rusko.gif (723 bytes) apostolisesti: afterit
viikon motto: mitä se on
valitut palat: lehtileikkeet

 

Taloudet keskittyvät -- kestämmekö globaalistua?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

ruviiva.gif (1068 bytes)
Cloverapilaset

Sunnuntai 20.12.1998 , klo 15.43

globaalistuminen avaa suuryrityksille arvaamattomia mahdollisuuksia tuloksentekoon. Useimpien maiden kansanedustuslaitokset ja hallitukset luovuttavat investointien houkuttelemiseksi valtansa yrityksille, jotka sitten kilpailuttavat kansantalouksia.
phil.gif (10284 bytes)

olisi hienoa, jos yritysten välinen kamppailu maailman herruudesta päättyisi samalla tapaa kuin yhteiskunta- järjestelmien välinen kamppailu. Voittajiksi selviytyisivät demokraattiset yritykset, jotka sietävät erimielisyyttä ja antavat eri vaihtoehtojen kilpailla keskenään.
ilman länsimaista demokratiaa ja vapaata kilpailua ei olisi tehokkaita länsimaisia yrityksiä. Totalitaariset yhteiskunnat eivät ole pystyneet tuottamaan yhtä tehokkaita yrityksiä. Totalitarismi on kuitenkin nyt voimissaan yritysten sisällä. Vahvimmat ylikansalliset yritykset jyräävät yhden ja saman toimintatavan kaikkiin maihin.
globaalistuminen koskettaa myös jokaista kadunmiestä. Suomalainen yrittäjä maksaa korvausta siitä, että saa myydä suomalaisesta raaka-aineesta tehtyjä perunoita ja jauhelihapihvejä suomalaisille asiakkaille - suomalaisessa kadunkulmassa. Jokaisen tietokonekäyttäjän on puolestaan pakko nöyrtyä kömpelöiden ohjelmien mielivaltaisuuksille, jos haluaa kommunikoida toisten kanssa.
huoli globaalistumisesta yhdistää yritysjohtajia ja aktivisteja. Kummatkin kannattavat paikallista vallankäyttöä taloudessa.
suomen eläkejärjestelmä halutaan uudistaa sen uskon varassa, että pörssiosakkeet ovat pitkällä aikavälillä tuottoisin sijoituskohde. Mikään ei kuitenkaan takaa, että pörssin menestys menneisyydessä auttaisi pörssisijoittajia tulevaisuudessa.
suomalaiset yritysjohtajat ilmaisevat säännöllisin väliajoin huolensa ulkomaisen omistuksen lisääntymisestä - joka on yksi seuraus globaalistumisesta. Viime aikojen huolestumisen yksi tarkoitus on muuttaa suomalaista eläkejärjestelmää niin, että eläkerahoja voisi sijoittaa pörssiin paljon nykyistä enemmän.

hehkutusta -- Koulutuksen kasinotalous Reaalinen kilpailukyky - hintakilpailukyky?
Copyright © Cloverapilaset 1999
 
HYPER! KLIK!