Aktiivinen yöukkonen aloitti kauden!


 • Päivä: 3/4.5.2002
 • Aika: 23.50 - 02.00...suunnilleen.
 • Paikka: Toijala
 • Tyyppi: Aktiivinen yöukkonen/salamointia

 • Kausi on sitten vihdoin viimein alkanut ja millä tavalla! Varovaisena miehenä arvelin, että kausi alkaisi päiväsaikaan ja jonkin melko heikon ukkosolun merkeissä, mutta....toisin kävi. Vuoden eka ukkonen tulikin yöaikaan ja oli parhaimmillaan jopa aika aktiivinen sekä näyttävä! :-)

  Jo ennakkoon Toukokuun 3. vaikutti varsin hyvältä kandidaatilta kilpailtaessa vuoden ensimmäisen ukkospäivän tittelistä ja kyllä keli hyvältä tuntuikin...vaan ei näyttänyt. Päivällä ja alkuillasta ilma oli kyllä suht. kostea ja kuuma, kuten pitikin, mutta mutta....mitään EI tapahtunut! Ei sitten niin yhtään mitään! Koko aikana taivaalle ei muodostunut edes kunnon Cumulus-pilven pentua...kunnon konvektio soluista nyt puhumattakaan.

  Yö voi kaiken muuttaa...niin toivoin. Tosin, jos mahdollisuuksista olisi pitänyt vetoa lyödä, niin aika hiljaista olisi ollut. Joka tapauksessa pieni toivonkipinä kyti mielen sopukoissa ja ns. vaistoni käski tarkkailla taivasta vielä normaaliakin enemmän. Ilta pimeni hyvin saman tuntuisessa kelissä kuin mitä päivä oli ollut, eli kosteutta löytyi eikä lämmöstäkään ollut puutetta. Jossain vaiheessa läntiselle alkoi kerääntyä hieman paksumman näköisiä pilviä, mutta oli pimeä...joten oli mahdoton sanoa mitään varmaa. Olivatko pilvet ehkä paksuja vai ei tai liittyisikö niihin ukkosta vai ei. Vain aika tulisi näyttämään....
  Ehkä noin tuntia myöhemmin hieman ennen puolta yötä olin koneen ääressä ja katselin sivusilmällä ikkunasta ulos, kun välähti tai ainakin näytti siltä kuin olisi välähtänyt. Ryntäsin parvekkeelle, joka muuten on etelään päin, ja aloin odotella. Seuraavaa välähdystä ei tarvinnut todellakaan odotella kauan vaan jo noin parin kolmen minuutin sisään välähti 4 kertaa uudestaan, joista yksi oli suht. näyttävä koukun muotoinen pilvisalama....Eli kausi oli siis alkanut ja se kyllä näkyi ja...tuntui! Rupesin nimittäin heti kirjoittamaan tekstiviestiä ja on pakko tunnustaa, että kädet ihan oikeasti tärisivät....jännityksestä....ehkä niin. :-) Samaan aikaan salamointi jatkui suurinpiirtein samaan tahtiin ja tyyliin kuin hetkeä aiemminkin, eli muutaman minuutin välein tuli parin minuutin salamarypäs. Joista kaikki näkyivät enemmän tai vähemmän suoraan etelässä ja koostuivat suurimmaksi osaksi kirkaista elosalamoista, mutta mahtui joukkoon myös pari näyttävää maasalamaa. Erityisen hyvin jäi mieleen salamoista lähin, komea pystysuora maasalama suoraan etelässä, jota "säesti" itäänpäin edennyt vaakasuora pilvisalama ja vuoden eka jyrinä!! :-) Tuo samainen salama oli myös viimeinen kunnon salama, jonka näin parvekkeelta tuona yönä, mutta sen jälkeen tuli vielä vuoden eka kunnon sadekuuro!! :-D Siistiä! Oli se vaan niin hienoa tuntea ensin pieni viileä henkäys tuossa lämpimän kosteassa yössä, sitten taivas muuttui vaaleaksi, humina voimistui ja booom. Sadetta, tuulta ja vielä pariin kertaan molempia...se oli vuoden ensimmäinen pieni muotoinen ukkospuuska/kunnon sadekuuro. Samainen sadekuuro pyyhki myös ukkosen pois taivaaltani, mutta onneksi Olli raportoi tien päältä, että salamointi jatkui yhä...tosin nyt pohjoisella taivaalla.

  Toijalan satamasta on suht. hyvät näkymät pohjoiseen ja kaiken lisäksi paikka taitaa yleensä olla melko rauhallinen, joten suunnistin sinne. Ajomatkan aikana välähti kerran luoteessa ja perille päästyäni salamointi jatkui melko kiitettävän aktiivisena. Parhaimmillaan välähdyksiä saattoi tulla ehkä pari kappaletta minuutin sisään, mutta suurimman osan ajasta välit olisvat huomattavasti pidempiä. Mukaan mahtui pari näyttävää ja kirkasta maasalamaa Valkeakoskella päin ja lukuisia komeita pilvi- ja elosalamoita. Useaan otteeseen pilvisalamat valaisivat näyttävästi pilven sisältäpäin ja toivat esiin sen ulkomuodon. Komeaa katsottavaa ja varsinkin kun ottaa huomioon, että tämä oli vuoden ensimmäinen ukonilma. Sitten tuli vielä yksi "vuoden eka" sarjaan kuuluva tapahtuma, eli....jälleen yksi kiva sadekuuro ja vuoden eka kastuminen! :-D Kaiken kaikkiaan siis ihan kiva yö...

  Arvosana

 • Vuoden ensimmäiseksi ukkoseksi tämä oli mielestäni jopa yllättävän näyttävä!

  Kausi 2002

 • Myrskykeskuksen etusivulle


  Kommentteja ja parannus ehdotuksia otetaan vastaan....

  tom.eklund@pp2.inet.fi