18.7.2001


Kalvola / Valkeakoski / Toijala / Valkeakoski

 • Tämä oli mielestän kesän paras ukkonen! Ilta tarjosi juuri niitä asioita joita eniten hyvältä päivältä odotan. Eli näyttävän näköisen ukkospilven, josta pystyy erottamaan huomattavan määrän yksityiskohtia ja, jonka kehitystä voi seurata hieman pidemmän aikaa. Mitä itse havaintokertomukseen tulee, niin kellonajoista minulla ei ole tietoakaan ja tapahtumien kestokin on vain arvailun varassa. Joka tapauksessa tämä oli se pilvi, joka myöhemmin pysäytti TAKOn...(tai ???) voimalaitoksen Tampereella.

  Päivä taisi olla yksi noista poikkeuksellisen kosteista ja lämpimistä päivistä sekä kuten parina aikaisempana päivänä. Myös tällä kertaa toiminta alkoi vasta illansuussa. Vasta alkuillasta Toijalan taivaalla rupesi näkymään joitakin heikkoja ukkossoluja ja niinpä kävin "katsastamassa" yhden noista säälittävistä tapauksista Valkeakosken Konhossa, mutta näkymä ei todellakaan ollut sitä mitä olin toivonut. Ko. pilvi kyllä luovutti pari nättiä maasalamaa, mutta jos se olisi muuttunut piirunkaan verran piirteettömäksi, niin sitä ei olisi näkynyt enää ollenkaan!!! Ei hyvä. Kun puhutaan ukkospilvistä, niin kyllä kuri ja varsinkin järjestelmällisyys ovat kaiken "hyvän" alku ja juuri! Onneksi etelän suunnalla kuitenkin näkyi pieni kaistale selkeää taivasta ja näkymä oli ainoastaan noin tuhat kertaa lupaavampi.

  Overshooting top

 • Mitä etelän suunnalla sitten näkyi??? No, siellä näkyi Cumulus pilviä, joista nousi ns. tasapaksuja kapeita tappeja suoraan ylöspäin. Tämä taas tarkoittaa sitä, että ko. alueella selvästi oli voimakasta ja ehkä äkillistä konvektiota sekä, kun otetaan vallinneet olosuhteet huomioon. Ehkä siellä oli myös potentiaalia ihan kunnon ukkosen syntymiseen asti ja olihan siellä. Ajellessani moottoritiellä kohti Kalvolan peltoaukeita saatoin samalla seurata, kuinka aavistuksestani ehkä oli tulossa todellisuutta juuri sillä hetkellä. Tapit kasvoivat korkeammiksi ja hyvin nopeasti yksi niistä nousi stratosfäärin rajalle asti ja muuttui rehelliseksi alasinpilveksi. Parkkiin päästyäni tämä samainen alasinpilvi kehitti itselleen vielä poikkeuksellisen näyttävän ns. Overshooting Topin ja siitä eteenpäin ilta näytti oikein lupaavalta! Toppi pysyy ylhäällä ehkä 2 - 5 minuuttia, minkä jälkeen ensimmäisen solun "etupuolelta" nousee toinen solu aina alasimeen asti ja sulautuu siihen. Lähes heti tämän jälkeen systeemi menetti dynaamisen ulkomuotonsa ja alkoi silmämääräisesti arvioituna heiketä huomattavasti. Toisaalta "toppi" oli erittäin hyvännäköinen ja systeemi ei kuitenkaan kuihtunut olemattomiin vaan pysyi hengissä. Joten päätin odotella, josko jotain mainittavan arvoista syntyisi.

  Tässä vaiheessa kuuropilvi taisi olla vielä "aika" kaukana, mutta toisaalta sen liikesuunta oli melkolailla suoraan pohjoiseen ja tämähän taas tarkoitti sitä, että se oli tulossa suoraan kohti. Vastaavasti kuuropilven itsepintainen hengissä pysyminen suorastaan vaati tilanteen seuraamista. Seuraavien 45 - 75 minuutin (ehkä) ajan pilvi säilytti yhden selvästi dominoivan nousuvirtaustornin. Minkä lisäksi sen alasin muuttui koko ajan ohuemmaksi ja siirtyi minusta katsoen lähes pelkästään tornin "takapuolelle". Hetkittäin alasimen alapinnalle syntyi myös muutamia selvästi havaittavia "mammatus nakkeja", mutta parhaimmillaankin niitä oli näkyvissä vain puolen kymmentä kappaletta kerralla.

  Ok, alasimen kehitykseen liittyy mielestäni yksi jossain määrin huomion arvoinen asia. Eli, koko havaintojakson ajan alasimen tasalla puhaltaneet vallitsevat tuulet puhalsivat alasimen lähes kokonaisuudessaan minusta katsoen solun vasemmalle puolelle ja vain pariin otteeseen alasimen oikea reuna erottui edes jonkin verran itse nousuvirtaustornin oikeasta reunasta. Tämä puolestaan voisi tarkoittaa sitä, että niiden parin hetken aikana kun pilven alasin selvästi venyi myös oikealle, olisi pilvellä ollut lyhyt kestoinen ns. back-sheared anvil. Toisaalta ON MUISTETTAVA, että jos alasimen tason vallitsevat tuulet eivät olleet erityisen kovia, ei tämä ns. backsheared anvil havainto ole ...piip.....arvoinen. Sillä vain kovaa vastatuulta vasten leviävä alasin kertoo kovasta konvektiosta!!!!!!

 • Joka tapauksessa aika kului ja solu tuli lähemmäs. Jossain vaiheessa tämä aika mitään sanomattoman, mutta lupaavan, näköinen solu alkoi sitten lopulta voimistua. Solu ilmeisesti tuli Vanajaselän yläpuolelle, imaisi kuumaa ja kosteaa ilmaa sen yläpuolelta ja paisui muutamassa minuutissa kuin mikäkin steroidi-hirviö. Muutos oli hyvin nopea ja erittäin dramaattisen näköinen! Ensin solu alkoi silmin nähden paisua, sitten vanha alasin ikään kuin irtosi ja paikalle muodostui muutamassa minuutissa paksu terävärajainen alasin. Tämä oli toinen kerta kun ko. pilven alasin selvästi levisi myös solun minusta katsoen oikealle (lännen) puolelle. Vielä tässä vaiheessa ei kuulunut jyrinää, mutta eipä sitäkään tarvinnut kauan odotella...Itse asiassa tällä kertaa salamoitten ääni oli äärimmäisen agressiivinen ja kun siihen vielä lisää pilven lähes räjähdysmäisen paisumisen vain muutamia minuutteja aiemmin, oli tämä pilvi TODELLA agressiivisen ja tylyn oloinen tapaus. Voisin jopa sanoa, että juuri äänen vuoksi tuleva maasalama näytös oli yksi vaikuttavimmista mitä muistan.


 • Tästä eteenpäin tapahtumat etenivät hyvin nopeasti. Pilvi paisui kuin ilmapallo ja vyöryi hetki hetkeltä lähemmäs. Ensin alasin nousi 40 asteen korkeuteen, sitten 50, 60, 70 jne. Myös äärimmäisen uhkaavan tuntuinen murina oli nyt alkanut ja minkälainen murina!!! Yleensähän lähestyvän ukkospilven ääni pitää sisällään melko pitkäkestoista lempeää murinaa, mutta ei totisesti tällä kertaa.... Tämä beibe puhui aivan eri kieltä, lyhyttä ja ytimekkäästi. Ehkä parhain tapa kuvata tuota ääntä on sanoa, että kuullosti tältä: murahdus, murahdus, murahdus jne. Lyhyitä sekunnin parin murahduksia parin sekunnin välein. Mitä lähemmäksi pilvi vyöryi, sitä selvemmäksi kävi, että tällä kertaa salamat olivat lyhyitä ja että niitä oli paljon! Ehkä vain kymmenen minuuttia ensimmäisten murahdusten jälkeen pilvi oli jo vyörymässä päälle ja yritin vielä tässä vaiheessa saada muutamia kuvia itse hirviöstä ja sen etureunalla olleesta näyttävästä "vyörypilvestä" (shelfcloud), mutta sitten ongelmat alkoivat ....Ensin loppui filmi, sitten kamera ei suostunut kelaamaan uutta rullaa, sitten soi puhelin ja kun vyörypilven takana tullut rullapilvi rupesi lähestymään....alkoi sinisiä maasalamoita tippua alas sitä tahtia, että ihan hirvitti!!!

  Shelf cloud Shelf cloud
  rullapilvi rullapilvi Päivölän yläpuolella

  Mitä lähemmäksi yllä näkyvä rullapilvi tuli, sitä ilmeisemmäksi kävi myös se, että vaikka salamoinnilta autosta ulos uskaltaisinkin. Tulisi kuvaamisesta hyvin nopeasti mahdotonta, sillä saderintama oli jo aivan kannoilla. Hyppäsin autoon ja lähdin ajamaan Viidennumerolle päin. Näin pysyin ainakin hetken sateen etupuolella ja pystyin kuvaamaan tuon nätin rullan. On tosin sanottava, että jo "pakomatkani" ensimmäisellä pysäkillä kävi hyvin selväksi se, että vain täydellinen idiootti (siis minä) viitsii edes ajatella autosta poistumista (oli kyse sitten sekunnista tai vain sen osista) noissa olosuhteissa. Tilanne oli silmin nähden ja korvin kuulleen suoraan sanoen....vaarallinen. Ensimmäisen "rullakuvan" aikoihin rulla oli jo ohittanut minut ja vastaavasti salamoiva alue oli tullut hieman lähemmäksi kuin "arvelin", sillä vain muutaman sadan metrin päähän tipahteli sinisiä maasalamoita noin joka toinen sekunti....Ei hyvä....tahtoo pois. Yhtä hyvin joku niistä olisi voinut "hypätä" hieman eteenpäin sieltä....No, joka tapauksessa nostin kytkintä ja ajoin hieman eteenpäin. Jälkimmäisessä kuvassa rullapilvi on suoraan Päivölän kansanopiston yläpuolella.

  Viidennumerolla sitten pidettiin sadetta ja yritettiin saada edes muutama salamakuva. Salama tartuin muistaakseni 5:n kuvaan 6:sta, mutta muut olivat vielä yllä olevaakin otosta pahemmin ylivalottuneita. Seuraavaksi suunnistin mökille ja koko matkan ajan sain nauttia huikeasta maasalama näytöksestä. Muutaman kerran jopa pysähdyin katselemaan tuota taivaallista valoshowta auton ikkunasta.

  Arvosana

 • Omalta kohdaltani kesän paras myteri.

  Season 2001

 • Home


  Kommentteja ja parannus ehdotuksia otetaan vastaan....

  tom.eklund@pp2.inet.fi