Rhodiola Rosea


Tervetuloa T:mi Rhodiola Rosean kotisivuille.
Kerromme sivuillamme ruusunjuuresta. Missä kasvatamme tätä ihme kasvia ja kuinka käsittelemme sitä. Kerromme myös ruusunjuuren ominaisuuksista ja hyödyistä. Jos sinulla on kysyttävää, lähetä meille sähköpostia.T:mi Rhodiola Rosean ruusunjuuriviljelmä sijaitsee Kemissä, Kittilänjärven kylässä.

Marjasen perhe kulottamassa aikaisin keväällä.

Viljelykäytössä olevat kiviset pellot ovat luonnontilassa , keväistä kulotusta lukuun ottamatta. Peltoja ei ole koskaan lannoitettu kemiallisesti eikä torjunta-aineita ole käytetty. Peltomaa on pienen joen rannassa, josta nousee sulan maan aikaan vankka yöusva. Ruusunjuuren luonteeseen kuuluu rakkaus vahvaan utuveteen. Kesällä ruusunjuuri kylpee ympärivuorokautisessa valossa ja talvella sitä runtelee arktinen pakkanen ja paksu lumipeite. Nimenomaan nämä pohjoisen olosuhteet kehittävät arktiseen ruusunjuureen sen uskomattoman voimakkaan parannustehon.

Ruusunjuuri kukinnossaan

Olemme itse sekä ystävämme käyttäneet omaa ruusunjuurta vuosia. Näin ollen meillä on ensikäden tietoa tämän hienon kasvin vaikutuksista. Olemme verranneet ystäviltämme sekä Sini Marjasen asiakkailtaan saamaa palautetta lukuisiin kansainvälisiin tutkimuksiin ruusunjuuren vaikutuksista ja voimme vilpittömästi suositella uutettua ruusunjuurta adaptogeeninä niin psyykkisiin kuin fyysisiin vaivoihin.
Sadonkorjuu tapahtuu lihasten ja lapion avulla. Jokainen juuri saa yksilöllisen kohtelun. Juuri auotaan sormin; se huuhdotaan hyisen kylmässä joessa pala palalta. Jokainen laho osa heitetään pois. Näin valmis tuote on parasta mahdollista laatua. Juuri hakataan veitsellä pieniksi paloiksi. Vielä hakkausvaiheessa tuotteen korkea laatu tarkistetaan. Ainoastaan kuivausvaiheessa käytämme apuna tuulivoimasähköä. Kuivatuksen tuottama lämpö käytetään kotimme lämmitykseen. Sadonkorjuu ja kuivatushan tapahtuu aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä, jolloin on lämmityskausi.

Sadonkorjuun aika Ruusunjuurta kaivamassa Juuren tarkastus Juttutuokio Ja vielä kerran laatutarkastus Juuri huuhdotaan pala palalta kylmässä jokivedessä. Vanhat lahonneet osat poistetaan Juuri paloitellaan pienen pieniksi paloiksi Kuivatukseen käytämme tuulivoimasähköä Kuivatuksen tuottama lämpö käytetään kotimme lämmitykseen. Kuivattua ruusunjuurta


Kotitilamme on pieni ja ruusunjuuriviljelmä on harrastuksemme. Tästä johtuen tuottamamme ruusunjuuren määrä on rajallinen. Etsimme ruusunjuuren kasvattajia Lapin läänin alueelta, jotta tulevien vuosien kysyntä ja tarjonta kohtaisivat toisensa. Jos tiedät tuottajia, otamme yhteydenottosi kiitollisena vastaan.Käyttöohje: Pussin sisältö (10g) uutetaan 2 dl:aan alkoholia (min. 40%). Juuria uutetaan kirkkaassa hyvin suljetussa lasiastiassa 5 viikkoa. Astiaa ravistetaan muutaman kerran päivittäin.

Annostus: Suositeltava määrä on 1 tl veteen sekoitettuna X 1 - 3 päivässä, mutta vaivasta riippuen voi annostusta joko lisätä tai vähentää.

Sivuvaikutukset: Ruusunjuurella ei ole todettu olevan haitallisia sivuvaikutuksia. Voimakkaissa epätasapainotiloissa käytön alkuvaiheessa voi tuntua hienoista epämukavuutta kehon ja mielen lähtiessä hakemaan tasapainoa.


Ruusunjuuren juuristo

Ruusunjuuri (Rhodiola rosea/Rhodia radix/ Rodia riza/Sedum rosea)

Ruusunjuuri on ainoa eurooppalainen adaptogeeni. Adaptogeeneihin luetaan kasvit, joilla on kokonaisvaltainen tasapainottava vaikutus ihmisen elimistöön. Tunnetuin adaptogeenisistä vaikutuksistaan lienee gingseng. Joskin adaptogeenejä tutkineet tiedemiehet on vahvasti sitä mieltä, että parhaimmin vaikuttavat adaptogeenit ovat Rhodiola Rosea, Shisandra Chinensis ja Acanthopanax.

Ruusunjuurta on käytetty lääkekasvina jo muinaisista ajoista lähtien. Se on ihanteellinen lääkekasvi, koska sillä ei tutkimusten mukaan ole mitään sivuvaikutuksia niin lyhyt- kuin pitkäaikaisessakaan käytössä. Ruusunjuurta on tutkittu paljon eri puolilla maailmaa ja mitään haittavaikutuksia ei ole löydetty. Sen käyttötarkoitus on moninainen; väsymykseen, stressiin, sairaalloiseen masennukseen, heikkouteen, krapulaan, päänsärkyyn, hiusten kasvun lisäämiseen, muistin parantamiseen, vastustuskyvyn lisäämiseen, kasvainten poistoon, syöpälääkkeenä… Venäjän hovi käytti ruusunjuurta lemmennostattajana. Inuiitit käyttävät ruusunjuuren lehtiä ravintona.

Ruusunjuuri kuuluu ns. viikinkirohtoihin; viikingit ottivat ruusunjuurta mukaan pitkille merimatkoilleen. He löysivät 800-luvulla kokonaisen Maan (Islanti), jossa kaikkialla kasvoi ruusunjuurta. Noista ajoista asti he ovat käyttäneet tätä ihmeellistä kasvia. Viikingit pitivät ruusunjuurta lähes maagisena voimakasvina ja heidän keskuudessaan eli sanonta: "Den man som hade tillgång till rosenrot skulle leva och ha styrka och kraft i tvåhundra år". Nykyajan viikingit eli kosmonautit ottavat tätä voimakkaasti tasapainottavaa kasvia mukaansa avaruuteen, pitääkseen kehon ja mielen tasapainossa.Kiinassa ja Tiibetissä ruusunjuurta on käytetty todistettavasti jo 2697 e.Kr.. Tuolloin ruusunjuuri on mainittu Keltaisessa Keisarin Kirjassa. Tämä kasvi löytyy tiibetiläisten munkkien lääkekasvitauluista hyvin keskeiseltä paikalta. Sehän kasvaa luonnonvaraisena mm. Himalajalla, Alpeilla ja arktisilla alueilla. Ruusunjuuri tarvitsee kovan pakkasen, ankarat olot ja paljon kesäyön valoa tuottaakseen vaikuttavia aineita mm. salidrosidia, rosaviniä, rosarinia, rosinia, cinnemyliä ja rhosidriniä.

Ruusunjuuren virkistävää voimaa kuvaa sen tapa aloittaa kasvu keväällä. Siellä missä ensimmäinen sulamisvesi alkaa virrata, se avaa kasvukautensa. Se nousee hetkessä maasta ja alkaa työntää keltaisia kukkiaan jo kauan ennen muita kasveja. Luonnonvaraisena Ruusunjuuri kasvaa kallionleikkausseinämillä, putousten utuvesialueilla ja niukkojen purojen varsilla - paikoissa joissa ei uskoisi minkään kasvin menestyvän.T:mi Rhodiola Rosea
Kittilänjärventie 71
94700 Kemi
FINLAND
puh/tel: +358 (0)16-231151
myynti@rhodiolarosea.fi