6/7.7.2001


Toijala / Valkeakoski

Vuoden ensimmäiset kunnon salamoinnit

 • Illan aikana havaitsin 2 erillistä ukonilmaa, joista ensimmäinen oli heikko yksittäinen ukkoskuuro Valkeakoskelta itään ja toinen oli suuri monisoluinen ukkospilvisysteemi pohjoisessa/koillisessa.

  Ensimmäisen havaitsin noin klo. 20 aikoihin, jolloin se oli Cumulus Congestus tasolla ja kasvoi sekä heikkeni noin 2 tuntia yhteen menoon. Kunnes klo. 22 paikkeilla pilvi antoi illan ensimmäisen salaman, eli pilvestä oli kehittynyt ukkospilvi, mutta havaintopaikastani katsottuna sillä ei kuitenkaan ollut vielä minkäänlaista mainittavaa alasinta. Ukkoskuuro salamoi harvakseltaan noin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen se näytti kuolevan pois... mutta samoihin aikoihin pohjoisessa näytti kasvavan uusia soluja.

  Tämän havainnon alkuvaiheissa (klo. 22.30-23.00) pohjoinen taivas oli osittain "lähellä olevien" pilvien peitossa, joten en voinut nähdä, että nuo uudet kehittyvät ja ukkostavat konvektio solut olivatkin itse asiassa osa suurempaa "ukkospilvisysteemiä", joka oli liikkeessä luoteesta kaakkoon / lännestä itään. Kun itse tein ensimmäisen havaintoni tästä tapauksesta oli ukonilma ollut käynnissä jo ainakin 3 tuntia ja kaiken kaikkiaan se taisi kestää jopa 7-8 tuntia! Havainto paikastani katsoen ukonilma oli kaukana enkä näin ollen nähnyt kuin sen länsi/etelä reunan, mutta siitä huolimatta salamoita näkyi vähintään muutaman minuutin välein. Aina kun uusi solu rupesi nousemaan jossain päin pilveä, kiihtyi myös salamointi tämän uuden solun alueella ja toisinaan myös solun "lähialueilla". Kymmeniä kertoja yön aikana mahtavat salamaryppäät halkoivat pilven sivuja. Muutaman kerran yön aikana ukkossolu syntyi ns. emopilven ulkopuolella, mutta joka kerta tuollainen yksittäinen solu alkoi lähentyä emopilveä ja lopulta sulautui siihen.

  Arvosana

 • Erittäin vaikuttavan näköistä kaukaista salamointia ja minimaalinen hengenvaara. Kaiken kaikkiaan hyvä ilta ja yö!

  Season 2001

 • Home


  Kommentteja ja parannus ehdotuksia otetaan vastaan....

  tom.eklund@pp2.inet.fi