voin olla ehdoton, joustamaton, kontrolloiva ja ylihuolestunut. Tunnistan omat piirteeni, vaikka nuo ovat juuri ne äärilaidat. Perfektionisteja motivoi tarve elää elämäänsä oikealla tavalla ja kehittää samalla itseään ja ympäröivää maailmaa.

Perfektionismi saa aikaan itsekuria, tuotteliaisuutta, vaativuutta, järkevyyttä ja monia samankaltaisia asioita. Itse en koe itseäni pitkävihaiseksi, mutta se on perfektionistien ominaisuuksia. He voivat olla tasapainoisia ja huumorintajuisia. Perfektionisti voi saada toisissa esille myönteisiä puolia.

Auttaja, joka on siis vahva siipityylini, on parhaimmillaan rakastava, huoltapitävä, sopeutuva, innostunut ja ymmärtävä. Auttajan heikkoja puolia ovat mahdollisuudet olla epäsuoria, manipuloivia ja omistushaluisia.

Auttajia motivoi tarve olla rakastettuja ja arvostettuja ja he haluavat ilmaista positiiviset tunteensa muita kohtaan. Ihmissuhteet ovat auttajille tärkeitä. He haluavat olla merkittävien ihmisten seurassa ja käyttäytyvät toisten odotusten mukaisesti. Tämä siipityyli oli minulle yllättävä, mutta silti tunnistan nuokin piirteikseni.

Eräs tyyleistä on seikkailija. Se on tyyli, joka minulla on rentoutuneena. Seikkailija on iloinen, spontaani, utelias, tuottelias ja mielikuvituksekas. Hän voi olla pahimmillaan impulsiivinen, keskittymätön, kuriton ja omistushaluinen. Seikkailija ottaa riskejä, hän on usein monitaitoinen ja arvostaa älykkyyttä.. Ihmissuhteissaan hän voi parhaimmillaan olla huoleton, seurallinen ja hauska, pahimmillaan hän on itsepäinen ja puolustautuva. Seikkailija pitää haasteista ja ajattelee hätätilanteessa nopeasti.

Mitä, jos joudun stressaavaan tilanteeseen. Alan olla romantikko. Romanttisuudessa sain testissä todella matalat pisteet, mutta se on silti stressityylini. Romantikkoja motivoi tarve ilmaista tunteitaan ja tulla ymmärretyksi, etsiä elämän tarkoitusta ja välttää tavanomaisuutta. He ovat parhaimmillaan luovia, kannustavia ja lämminsydämisiä. Pahimmillaan he masentuvat, ovat moralistisia ja toimivat itsepäisesti ja oikukkaasti.

Minä siis olen luotettava ja pikkutarkka auttajaluonne, joka osaan sopivassa tilanteessa pitää hauskaa, mutta joka stressaantuessani tulen itsepäiseksi.

Sovittelijaluonnetta motivoi tarve ylläpitää rauhaa ja välttää konflikteja. He ovat parhaimmillaan miellyttäviä, avoimia ja rauhallisia. He osaavat pahimmillaan olla unohtavaisia, apaattisia, epävarmoja ja vähän vihamielisiä. Sovittelija sulkee silmänsä ikävyyksiltä. Varmat ihmissuhteet ovat heille tärkeitä. Parhaimmillaan hän on lojaali ja kiltti ihmissuhteissaan. Hänen kanssaan on helppo tulla toimeen ja hän pitää keskustelemisesta. Hän on hyväksyvä. Stressaantuessaan hän on päättämätön ja toimimaton. Rentoutuessaan sovittelija on keskittymiskykyisempi ja itseensä luottava.

Itsevarma luonne on hallitseva tyyppi. Hän on suora, energinen ja itseensä luottava. Pahimmillaan hän on kontrolloiva ja aggressiivinen. Itsevarma arvostaa toisissa vahvuutta, myös itsessään hän toteuttaa rohkeuden ja vahvuuden hyveitä. Vahvankin sisällä voi olla herkkä sielu. Itsevarmasta voi tulla yrittäjä, lakimies, liikemies, upseeri tai urheilija. Itsevarma on usein käytännöllinen.

Kyselijä nimitys on jotenkin erikoinen tälle tyypille. Hän on uskollinen ja myötätuntoinen, mutta osaa olla pahimmillaan arvaamaton, lannistuva ja äreä. Kyselijää motivoi turvallisuuden tarve. Heillä esiintyy viivyttelyä tai toisaalta he voivat olla uhkarohkeita. Kyselijää kiehtoo turvallinen ennalta-arvattavuus. Heitä on suurissa organisaatioissa, sellaisissa, jotka tarjoavat turvallisen lokeron, kuten armeijassa. Kyselijä on vastuuntuntoinen ja työteliäs.

Tarkkailija tekee havaintoja. Hän on analyyttinen ja pitkäjänteinen. Hänelle voi kehittyä viisautta ja hän on usein arvokas lisä työyhteisössä. Tarkkailija saattaa olla ylimielinen, kärkevä ja epävarma. Tarkkailijaa motivoi tarve tietää ja ymmärtää. Ihmissuhteissaan hän voi olla kiltti, mutta joskus riidanhaluinen. Hän on ammattitaitoinen alallaan ja hän ei pidä mukautumisesta. Tarkkailija on yksilöllinen ja hän ei pidä tungettelusta, vaikka onkin perso arvonannolle.

Menestyjä haluaa olla tuottava, saavuttaa menestystä ja antaa hyvän kuvan itsestään. He ovat optimistisia ja tehokkaita, mutta pahimmillaan teennäisiä, ylettömän kilpailuhenkisiä ja kostonhaluisia. Hänelle pitää antaa aikaa tehdä työtä ja hän haluaa palautetta hyvin tehdystä työstä. He kykenevät leikkisyyteen ja hyväksyvyyteen. Pahimmillaan hän on ihmissuhteissaan itsekeskeinen. Lapsina menestyjät työskentelevät ankarasti saavuttaakseen arvostusta suorituksilleen. Menestyjä toisinaan on hyvinkin sosiaalinen ja innostava. Hänen kannattaa oppia rentoutumaan.

 

Etusivulle