vesi.gif (723 bytes) apostolisesti: afterit
viikon motto: mitä se on
valitut palat: lehtileikkeet

 

Uusiutumisherkkyys - suurin kaaoksen rajamailla
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

veviiva.gif (1068 bytes)
Cloverapilaset

Perjantai 30.4.1999 , klo 14.38

muutoksen aika ei olekaan mikään ohimenevä vaihe vuosituhannen vaihteessa, vaan muutos on klishen mukaisesti ainoa pysyvä olotila. Lineaariseen muutokseen olemme tottuneet, mutta emme vielä turbulenttiin. Hyvästi tasapaino, tervetuloa kaaos. tom.gif (11437 bytes)

kaaosteoria avaa aivan uudenlaisen näkökulman muutosprosessin tarkasteluun. Nopeassa liikkeessä toiminta vaatii delegointia, paljon vuorovaikutusta, vapauksia ja itseohjautuvaa toimintaa. Tämä vaatii laajempaa luottamusta organisaation kykyyn ratkoa ongelmia ja on vaikea pala. Tässä piileekin monen muutoksentekijän pahin kompastuksen paikka.
perustelu sille, että muutoksen liiketoiminnassa on oltava jatkuvaa tulee yksinkertaisesta ajatuksesta, että kilpailijat kurovat alueelliset edut nopeasti kiinni globaalistumisen myötä. On jatkuvasti löydettävä uusia ratkaisuja kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
monimutkaisetkaan järjestelmät eivät onneksi ole niin pahoja kuin miltä ne kuulostavat. Ne koostuvat pohjimmiltaan yksinkertaisista elementeistä. Vuorovaikutustilanteissa ihmiset omaksuvat esimerkiksi tietyn roolin, yksi hoitaa tämän, toinen tuon ja se auttaa fokusoimaan.
ellei organisaatiossa ole tarpeeksi muutosta, sitä pitää ajaa sinne vaikka väkisin. Vasta silloin ollaan sopivasti varpaillaan - ja herkkyys säilyy? Teorian mukaan uusiutumisherkkyys on suurin silloin, kun ollaan kaaoksen rajamailla. Juuri tämä tila mahdollistaa - arpoo innovatiiviset hypyt. Stressiin asti organisaatiota ei kuitenkaa saa päästää. Jos päällä on vahva stressitila, organisaatio voi lamautua pienistäkin häiriöistä - tai ympäristön muutoksista - ja joutua totaaliseen kaaokseen. Epävarmuuden sietäminen on avainasia matkalla kohti parempaa muutosvalmiutta - ja kilpailukykyä? Eikun menoksi!

Ioannes: Käsikirja - ilon ja voiman alkeet Matthaeus: Tiimien ongelmista vaietaan liikaa
Copyright © Cloverapilaset 1999
 
HYPER! KLIK!