16.7.2001


Toijala / Valkeakoski

Ukkosmyrskyjen yö

 • Sunnuntai iltana noin 22 aikoihin Paavo Korpela lähetti myrskybongareiden postituslistalle viestin, jossa mainitsi Suomenlahden eteläpuolella pohjoiseen matkalla olevista rajun näköisistä ukkospilvistä, ja arveli, että pilvet saattaisivat hyvinkin tuoda ukkosia seuraavaksi yöksi tai aamuksi. Itse olin ollut lähes koko päivän kotona neljän seinän sisällä ja tunsin jo vähitteln lamaantuvani raittiin ulkoilman ja maisemien katselun puutteesta, joten päätin vielä lähteä käymään mökillä. Ulos päästyä oloni parani hieman, mutta toisaalta huomasin kuinka sisällä olo turmellut kuvani ulkona vallitsevasta tilanteesta. Sillä ilma oli huomattavasti kosteampi ja lämpimämpi kuin mitä olin kuvitellut ja ajattelinkin, että tältä ilman pitäisikin tuntua ennen kunnon tykitystä...

  Kuitenkaan mökille päästyäni ei "huono-olo" hellittänyt vaan nyt uhkaavan lamaantumisen tilalle oli tullut rauhattomuus, koska mielikuvat mahdollisesti lähestyvästä ukkosmyrskystä pyörivät aivan koko ajan mielessä. Kaiken muun lisäksi alkoi tulla vielä nälkäkin ja päätin palata takaisin kotiin. Olin kotona noin klo. 00.00 ja pikaista ruuan pyöräyttämistä ajattelin vielä tsekata netistä viimeiset tiedot lähestyvästä kuuroalueesta ja niinhän siinä sitten kävi, että..... Kun viimein olin saanut padan liedelle, tuli viesti, että ensimmäinen "aalto" oli jo linjalla Helsinki - Forssa - Pori. Menin parvekkeelle, katsoin lounaaseen. Mitään ei näkynyt. Katsoin kaakkoon, välähdys ja pieni harmistuminen, tänä yönä taitaa syöminen jäädä väliin. Revin töpselit pois seinistä, laitan hellan pois päältä ja ryntään autolle!

  Otan suunnan kohti Valkeakoskea ja Vanajaveden keskellä sijaitsevaa Viidennumeron parkkista. Koko ajomatkan ajan etuoikealla (kaakossa) näkyy auringon punaiseksi värjäämä ukkospilven huippu, joka välähtelee sekä kännykkään tulee puhelu. Hyvinkäällä on kuulemma hyvä keli, eli ukkostaa reippaasti, sekä myös Olli on matkalla samaiselle Viidenumeron parkkikselle. Ajattelen (!), tässä on sitä jotain, taitaa tulla ensimmäinen kunnon yöukkonen moneen vuoteen. Saavun Viidennumerolle ja show on jo käynnissä, tänä yönä pilvet puhuvat. Seuraavien 3-4 tunnin ajan salamoiden / välähdysten väli on pisimmillään pari minuuttia, mutta suurimman osan ajasta salamoita tippuu korkeintaan muutaman kymmenen sekunnin välein. Kun yksi salamoiva alue on jo poistumassa ns. taka vasemmalle, on seuraava jo melkein kohdalla. Salamoivien solujen kavalkadi tuntuu olevan loputon ja pariin otteeseen, yhteensä ehkä 10-20 minuuttin ajan, salamointi yltyy lähes taukoamattomaksi. Kymmeniä salamoita minuutissa minuutti toisensa perään. Näytös on kirjaimellisesti loistava, upeita elo-, pilvi- ja maasalamoita tippuu tasaiseen tahtiin....ja kamera raksuttaa!

  Soluista ensimmäiset menivät enimmäkseen Hämeenlinnan ja Valkeakosken välistä kohti Hauhoa jne. Loppuyöstä pari solua tuli jo melkolailla päältä yli ja viimeisen yhteydessä näkyi myös pieni pyörre pilven alapinnalla. Jo kotiin päin ajaessani välähtää vielä yksi komea salama pilvessä auton vasemmalla puolella. Yön aikana nähtyjen salamoiden kokonaismäärä on satoja ja taas satoja. Upea yö!

  (Lähes koko yön satoi vettä ja vaikka yhtään todella kovaa kuuroa ei kohdalle sattunutkaan, niin ilmeisesti vettä tuli kuitenkin aika paljon. Sillä muutaman kilometrin päässä Viidennumerosta sijaitsevan mökkimme rannassa olleet soutuveneet olivat kuulemma seuraavana päivänä ääriään myöten täynnä vettä!)

  Arvosana

 • Yli 4 tuntia salamointia, satoja ja taas satoja elo-, pilvi-, ja maasalamoita! Upea yö!

  Season 2001

 • Home


  Kommentteja ja parannus ehdotuksia otetaan vastaan....

  tom.eklund@pp2.inet.fi