Sykerön kennel
Bordercollieiden väreistä


Kuten kaikki bordercollie ihmiset varmaan tietävät ovat kaikki värit sallittuja, kunhan valkoinen ei ole vallitseva. Tämä tarkoittaa, että koiran pääväri (eli yli 50%) ei saa olla valkoinen. Koetan tässä artikkelissa käydä läpi kaikki mahdolliset värit, mutta koska kaikki ovat sallittuja on se lähes mahdotonta, joten voimme varmaan tyytyä yleisimpiin. Koiran turkin värit syntyvät noin kymmenen eri geenisarjan (lokuksen) vaikutuksesta. Bordercollieilta löytyvät lokukset löytyvät tuolta lopusta.Nyt kuitenkin käsittelemme kansantajuisesti värejä. Jokaisen värin suhteen löytyy kantajia, mikä tarkoittaa, että koiran oma väri on itseasiassa eri kuin värit joita se periyttää. Yleisin bordercollien väri on mustavalkoinen. Kuitenkaan ei voi olla varma pentujen värityksestä yhdistäessään kaksi mustavalkoista. Jos koirilla on perimässään eli isovanhemmissa tai niiden sisaruksissa eri värejä on kaikenväriset pennut hyvin todennäköisiä. Yleisin väri joka kulkee perimässä on englantilaisessa suuntauksessa tricolour, uusiseelantilaisessa linjauksessa sinivalkoinen ja australialaisessa suuntauksessa punavalkoinen. Musta on kuitenkin dominoiva väri.Sitten jos käsitellään vähän tarkemmin yksittäisiä värejä, ja aloitetaan vaikka tricolourista eli kolmivärisestä, pääväri-ruskea-valkoinen. Aina yhdistettäessä kaksi tricolouria pentueessa ei voi syntyä kuin tricoloureita. Pääväri voi olla mikä tahansa (esim. musta, punainen, sininen, jne), mutta pennuilta löytyy aina tan-merkit. Tan-merkit ovat poskissa, silmien päällä ja jaloissa esiintyvät ruskeat värimerkit. Ruskean värisävyt voivat vaihdella kullanvärisestä aivan maitokahvin väriseen. Kahden tricolourin yhdistelmästä kaikki pennut voidaan rekisteröidä aina tricoloureina, vaikka tan-merkkejä ei näkyisikään. Musta-ruskea-valkoinen nimitystä käytetään, kun koiralta puuttuvat tan-merkit päästä, mutta jaloista löytyy. Samaa käytäntöä käytetään myös suraavien värien kohdalla sininen-ruskea-valkoinen, punainen-ruskea-valkoinen, jne. Myös merlejä (sekä blue, että red) esiintyy sekä tan-merkeillä että ilman, tällöin haluttaessa voidaan pennut rekisteröidä esim. blue merle tan-merkein.


Sitten englannin punavalkoisesta ja australian suklaan värisestä. Australian suklaanruskea ja Englannin punavalkoinen tulevat samasta väri geenistä. Yhdistettäessä kaksi punavalkoista (tai australian suklaanruskeat, tai keskenään) ei ole mahdollisuutta tulla kuin punavalkoisia pentuja. Kuitenkin punavalkoisilla voi olla sitten vielä tan-merkitkin, jolloin kyseessä on red-tricolour/chocolate tricolour. Astutettaessa mustavalkoinen tai tricolour punavalkoisella on mahdollisuus saada punavalkoisia, jos molemmat vanhemmat kantaa punavalkoista geeniä. Punavalkoisuuden ja sinivalkoisuuden aiheuttavat väri geenit voivat olla piilossa jopa 5 sukupolvea ja sitten vaan putkahtaa esiin jossain sopivassa yhdistelmässä.
Sinivalkoinen väri on resessivinen kuten punainenkin eli kummankin vanhemmista tulee kantaa sinistä geeniä. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa yhdistää kahta sinivalkoista tai sinistä tricolouria, koska sinivalkoisen värin aiheuttaa haalistava geeni mikä tarkoittaa, että samalla heikentyy myös koiran pigmentti. Mutta laitettaessa kaksi sinivalkoista tai sinistä tricolouria yhteen pennut ovat kaikki sinivalkoisia joko sinisiä tricoloureita.
Varmuutta sille, että joku koira kantaa punaista tai sinistä värigeeniä ei saada muuta kuin yhdistämällä se sen siniseen tai punaiseen. Tällöinkään ei voi 100 % varmuudella sanoa kantaako koira kyseistä värigeeniä, koska siihen vaikuttaa myös pentujen lukumäärä.
Australian punainen väri on resessiivisestä värigeenistä johtuva ominaisuus (siis väistyvästi periytyvä erillinen värigeeni) kun taas suklaanruskea eli englannin punainen väri puolestaan mustan värigeenin mutaation seuraus. Kahdesta australian punaisesta syntyy vain ja ainoastaan australian punaisia. (väriskaala välillä hunaja-oranssi).
Merleistä sitten. Merle-väritys johtuu letaaligeenistä eli ns ”kuoleman geenistä”, mikä tarkoittaa sitä, että merlelle koiralle itselleen ei väristä ole mitään haittaa, mutta ongelma syntyy kun yhdistetään kaksi merleä eli kaksoismerlen (=merlepentu, joka on saanut molemmilta vanhemmiltaan merletekijän) väritys on yleensä joko vallitseva valkoinen tai jopa kokovalkoinen. Nämä pennut saattavat olla kuurosokeita tai muuten kehityshäiriöisiä. Merleillä toisen vanhemmista kuitenkin tulee olla merle, muussa tapauksessa ei kysymys ole merlestä pennusta. Erona väreissä on se, että blue merle väriset koirat eivät tarvitse taustakseen sinistä väriä kantavaa koiraa, vaan väri tulee samoista kantavanhemmista, kuin muillakin collie-sukuisilla koirilla. Näin ollen blue merle on yksi vanhemmista väreistä. Kuten sanottu toisen vanhemmista tulee olla blue merle ja turvallisin kumppani merleille on tricolour (kuitenkin pääväriltään mikä tahansa.)Koiran terveyden kannalta ei ole merkitystä astutetaanko merle koira mustalla, sinisellä, tricolorilla vai punaisella. Se voidaan astuttaa millä tahansa ei-merlellä ilman mitään terveydellisiä lisäriskejä. Pigmentti tai muut esteettiset asiat on asia erikseen.
Red merle puolestaan on yksi vaikeimpia värejä jalostaa. Vanhempien vaatimuksena on, että kummatkin kantavat punaisen värin geeniä ja että toinen vanhemmista on merle.
Näiden värien lisäksi bordercollieita on rekisteröity esim. soopelivalkoisena, mikä tarkoittaa että koiralla on musta kirsu, lila-valkoisena, soopeli merlenä ja monen muuna värinä, koska kun rotumääritelmä sanoo vain, että kaikki värit sallittuja, valkoisenen ei saa olla vallitseva. Tämä itseasiassa tarkoittaa sitä että mikäli koiralta on yli 50 % muuta väriä se on sallittu. Rotumääritelmä määrittelee kirsun värin seuraavasti: väriltään musta, ruskeilla ja suklaanruskeilla koirilla hyväksytään myös ruskea kirsu. Sinisillä koirilla kirsu on siniharmaa. Sieraimet ovat hyvin kehittyneet.
Puolivalkoinen naama ei ole rangaistava väri, mikäli koirassa ei sitten muuten ole paljon valkoista. Samaten koiralla voi olla jopa kokonaan valkoinen naama, kunhan muuten valkoista ei ole paljoakaan. Ja näistä värityksistä tuomarin ei tulisi rankaista näyttelyssä. Kuitenkin tämän hetken tuomareilla hyvin pitkälti tuntuu olevan se käsitys, että bordercollieilla tulee olla tietyt valkoiset merkit tietyissä kohdissa. Tämä ei pidä paikkansa, esim bordercollielta ei vaadita valkoista hännänpäätä rotumääritelmän mukaan. Mutta se mikä vaaditaan on, että kaikilla muilla väreillä kuin merleillä tulee olla ruskeat silmät.
Mutta huomattavaa kuitenkin on se, ettei bordercollielta saisi vaatia tummanruskeita silmiä, koska rotumääritelmä luettelee ne ruskeiksi, jolloin ne voivat olla sinapin keltaisesta melkein mustaan.
On kuitenkin huomioitava, että liiallinen eri värien yhdistäminen voi jossain vaiheessa kostautua. Joten kohtuus aina kaikessa,koska koirassa pääasia ei ole väri eikä ulkonäkö vaan terveys ja luonne. Kauneus on aina katsojan silmissä, mutta virheellinen väri on koiralla, jonka värityksestä yli 50% on valkoista. Tämän palstan teossa kiittäisin Joanne Ratcliffeä, Patricia Wilkinsonia, Gill Greeniä ja monia muita englantilaisia kasvattaja suuresta avusta selvittäessäni värien periytyvyyttä.


Jaana Suominen
Esimerkkejä väreistä
Red tricolour-Cocoa Countess
Blue merle-Sykerön Exquisite Elf
Red merle-Sykerön Clear CarbunkleVärilokukset
BB Puhdas musta ei kanna muita värejä
bb Englannin punainen (kaikki sävyt)
Bb Musta kantaa punaista
dd Sininen
Bd Musta kantaa sinistä
bd Punainen kantaa sinistä
bbdd Haalistunut Englannin punainen (lila/fawn)
at Tricolour
bbat Englannin punainen tricolour
ddat Sininen tricolour
ay Soopeli
aybb Soopeli ruskealla pigmentillä, ei mustia karvoja
ayat Soopeli mustilla karvoilla
ayatbb Soopeli ruskealla pigmentillä ja mustilla karvoilla
ayatdd Soopeli sinisellä pigmentillä ja sinisillä karvoilla
ayatbbdd Soopeli lilalla/fawnilla pigmentillä ja lila/fawn värisillä karvoilla
MM dominoiva merle (merle x merle)
Mm normaali merle
Mmbb ruskea/red merle
Mmdd slate merle (sininen merle)
Mmbbdd lila merle
ee Australian Punainen
BEe Musta kantaa Australian punaista
be Englannin punainen kantaa Australian punaista
de Sininen kantaa Australian punaista
bbee Australian punainen ruskealla pigmentillä