marja.gif (723 bytes) apostolisesti: afterit
viikon motto: mitä se on
valitut palat: lehtileikkeet

 

Reaalinen kilpailukyky ilman hintakilpailukykyä?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

maviiva.gif (1068 bytes)
Cloverapilaset

Perjantai 29.1.1999 , klo 9.42

kilpailukyky on mantra, jota Suomessa ja vähän muuallakin on hoettu niin kauan kuin viisikymppinen muistaa. Yksittäisen yrityksen tasolla käsite on kohtuullisen helppo mieltää. Yritys on kilpailukykyinen, jos se saa myytyä tuotteensa hinnalla, joka kattaa kustannukset - ja vähän päällekin. Ja ainakin pitkän päälle yritykset, joille jää viivan alle paljon tavaraa, todennäköisesti säilyvät yritysten keskinäisessä elonjäämistaistelussa, kun taas kilpailukyvyttämät katoavat. peter.gif (13442 bytes)

hyvinvoinnin lisäämiseksi tarvitaan sekä reaalista että hintakilpailukykyä. Hintakilpailukyky ilman reaalista kilpailukykyä tekee Suomesta vain - suhteellisesti - matalapalkkamaan. Reaalinen kilpailukyky ilman hintakilpailukykyä jättää suomalaiset huippuja ja heidän palvelusväkeään lukuun ottamatta työttömiksi. Suomen täytyisi olla houkutteleva sijaintipaikka tuotannolle, josta kohtuullinen osa olisi hyviä palkkoja maksamaan kykenevä korkean arvonlisäyksen toimintaa.
hintakilpailukyky on nyt tavanomaisilla mittareilla hyvä. Ja osaamistakin on. Mutta kuitenkin Suomesta tehdään suoria sijoituksia enemmän ulkomaille kuin ulkomailta Suomeen.
ja pienyritysten kasvu on - monista positiivisista esimerkeistä huolimatta - perin harvinaista. Näin siitä huolimatta, että otollista laskeutumispaikkaa etsivää pääomaa on maailma täynnä. Ja lisäksi työikäistä väkeäkin on Suomessa - vieläpä sadoin tuhansin - poissa sorvin äärestä.
jokin mättää? Ehkä osaaminen ja yrittäjyys ovat liian kapealla pohjalla? Ehkä vero- ja tulonsiirtojärjestelmissä ja työmarkkinoiden toimintamekanismeissa on vielä jotain parannettavaa - työreformilla tai kolmikannalla - tai ehkä molemmilla? Onko Suomessa toimivilla yrityksillä keskimäärin kykyä pärjätä tässä kilpailussa? Pitäisikö meidän lopettaa puhuminen Suomen kilpailukyvystä - kilpailukykyisestä toimintapaikasta?

Talouksista - Kestämmekö globaalistua? Johtamisen vanhat eväät eivät enää riitä?
Copyright © Cloverapilaset 1999
 
HYPER! KLIK!