james.gif ( 3021 bytes) suomi
english
svenska

 

Minitestet kan erbjuda överraskande information?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Tisdag 12.3.2002 , klo 16:01

Testet avslöjar starka sidor, och tankestilar?

    Ett minitest kan erbjuda en överraskande mycket information om ens starka sidor, och om ens typiska stil att agera i olika situationer. Det här märkte jag för en god tid sedan då jag lät mig testas på en av Sefes (Ekonomförbundet) tjänster i samband med karriärlotsning. Testet är delat upp på två personlighetsmätare: Belbins grupprollsmätare och Sternbergs tankestilsenkät.

Jag fick frågeformuläret bekvämt på posten. Ifyllningen gick både snabbt och lätt. Fastän resultatet inte i sig förvånade så gav nog ändå mixen av grupproller en hel del att fundera på. Yrkesvalet kunde man inte mera betvivla. Den sakliga och pragmatiska implementorn dominerade med en hårsmån. Den diplomatiska underlättaren i mänskliga relationer passar utmärkt i konsultativ försäljning och den mjukar samtidigt upp implementorn med mera mänsklighet. Den målinriktade och fräsiga shapern ger ett frågansvärt tryck åt rollkombinationen. Här har vi väl en rolluppoffring som både fräter och skaver ens själ? Skulle jag passa till slavdrivare? Sällan!

Den resultatorienterade och organisationsbenägna koordinatorn påverkar i bakgrunden och sparras förnämligt av den mångsidiga och analytiska evaluatorn. Den rollstarka verkställaren (implementor-diplomat) favoriserar den sparrande influeraren istället för den sturska kommenderaren. Ja - och så kan ju dessutom en evaluator sällan förfalla till att bli en sorglös riskerare? Kreativitet och idéer ekar från både planterns och resursforskarens rollfigurer - men kanske ändå inte så radikalt som Uppfinnar-Jockes eller publiktjusarens.

Både det autonoma och kritiska genomsyrar tankestilen. Den autonoma och kritiska tankestilen har troligen drivit mången med exekutiv tankestil preparerad chef närapå till vansinnets rand? Men - tyvärr så har jag ingen dragning till varken jurist, eller ens militär.

Leena Simonsen på Sefe tyckte att resultatet var klart. Det finns både kraft och balans i det. Poängen pekar direkt på de starka sidorna och det är därför bara logiskt att motvikten till en rollstyrka framstår fram som en rollsvaghet. Simonsen poängterar också att man ska focusera sig på sina starka sidor. Det är inte lönt att fästa så mycket uppmärksamhet på sina svagheter om man inte av en händelse just skulle behöva dem. Förstärkandet av rollstyrkan är viktigt isynnerhet då den testade inte alls är medveten om sina starka sidor. Man är bäst i det man har anlag för. Koncentrationen på svagheter fräter dessutom på ens starka sidorna - på styrke-egenskaperna. Då är människan inte alls så bra som man kunde vara. Om man tvingar sig att syssla med sådant som man inte alls är lämpad för så gör man en rolluppoffring. I min rollkombination vore tyvärr nog slavdrivaren och eremiten monumentala rolluppoffringar.

Något senare fick jag en utmärkt möjlighet att bilda mig en egen åsikt om fenomenet testdjungel i en finsk veckotidning, Talouselämä. Jag tog dessutom ett andra test en omfattande dagslång procedur. Testet kulminerade på eftermiddagen i en mycket typisk rekryteringsintervju. Jag fick också bekanta mig med alla de kommenterade detaljerna i testresultatet. Testresultatet var alldeles likartat till Sefes minitest men eftersom det var så ostrukturerat så var resultatet inte alls överskådligt. Minitestet gav mig tvärtom en rätt så överaskande god bild av mina motiv - och mina fallenheter.
Den milde diplomaten framträder tydligt i mitt nuvarande frivilligarbete [ 8.3.2002 ]

Copyright © Cloverapilaset 1999