Erittäin vaikuttavan näköinen sade/ukkoskuuro! • Päivä: 17.6.2002
 • Aika: hmmm...siinä noin klo. 17 aikoihin.
 • Paikka: Tarttila (Toijalan, Valkeakosken ja Iittalan välissä.)


  Tämä oli ehkä kesän paras "chase" ja tuli hyvinkin yllättäen. Joskus siinä 16-17 aikoihin kuului ulkoa vaatimatonta ukkosen jyrinää ja kuin Pavlovin koira, menin parvekkeelle katsomaan, että mikäs pilven poikanen siellä oikein ärhentelee. Näkymä ulkona oli melko piristävä. Sillä hyvin voimakkaasti satava kuuropilvi lipui juuri parasta aikaa oikealta vasemmalle, lännestä itään, ja vieläpä melko mukavan matkan päässä. Tuo kyseinen rankkasade näytti myös väriltään poikkeuksellisen "valkealta" ja niinpä hiljaa mielessäni mietin, että voisiko siellä olla rakeita mukana...No, senhän sai selville vain yhdellä konstilla...Siis ainakin yhdellä konstilla. Eli, menemällä katsomaan.

  Lähdin ajelemaan kohti itää ja toivoin, että pilvi ei pitäisi kiirettä ja että ehtisin kiertää sateen etupuolelle ennenkuin se jyrää ylitse. Matka Toijalasta Päivölään (vain muutama kilometri) taittui varsin lupaavasti, taivas yläpuolella taisi olla jopa aika kirkas lähes koko matkan eikä sadetta tullut lainkaan...vielä. Käännyin kohti Iittalaa ja edelleen sateettomassa kelissä, mutta sivusilmällä saattoi havaita, että sadetta oli tulossa. Sitä oli tulossa pian ja paljon. Ehdin ajaa vielä pari kilometriä ennenkuin ensimmäiset pisarat alkoivat putoilla tuulilasiin. Ensin pari, sitten hieman lisää ja yhtäkkiä....WHOOSSSHHHHH. En pyytänyt vesipesua ja linkousta, mutta kun ilmaiseksi saa, niin kyllähän se kelpaa.... Vain parissa hassussa sekunnissa näkyvyys ulos autosta tippui ainoastaan muutamaan kymmeneen metriin ja saatoin nähdä kuinka vesi, roskaa ja muuta sälää alkoi lentää tien poikki oikealta vasemmalle. Tienvierustan puskat näyttivät myös siltä kuin joku olisi yrittää repiä niitä väkivalloin mukaansa. Tilanne ja näkymä olivat kaiken kaikkiaan vähintäänkin vaikuttavia, mutta "lysti" ei ollut vielä ohi.

  Ajoin ehkä vain noin sata metriä eteenpäin, kun sade ja tuuli aivan yllättäen loppuivat kuin seinään...sanan mukaisesti. Ilma oli tyyni eikä pisaraakaan pudonnut tuulilasiin. Tuona hetkenä saatoin vain kuvitella, miltä takanani oleva sadeseinämä oikein mahtaa näyttää. Sen täytyy olla ERITTÄIN vaikuttavan näköinen. Ajan eteenpäin, ajan läpi pienen kylän ja sitten tie kaartuukin taas kohti aukeaa ja kohti tuota äskeistä rankkasadetta. Vilkaisen oikealle....kohti sadeseinämää ja taidan jopa kirota. Auto parkkiin bussipysäkille ja parempi vilkaisu kohti seinämää. Samalla hetkellä kun auto pysähtyy, paukahtaa myös iso paksu maasalama ehkä noin 300 metrin päähän, mutta salamat eivät nyt ole pääosassa. Vaikka kyseessä on "vain" sadekuuro, niin tämä sadekuuro on ehdottomasti yksi rajuimman näköisistä jutuista mitä olen luonnossa omin silmin nähnyt! Näky on julma, jopa hieman pelottava, mutta vaikuttavuudessa hyvin hyvin tehokas. En nouse ulos autosta vaan katson pelkääjänpuolen ikkunasta ulos. Katselen ulos pellolle ja katson hämmästyksissäni mustan harmaata rajusti liikkuvaa verhoa tai seinää pellon yläpuolella. Tämä yksi niistä sadekuuroista, joka ei näytä sateelta, vaan näyttää lähinnä kiinteältä elävältä massalta ja varsin raivokkaalta sellaiselta! Tässä vaiheessa myös arveluni mahdollisista rakeista osoittautuu oikeaksi, kun pienehköjä noin vajaan 1 cm rakeita alkaa ropista auton katolle ja laseihin. Muutama taitaa pomppia aina kabiiniin asti. Huomaan, ettei sadeseinämä ole tulossa suoraan kohti vaan, että rankimman sateen alue näyttää ohittavan paikkani vain ehkä sadalla metrillä. Aivan!!!! Vain sadalla metrillä! Seinämä nimittäin todellakin näyttää seinämältä!
  Käännyn katsomaan suoraan taaksepäin kohti kylää. Ensin hieman sadetta. Sitten tuo mustan harmaan massa peittää kaiken alleen, MUTTA katselupaikallani ei sada juuri muuten kuin nimeksi. Voin vain todeta, että näky on hurja ja näyttää AIVAN samalta kuin sateenverhoamat isot tornadot Jenkkien tornado videoilla!!! Mykistävää! Harmi vain, että kuvissani tuon sadeseinämän liike ja yksityiskohdat ovat sulautuneet tai pysähtyneet vain harmaaksi massaksi. Sääli. No, joka tapauksessa kokemus oli oikein hieno. Tähän loppuun on vielä todettava, että en ilmeisesti ollut ainoa, joka piti tuota sadeseinämää vaikuttavana. Yhdessä vaiheessa nimittäin yksi auto oli menossa suoraan kohti tuota myllertävää seinämää, mutta pysähtyi seinämän etupuolelle ja lähti liikkeelle heti, kun sadeseinämä väistyi. Tämä oli itse asiassa ensimmäinen kerta, kun näin auton vetävän tien sivuun "vain" välttyäkseen sateelta...

  Arvosana

 • Sade/raekuuro oli USKOMATTOMAN näköinen! Liike, värit ja lähes läpinäkymätön tiheys tekivät siitä vähintään vaikuttavan! Ehdottomasti vaikuttavin ja jopa pelottavimman näköinen sadekuuro mitä olen tähän mennessä nähnyt!

  Kausi 2002

 • Myrskykeskuksen etusivulle


  Kommentteja ja parannus ehdotuksia otetaan vastaan....

  tom.eklund@pp2.inet.fi