kelta.gif (723 bytes) apostolisesti: afterit
viikon motto: mitä se on
valitut palat: lehtileikkeet

 

Verkottuminen -- vanhimpia yhteistyön muotoja?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

keviiva.gif (1068 bytes)
Cloverapilaset

Perjantai 27.8.1999 , klo 18.21

vuosisatamme lopulla muodostuu uusi maailma. Uuden maailman kehittymiseen on vaikuttanut kolme tekijää: kapitalismin ja statismin kriisi, informaatioteknologian vallankumous sekä kulttuuristen ja sosiaalisten liikkeiden kukoistus. Näiden prosessien yhteisvaikutus on synnyttänyt uuden sosiaalisen järjestyksen - verkostoyhteiskunnan. jacob.gif (11270 bytes)

verkottuminen on ratkaisevan tärkeää - se mahdollistaa joustavuuden. Joustavuutta taas tarvitaan, koska tässä uudessa globaalissa taloudessa mitään ei voi kontrolloida. On vain reagoitava - ja reagointi vaatii joustavuutta ja sopeutuvuutta.
verkottuminen on vanhimpia yhteistyön muotoja. Mutta koskaan aiemmin verkostot eivät ole määrittäneet koko yhteiskuntaa ja maailmaa kuten nyt. Pääomat kulkevat pörssien kautta pitkin maailmanlaajuista verkkoa, Eurooppaa hallitsee hallitusten verkosto - ja yritykset toimivat osana pienten ja suurten kumppaneiden verkostoa. Rikolliset ovat järjestäytyneet uudeksi globaaliseksi - kansainväliseksi verkostoksi.
joustavuus on aina ollut verkostojen etu. Suuri ongelma taas on ollut saada verkosto toimimaan koordinoidusti. Vasta tietotekniikka ja telekommunikaatio tarjosivat ratkaisun. Tietotekniikka ei ainoastaan tee mahdolliseksi välimatkojen ylittämistä, myös monimutkaisuus tulee hallittavaksi sen avulla. Verkostot ovat paitsi tärkeitä - myös tehokkaita.
pienten ja keskisuurten yritysten sanotaan olevan aikamme trendi? Se ei ole totta. Joka mittarilla mitattuna suuntaus on kohti pääoman ja vallan keskittymistä. Mutta samaan aikaan pk-yritykset toimivat yhdessä verkostona - joka palvelee suuryrityksiä. Fuusioissa syntyneet jättiyhtiöt eivät toimi kuin perinteiset suuryritykset, vaan nekin seuraavat verkottumisen logikkaa - ja erikoistuvat entisestään. Erikoistuneet yksiköt puolestaan käyttävät lukuisten pienten yritysten verkostoa - alihankkijoinaan.
Tietoyhteiskunta: verkotu - tai syrjäydy?

Vilttiketju: Väistyykö viisaus tiedon tieltä?
Copyright © Cloverapilaset 1999
 
HYPER! KLIK!