sini.gif (723 bytes) apostolisesti: afterit
viikon motto: mitä se on
valitut palat: lehtileikkeet

 

Hämmästyttää -- kummastuttaa -- pientä Uolevia
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

siviiva.gif (1068 bytes)
Cloverapilaset

Sunnuntai 25.10.1998 , klo 7.49

kaikilla on joskus ollut lapsenusko siihen, että jossain asuu parempi tieto, joka tarvittaessa myös suurissa asioissa voi ohjata toimintaa omassa yhteiskunnassamme. Täytyyhän jonkun kantaa vaikeistakin asioista vastuun - ja täytyyhän asioihin voida tarvittaessa vaikuttaa? Usko vain tahtoo horjua, kun tullaan asioihin, joissa liikutaan yli kaikkien rajojen - maiden, ikä- ja yhteiskuntaluokkien, yli kaiken perinteisen työjaon. Foorumit loppuvat, päättäjiä ei löydy, ovatko asiat kerta kaikkiaan liian suuria? Pää pannaan pensaaseen, asioista on parempi olla puhumatta niiden oikeilla nimillä. paul.gif (12421 bytes)

yhtään luotettavan tuntuista ennustetta ei ole näkynyt siitä, kuinka suuren kasvun tulisi olla, jotta työllisyys ratkaisevasti paranisi. Ennustaminen on vaikeaa jo siksikin, että tekninen kehitys tekee mahdolliseksi yhä suuremmat tuotantoluvut yhä harvemmin ihmiskäsin. Työllisyyden kannalta ollaan kierteessä, jonka toista päätä ei ole nykysännöillä edes näkyvissä. Työmarkkinafraseologiaan kuuluu, että tuottavuuden näin kasvaessa, näille yhä harvemmille yhä enemmän tuottaville on maksettava yhä parempaa liksaa.
euroopassa on jo lähdetty kaduille kovaan ääneen kysymään, minne oikein olemme matkalla. Ellei asioita pystytä ohjaamaan, ne alkavat ohjautua ja hakevat sitten omat ratkaisunsa. Kaikkien etu olisi, että asioita pystyttäisiin ohjaamaan.
työttömyysongelmia ei enää pystytä ratkomaan nykyisillä keinoilla. Tarvitaan kokonaan uutta lähestymistä. Työtä on ehkä opittava jättämään ihmiskäsille, työtä on ehkä jaettava kokonaan uudelleen. Eksyssissä oloa korostaa se, että kaiken aikaa näemme ympärillämme uskomattoman määrän tekemätöntä työtä. Työ on tullut niin kalliiksi, että sitä ei kannata tehdä. Kaikkein kalleimmaksi tulee se, että yhteiskunta maksaa suunnattomat korvaukset vastikkeetta! Tässä ongelmassa piilee myös ratkaisu? Tämä yhtälö ei voi olla ylivoimainen selätettäväksi? Mutta missä tällaisia asioita ratkotaan maailmassa, jossa itsekkyys vaan lisääntyy ja kaikki valvovat vain omia etujaan? Liikkeellelähtö voi vain tapahtua tosiasiat tunnustamalla ja ryhtymällä sen jälkeen arvokeskusteluun. Tämä voi onnistua vain, jos on valmiutta laskeutua barrikaadeilta avoimeen keskusteluun. Se ei toistaiseksi ole onnistunut, mutta joskushan sen on onnistuttava. Reviirivastuut ja -paineet ovat niin kovat, että harva pystyy niistä yhteiseksi eduksi irroittautumaan.
suunnitelmatalous kuopattiin ja sen se ansaitsikin. Keskusjohteisen talouden virheitä korjataan vielä kauan. Markkinatalous oli talousjärjestelmien sodassa kiistaton voittaja mutta nyt se on selvästi tienhaarassa. Vaikka markkinatalous otti pinnat kotiin ihmistä lähempänä järjestelmänä, se on nyt etääntymässä ihmisestä. Markkinatalous toimii vain markkinoiden ehdoilla. Vain se markkinatalous voi kestää, joka on olemassa ihmisiä varten.

Simon toiminnassa -- Kilpaa ajan kanssa hehkutusta -- Koulutuksen kasinotalous
Copyright © Cloverapilaset 1999
 
HYPER! KLIK!