james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Tietoyhteiskunta - syö seuraavaksi toimistotyön?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 25.8.1999 , klo 18.57

Tekniikka lopettaa 40K toimistotyöpaikkaa?

    Tietoyhteiskunta lopettaa Suomessa 30.-40.000 toimistotyöpaikkaa viidessä vuodessa. Valtaosa muutoksista tulee tietysti yrityksille ja julkishallinnolle yllätyksenä. Uudet työpaikat syntyvät vasta viiveellä.

Yritykset ovat varautuneet heikosti tilanteeseen, jossa päätös tietotekniikan investoinnista voikin johtaa yt-neuvotteluihin työntekijöiden irtisanomisista - tai viattomalta asiakaspalvelun parantamiselta kuulostava sähköinen asiointi kadottaa työt parissa kuukaudessa kymmeniltä paperinkääntäjältä. Suuren muutoksen kohteena ovat toimialoista pankit, vakuutustoiminta, matkatoimistot, viihdemedia, julkisen hallinnon toimistotyö - ja myös - teollisuuden toimistotyö. Kaikki sellaiset alueet, joissa pystytään siirtämään työtä palvelimille ja verkoille.

Työ on voimakkaan muutoksen alla. Muutos ei koske vain tyypillistä konttorityötä, vaan se ulottuu myös asiakaspalvelun tiskin yli. Asiointi julkiseen hallintoon, matkatoimistoihin, pankkeihin ja vakuutuskonttoreihin muuttuu ratkaisevasti ja osa tästä työstä siirtyy itsepalvelu-tietoverkkoihin. Pohjola on malliesimerkki tilanteen kärjistymisestä - yhtiö otti vakuutusten tuotannossa käyttöön Client-Server -systeemikokonaisuuden, joka karsii pois turhia työvaiheita. Se taas merkitsee työvoiman vähennystarvetta.

Yritykset, valtio ja kunnat eivät pysty välttämään työn muuttumisen aiheuttamaa ristiriitaa. Muutosta ei pystytä edes kunnolla ennakoimaan, koska se tapahtuu nopeammin kuin kuvitellaan. Muutos merkitsee lisää irtisanomisia, mikä kärjistää myös yhteiskunnan ilmapiiriä. Ristiriita näkyy ja tuntuu jo nyt selvästi. SAK tuomitsee irtisanomiset, kun sijoittajaintressi on asetettu työntekijöiden työsuhdeturvan edelle. Toisaalta sama SAK on halunnut edistää tietoyhteiskuntaa muun muassa voimakkaalla jäsenmikro- kampanjallaan - siitä huolimatta, että sähköinen asiointi juuri murentaa nykyisiä työpaikkoja ja -tehtäviä.

Toimistotyön ja asiakaspalvelun lisäksi tuotannossa tapahtuu suuria muutoksia. Työpaikat vähenevät, koska tuotanto automatisoituu verkon päätelaitteisiin. Keskenään yhdessä olevat koneet ja laitteet huolehtivat yhä enemmän tuotannosta - automaattisesti. Ne saavat verkosta hyvin paljon ohjausinformaatiota, jota ihmiset ovat aikaisemmin hoitaneet. Lähes mikä tahansa tuotanto voidaan siirtää tällaiseen järjestelmään - puhelinten kuorten prässäämisestä aina paperikoneen pyörittämiseen.
Työn loppumisella pelottelijoiden väitteisiin ei kuitenkaan ole syytä yhtyä - ei ole todennäköistä, että yritysten voittoaste kasvaisi pysyvästi työvoiman kustannuksella. Henkilöiden välinen tulonjako kuitenkin todennäköisesti muuttuu pysyvästi.


Copyright © Cloverapilaset 1999