rusko.gif (723 bytes) apostolisesti: afterit
viikon motto: mitä se on
valitut palat: lehtileikkeet

 

Täytetään tyhjiö toiminnalla -- Kilpaa ajan kanssa
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

ruviiva.gif (1068 bytes)
Cloverapilaset

Sunnuntai 20.9.1998 , klo 12.49

pian koko kansakunta on jakautunut niihin, joilla on aina kiire, ja niihin, joilla kiirettä ei ole. Kilpailun voittajista tulee kiireisiä, mutta hävinneillä ei muuta olekaan kuin aikaa. Ajasta on tullut ihmiselle pakkomielle. Aikakäsitys on kääntynyt häntä vastaan, käsitys ajasta jauhaa ajan ja ihmisen riekaleiksi. Jotain on vialla, kun hitaus rinnastetaan vammaisuuteen. Peter Heintel väittää, osuvasti, että koko ajanpuute on keksittyä. simon.gif (13416 bytes)

auton on kiihdyttävä nollasta sataan alle kymmenessä sekunnissa, jotta se ehtisi ajoissa seisomaan toisen auton perään työmatkaruuhkaan. On tehtävä uudistuksia, kiireisesti, mutta ne jäävät tekemättä, koska uudistajat ovat liian kiireisiä. Tietotekniikan piti säästää lisää aikaa. Uuden, entistä nopeamman koneen piti säästää sitä vielä lisää. Koska kukaan ei huomannut sanoa, mihin tuota säästynyttä aikaa pitäisi käyttää, se kuluukin - uuden tietotekniikan käyttämiseen. Uusi tekniikka on opittava nopeasti, jotta se ei vanhene ennen kuin se on jo vanhentunut. Syntyy tyhjiö, joka täytetään toiminnalla.
nyt aikaa on säästynyt niin paljon, etteivät ihmiset enää ehdi täyttää sitä. Kiire on tullut entistä kovemmaksi, joten on pakko ostaa entistä nopeampi kone. Ihminen ahdistuu, koska hän odottaa suorittavansa enemmän kuin mihin hänen luolamiehen asteelle jääneet biologiset rytminsä voivat sopeutua. Hänen aivonsa hallitsevat koneita, mutta ne eivät suostu alistumaan taloudellis-tekniseen vauhtiin.
ahdistusta lisäävät tiedotusvälineet, jotka nyt syytävät yhden, kolmen ja viiden minuutin uutisia, usein keskenään ristiriitaisia. Ne informoivat ja samalla hämmentävät, koska ihmiset eivät tiedä, mitä uutispätkistä pitäisi ajatella, ja mihin kokonaisuuteen ne sijoittuvat. Eikä kokonaisuus ainakaan hahmotu julkkisten yksityiselämän selostamisesta, katastrofeista tai rikoksista.
sen takia myös tiedotusvälineiden pitäisi vähentää toimintansa katkonaisuutta ja kiihkeyttä. Niiden pitäisi ymmärtää, että ne ovat sivistyslaitos, yhteiskunnan vapaa ja riippumaton voima, ja muuttaa omaa aikakäsitystään. Jotain on vialla kun hitaus rinnastetaan vammaisuuteen. Sen sijaan, että aika kuluisi, ihminen itse kuluu.

Tietoyhteiskunta: - Missä on ihminen? Paulus -- hämmästyttää - kummastuttaa
Copyright © Cloverapilaset 1999
 
HYPER! KLIK!